Të dy shumë afër të marrin titullin "Hero i qytetit"

bledikorcari

Anëtar i Nderuar
NEW YORK CITY: Dy puntorët e një pallati në Manhattan -New York, të dy emigrant shqiptar, shkruajn gazetat e përditëshme të New Yorkut, janë shumë afër të marrin titullin "Hero i qytetit". Kjo për arsye se ata kanë bërë një gjest tepër njerëzor, në momentin që po digjej një ndërtesë në pjesën perendimore të qyetetit, ata hidhen mes flakëve të shpëtojnë jetën e një gruaje rreth të 40 -tave.

Ata janë Endri Brahimaj, 19 vjeç, dhe Izet Neljkovic, 44 vjeç, të cilët megjithse punonin në një ndërtesë tjetër që ndodhej për karshi pallatit që mori flakë, u "përlanë" me flakët, për të shpëtuar jetën e një gruaje që duhej ndihmuar pasi kishte mbetur e rrethuar nga flakët. "Të ndihmojë njërëzit, kjo është detyra ime ," thotë me gjithë zemër Neljkovic, banor i qytet -lagjes Astoria, Queens, i cili ka emigruar në SHBA-ës, në vitin 1995, nga Mali i Zi dhe punonte në ndërtesën "Level Club - në Manhattan - New York.

.Me të parë zjarrin në pallatin për karshi, tha ai, vrapova me shokun tim, dhe i ramë të gjitha zileve duke u bërë thirrje njërëzve të dalin jashtë sa më shpejt, se zjarri po kaplonte ndërtesën" u tregojë, ai gazetarëve pas ngjarjes. Një banore e vjetër e kësaj ndërtese ajo që shpëtoi nga flakët, Judith Rice ishte duke pirë kafen, dhe dëgjuar radion kur dëgjojë zhurmën e madhe.

Brahimaj shqiptari tjetër i cili mori pjesë në aksionin për shpëtimin e njërëzve në ndertesën që po digjej, tha se çdo gjë është e shkrumbuar, gjithçka ka rënë për tok, tha ai . Tetë zjarrëfikës dhe punonjës të emergjëncës u lënduan dhe janë shtruar në spitalin më të afërt St. Luke's-Roosevelt Hospital. Zjarri filloi nga çatia dhe e përfshiu krejt ndërtesën, thanë hetuesit e kësaj çështeje të cilët po vazhdojnë të hetojnë shkaqet.

Deshmitarët thanë se panë një burrë që vrapojë shpejt drejt një ndërtese, i cilli kishte marrë zjarrë shkruajn të përditëshmet njujorkase sot herët në mëngjes. Ato shkruajn se një puntor i një pallati tjetër u fut mes flakëve të një pallati që ndodhej në rrugën 254 West dhe 73rdSt. Ai e bëri këtë gjest për të shpëtuar një grua e cila duhej ndihmuar pasi ishte e rrethuar nga flaka e tymi i madhë, që kishte pushtuar katin e lartëm të një ndërtese antike në këtë lagje.

Puntori mësohet se është një emigrant me origjin nga shqiptarët e Malit të Zi, dhe quhet Izet Nelkovic. gruaja e cila e ka jetën e saj tash fal ndërhyrjes së guximëshme të shqiptaro - amerikanit Izet Nelkovic, tha se u gjenda në një moment tepër të rrezikëshim për jetën e saj pasi ajo ishte krejtësisht e pambrojtur. 'Isha duke u bërë gati për punë dhe nuk kisha dëgjuar asgjë dhe nuk e ndjeva tymin", tha ajo teksa pashë një burrë që ndërhyri me njëherë dhe më "shqyu" derën.

Unë nuk veprova fare pasi dëgjova zërin e tij teksa thërriste me të fort "dilni mënjëher jasht - dilni menjëher jasht". Sapo, unë edhe ai burri(Izet Knelkovic) që u ngjitë deri tek kati, i cili po përfshihej nga fakët dhe më "përlau" mua duke zbritur fluturimthi, nëpër shkallët e ndërtesë, një shpërthim i fuqishëm i ndie kur shpërtheu një tubi i gazit. Njeriu që shpëtoi jetën time, u tha gazetarve njujoraks gruaja, e cila quhet Judith Rice, një grua e të 40 tave, e vuri veten në rrezik në kohën kur ai për të më shpëtuar mua, u fut edhe vet në mes të flakëve dhe ai shëptoj së bashku me mua edhe shpërthimit të bomblës së gazit. Ajo tha se New Yorku, tashti duhet të jap këtij njeriu unanimisht çmimin "Njeriu i Vitit", qytetarit njujoraks Izet Nelkovic.

Më pas tha ajo pashë se në vend ngjarje ia mbrritën forcat e policisë, shërbimi i emërgjencës dhe skuadrat e zjarrëfikësve të qyetit, të cilat e vunë nën kontroll situatën dhe shmagën një katastrofë më të madhe, në orët e hershme të mëngjesit, kur i gjithë pallti pothuajse ishte në gjummë. Pesë nga zjarrëfikësit pësuan lëndime të lehta gjatë punës për shuarjen e zjarrit. Gazetat këtu shkruajn sot se qyteti i Nju Jorkut, për gjestin e tij me siguri ka për ti shpallur të dy shqiptaro amerikanët me tituulin "Hero i qytetit". Kështu pothuajse mendojn të gjitha gazetat lokale dhe televizonet e qytetit, të cilat gjatë gjithë ditës transmetuan raporte të drejpërdrejta nga vend ngjarja.

Ky është rasti i parë që një shqiptar kryen një akt të till - kur ai vë veten në rrezik dhe shpëton jetën e një njeriu tjetër. Gjesti i tij ka prekur thell qytetarët njujorkas, të cilët gjatë intervistave të tyre e quajn si të pabesueshme që një qytetar i thesht të futet në mes të flakëve të shpëtojë një jet njeriu. Ngjarja duket se e rriti më shumë reputacionin i mirë të shqiptarëve në New York.
BEQIR SINA, New York
 
Top