Vitaminat dhe mineralet esenciale!

Edhe dieta më e shëndetshme mund të mos sigurojë sasi optimale të vitaminave dhe mineraleve esenciale. "92% e amerikanëve kanë mungesë të një ose më shumë vitaminave dhe mineraleve esenciale, 80% kanë mungesë të vitaminës D dhe mbi 99% kanë mungesë të acideve esenciale omega-3", thotë Mark Hyman, MD, këshilltar mjekësor i Bill dhe Hillary Clinton, themelues i Mjekësisë Funksionale.

Me kalimin e kohës, mungesat në mikroushqyes mund të kontribuojnë në probleme të shumta duke përfshirë osteoporozën, performancën njohëse (sëmundjet neurodegjenerative të trurit) dhe kancerin.
Si mundet një dietë optimale të jetë e mangët në lëndët ushqyese?

Ka shumë arsye. Këtu janë pesë.
1. Shterimi i tokës nënkupton që pemët dhe perimet që rriten sot, u mungojnë sasitë e vitaminave dhe mineraleve që kishin dekada më parë.
2. Stresi kronik i cili manifestohet në pothuajse çdo fushë të jetës sonë, mund të zbrazë lëndët ushqyese. "Stresi mund t'ju bëjë të thithni lëndë ushqyese dobët, veçanërisht vitaminat B," thotë Sara Gottfried, MD, në Younger.
3. Më shumë njerëz hanë ushqime të përpunuara, të shpejta, sesa të gatuajnë vaktet e tyre të shëndetshme.
4. Agjencia e Mbrojtjes së Mjedisit (EPA) vlerëson se mbi 85,000 kimikate futen në Aktin e Kontrollit të Substancave Toksike. Toksinat mjedisore përshkojnë pothuajse gjithçka, përfshirë ajrin që thithim, ushqimin që hamë dhe shumë produkte shtëpiake dhe të bukurisë, të cilat ndikojnë në nivelet e lëndëve ushqyese.
5. Ne jo gjithmonë zgjedhim ushqime organike, të cilat priren të jenë më të larta në lëndë ushqyese dhe të ulëta në pesticide.
Një multivitaminë-mineral (quajtur shkurt multivitaminë) mund të ndihmojë në plotësimin e atyre “boshllëqeve ushqyese relativisht të vogla, por kritike” dhe të ndihmojë në ruajtjen ose përmirësimin e shëndetit të përgjithshëm.

Përfitimet shëndetësore të marrjes së një multivitamine
Pothuajse të gjithë ata që marrin një multivitaminë thonë se sëmuren më rrallë. Hulumtimi mbështet ato pretendime: Ushqyesit specifik në multivitamina (përfshirë zinkun dhe vitaminën C) mund të mbështesin sistemin tuaj imunitar.
Nëse dëshironi të humbni peshë, mund të konsideroni marrjen e një multivitamine. Dy studime zbuluan se marrja e një multivitamine dukej se shtyp oreksin tek femrat dhe i ndihmonte burrat të humbnin më shumë peshë, krahasuar me ata që nuk morën një të tillë.
Një multivitaminë mund të mbrojë trupin dhe trurin tuaj. Një studim i madh vëzhgimi i bazuar në popullatë zbuloi se të rriturit e moshuar të shëndetshëm që përdorën një multivitamin që përmban antioksidantë, kishin 50 për qind më pak të ngjarë të përjetonin rënie njohëse pesë vjet më vonë, sesa ata që nuk e kishin marrë.
Përfitimet vazhdojnë dhe kërkimi bëhet më i qartë: Multivitamina e duhur mund t'ju japë përfitime në shumë mënyra.
"Përdorimi me zgjuarsi i multivitaminave mund të sigurojë doza terapeutike të lëndëve ushqyese të rëndësishme, që janë të vështira për t'u përmbushur nga ushqimi, të paktën në doza optimale", shkruajnë Prof. Jonny Bowden, Ph.D. dhe Dr. Steven Masley në Smart Fat. "Ata gjithashtu mund të sigurojnë që trupi juaj ka të gjitha mikroelementet që i duhen çdo ditë."
A mund të jenë të këqija suplementet e blera në një dyqan?
Mbi një e treta e amerikanëve marrin suplemente. Multivitaminat përbëjnë pothuajse një të gjashtën e të gjitha blerjeve të shtesave dhe 40 përqind të të gjitha shitjeve të shtojcave të vitaminave dhe mineraleve. Nga 36.7 miliardë dollarë amerikanë të shpenzuar për shtesa në vitin 2014, rreth 5.7 miliardë dollarë ishin për multivitamina.

Të gjithë e duan një pazar. Duke ecur nëpër supermarketin ose dyqanin tuaj të preferuar, do të gjeni shumë gjëra për tu furnizuar. Por një gjë që nuk duhet ta kurseni kurrë: Një multivitaminë, shtesa dietike më e përdorur në Amerikë. POR, POR, ....ju duhet ta lexoni me kujdes përmbajtjen e saj për aditivë toksikë të mundshëm. Zgjidhni kompani dinjitoze.
Kjo sepse marrja e multivitaminës së gabuar potencialisht mund të krijojë më shumë dëm sesa dobi. Në vitin 2015, studiuesit testuan suplemente bimore nga shitës me pakicë dhe zbuluan se katër nga pesë produkte nuk përmbanin asnjë prej bimëve të listuara!!! "Testet treguan se pilulat e etiketuara si barëra medicinale shpesh përmbajnë pak më shumë sesa mbushës pa efekt si orizi pluhur, shpargu dhe bimë shtëpie, dhe në disa raste, substanca që mund të jenë të rrezikshme për ata me alergji", thotë Anahad O'Connor në New York Times.

Ndërsa këta studiues hetonin suplementet bimore, përfundimet e tyre i bënë disa kritikë të pyesnin, nëse shtesat e tjera (të tilla si multivitamina, vitamina) mund të përmbajnë gjithashtu përbërës inferiorë, sasi të lëndëve ushqyese, të ndryshme nga ato sa thotë etiketa, ose përbërës potencialisht të dëmshëm.
Merrni përshembull selenin, që rekomandohet dhe gjendet në mikrogramë, pra sasi shumë- shumë të vogla në suplemente. Në sasitë e duhura, ky mineral mund të sigurojë trurin, tiroiden, zemrën dhe përfitime të tjera shëndetësore. Por shumë selen, i cili mund të ndodhë lehtësisht nëse prodhuesit llogarisin gabimisht sasitë në suplemente, mund të krijojë humbje të flokëve dhe thonjve, lezione të lëkurës dhe sistemit nervor, të përziera, anomali të sistemit nervor dhe probleme të tjera.
Kjo nuk do të thotë që multivitaminat komerciale janë mashtruese, por siç zbuloi hetimi i shtojcave të barishteve, ju lehtë mund të blini shtesa të etiketuara gabimisht.
Ndërsa Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SH.B.A.-së (FDA) rregullon shtesat dietike, ata përdorin një seri të ndryshme të rregulloreve për ushqimet konvencionale dhe produktet e ilaçeve. Për pjesën më të madhe, FDA mund të marrë masa, vetëm pasi produkti të dalë në treg. Kjo i bën prodhuesit përgjegjës për nxjerrjen e produkteve cilësore dhe efikase. Shumë marka me reputacion do të paraqesin produktet e tyre për testimin nga palët e treta, ku një laborator mund të verifikojë pastërtinë dhe saktësinë e etiketës së produktit. Zakonisht do ta gjeni vulën e miratimit në etiketën e produktit.

Dozat e rekomanduara dietike (RDA) dhe vlerat ditore (DV) a janë të mjaftueshme?
Shikoni dozat e rekomanduara ditore për shumë multivitamina! Ato përfaqësojnë nivelin mesatar ditor të marrjes së mjaftueshme të ushqyesve (vitamina dhe minerale) për të përmbushur kërkesat për lëndë ushqyese për shumicën e njerëzve të shëndetshëm. Ndërsa shumica e multivitaminave komerciale zakonisht përmbajnë të paktën 100 për qind të RDA për vitamina dhe minerale specifike, disa kritikë argumentojnë se kjo NUK është e mjaftueshme.
"RDA-të (dozat zyrtare ditore për ushqyesit) u zhvilluan gjatë Luftës së Dytë Botërore, si pjesë e rekomandimeve dietike për ushtarët dhe të tjerët që jetonin me racione", thonë Bowden dhe Masley. "Ato nuk janë dhe kurrë nuk kanë qenë një masë e mirë e asaj sa ushqyes na duhen për shëndetin optimal dhe ekziston një ndryshim i madh midis sasisë minimale që na duhet për të shmangur një sëmundje specifike të shkaktuar nga mungesa e vitaminës dhe sasisë optimale që duhet për të patur një shëndet të përgjithshëm të shkëlqyeshëm." E thënë ndryshe, nuk doni thjesht të anashkaloni sëmundjen, doni sasi optimale lëndësh ushqyese për t'ju ndihmuar të lulëzoni dhe të kultivoni shëndet të gjallë.
Merrni parasysh vitaminën D, për të cilën Dr. Hyman vuri në dukje se 80 përqind e amerikanëve janë të mangët. Në një studim, studiuesit argumentuan se (RDA) "nënvlerëson nevojën me një faktor prej dhjetë", duke argumentuar se mangësitë kanë një ndikim të gjerë në shëndetin dhe sëmundjen.
Po kështu, merrni parasysh shumë role që luajnë vitaminat B, përfshirë metabolizmin e energjisë. Faktorë të shumtë përfshirë moshën, shtatzëninë, zgjedhjet dietike, kushtet mjekësore, gjenetikën, ilaçet dhe përdorimin e alkoolit mund të rrisin kërkesat e trupit tuaj për vitaminë B. Plotësimi me sasi optimale të këtyre vitaminave B - të cilat shpesh tejkalojnë RDA - mund t'ju ndihmojë të menaxhoni më mirë çrregullimet e humorit, duke përfshirë stresin, ankthin dhe depresionin.
Në mënyrë të ngjashme, vitamina C është antioksidanti më i përhapur i trurit tuaj, që gjithashtu mund të ndihmojë qelizat specifike të imunitetit të kryejnë në mënyrë optimale punën e tyre. Hulumtimet tregojnë se një kompleks vitaminash B me dozë të lartë (plus vitamina C dhe minerale) mund të përmirësojë nivelet e stresit, performancën njohëse dhe fuqinë.
(Vlen të përmendet: Sasi më të larta të disa vitaminave B mund ta bëjnë urinën ngjyrë të verdhë. Kjo është thjesht mënyra e trupit për të hequr qafe lëndët ushqyese të tepërta, të tretshme në ujë. Mos u panikosni!)
Kjo nuk do të thotë që ju duhet të merrni megadoza të vitaminave dhe mineraleve specifike (megjithëse dozat terapeutike të larta te lëndëve ushqyese specifike nën udhëzimet e një mjeku mund të japin përfitime në disa situata shëndetësore). Ju duhet të merrni sasi optimale të vitaminave dhe mineraleve në multivitaminën tuaj, por gjithashtu duhet t'i merrni ato lëndë ushqyese në formulimin e duhur.

Shikoni përbërësit
Shumica e multivitaminave përmbajnë mjaftueshëm nga ato lëndë ushqyese për t’u marrë, por edhe kjo sasi bëhet e pakuptimtë, nëse nuk po i thithni ato lëndë ushqyese, po merrni forma inferiore të lëndëve ushqyese specifike ose po merrni përbërës të këqij në atë multivitaminë.
Këtu është lista e përbërësve për një multivitaminë konkrete:
Karbonat kalciumi, celulozë mikrokristaline, fosfat dikalciumi, acid askorbik, fumarat hekuri, maltodextrin; Më pak se 2% e: Beta-Carotene, Biotin, Cholecalciferol, Chlorium Chromium, Croscarmellose Natrium, Oksid Cupric, Cyanocobalamin, D-Calcium Pantothenate, dl-Alpha-Tocopheryl Acetate, FD & C Blue, FD & C Yelloë Aluminum Lake, FD & C Yelloë, Acid folik, xhelatinë, Hydroxypropyl metilcelulozë, oksid Magnezi, Mangani Sulfate, Niacinamide, Phytonadione, polietileni Glycol, jodur Kaliumi, pyridoxine hydrochloride, Riboflavin, dioksid silici, natriumi Selenite, Stearic Acid, Thiamine Mononitrat, Dioksid Titaniumi (ngjyra), Acetat i Vitaminës A, Oksid Zinku.

PËRBËRËSIT E KEQIJ
Le të zbërthejmë disa probleme me këtë multivitaminë:
Ajo përmban formën e oksidit të mineraleve si zinku.
Shumë marka komerciale përdorin këtë formë të lirë mineralesh, të absorbueshme dobët. Një studim tregoi se oksidi i zinkut absorbohej më dobët midis disa formave të tjera të këtij minerali dhe se 3 nga 15 të rinjtë e shëndetshëm thithnin pak ose aspak zink nga oksidi i zinkut.
Permban variantin sintetik te vitamines E
Nje suplement i keq përmban versione sintetike të disa lëndëve ushqyese si rasti i kesaj multivitamine. Kjo multivitaminë përmban formën sintetike të alfa-tokoferolit, një izomer i vitaminës E. Hulumtimet tregojnë se alfa-tokoferoli sintetik (i etiketuar “dl-alfa-tokoferol”) është vetëm gjysma e aktivit, sesa e njëjta sasi në formën natyrale (etiketuar “ d-alfa-tokoferol ”).
Përmban acid folik dhe jo folate.
Në multivitamina më të mira, do të gjeni vitaminën B9 si folate, forma që kjo vitaminë ndodhet natyrshëm në ushqim. Trupi juaj përfundimisht i shndërron të dy format - acidin folik dhe folatin - në 5-metiltetrahidrofolat (5-MTHF). Sidoqoftë, për acidin folik, ai proces është i ngadaltë dhe joefikas. Studiuesit gjejnë nivele të pametabolizuara të acidit folik në qarkullimin e gjakut të disa njerëzve, duke rritur potencialisht rrezikun e kancerit dhe (sidomos për të moshuarit) duke maskuar mungesat e vitaminës B12.
Përmban hekur.
Ndërsa multivitaminat e disa grave, të tilla si kjo, përmbajnë hekur (si fumarat hekuri), hulumtimet tregojnë se marrja e këtij minerali së bashku me vitaminën C mund të përkeqësojnë stresin oksidativ në zorrë, duke krijuar potencialisht ulcera dhe madje edhe kancer në disa individë. "Trupi tenton të mbajë hekur shtesë dhe nëse merrni shumë, kjo mund të jetë e rrezikshme", thotë Stacy Wiegman, PharmD. "Për një periudhë afatgjatë, një tepricë mund të çojë në dëmtime të mëlçisë dhe madje edhe në diabet".

Përmban mbushës hedhurina/ substanca toksike
Këtu, ato përfshijnë ngjyra artificiale (si FD&C Blue No. 1). "Ngjyrat artificiale në vitamina nuk shërbejnë për asnjë funksion tjetër, përveçse të bëjnë ushqyesin të duket më 'argëtues', ose edhe më keq, të mbulojnë faktin se përbërësit aktivë të vitaminës janë degraduar nga ekspozimi ndaj dritës, ajrit, lagështisë, nxehtësisë, ose kushte të këqija ruajtjeje, ”thotë Erika Yigzaw nga Kolegji Amerikan i Shkencave të Shëndetit. Po kështu, dioksidi i titanit i cili siguron më shumë ngjyra për shumë multivitamina ka qenë i lidhur me inflamacionin e mushkërive, mosfunksionimin e sistemit imunitar, dëmtimin e veshkave (në minj) dhe inflamacionin e zorrës së hollë. "Përsëri, shëndeti ynë rrezikohet nga fakti që vitaminat tona të jenë me një ngjyrë të bukur", thotë Yigzaw.
Një multivitaminë si kjo e shembullit përmban substanca që shkaktojnë ndjeshmëri ushqimore. Maltodextrin, një pluhur i bardhë shumë i përpunuar që rrjedh zakonisht nga misri ose niseshte tjetër, është një mbushës që gjithashtu ndihmon në afatin e ruajtjes së ushqimeve të paketuara (ose në këtë rast, suplementeve). Nëse keni ndjeshmëri ndaj misrit, kjo multivitaminë mund të shkaktojë ose përkeqësojë simptomat.
Multivitamina të tjera mund të përmbajnë vajra inflamatore të hidrogjenizuara, lidhës dobët të absorbueshëm dhe burime inferiore të lëndëve ushqyese specifike përfshirë vitaminën D2. (Vitamina D3 ngre nivelet tuaja në gjak të kësaj vitamine esenciale, më mirë se vitamina D2.)
Kur nuk po thithni në mënyrë optimale lëndët ushqyese në multivitamina, po humbni para. Dhe kur po merrni përbërës potencialisht të dëmshëm, ju po rrezikoni shëndetin tuaj.
Përbërësit e mirë
Në të njëjtën kohë, zgjedhja e multivitaminës së duhur mund të ndjehet hutuese dhe konfuze. Këtu janë disa artikuj për të kërkuar:
Forma ideale e vitaminave të tilla si vitamina D dhe vitamina E eshte forma natyrale (si D3 dhe alfa-tokoferol). Tokoferolët dhe tokotrienolët e përzier (këto janë izomerë të ndryshëm të vitaminës E që imitojnë atë që merrni në ushqim).
Format e mineraleve të thithura në mënyrë optimale si seleni, si SeleniumSeLECT®.

Vitamina të tjera të grupit B duke përfshirë inositol dhe kolinë.
Antioksidantë shtesë si likopeni.
Pa hekur. (Bisedoni me mjekun tuaj të kujdesit shëndetësor në lidhje me përdorimin e shtesave të hekurit bazuar në nevojat tuaja specifike.)
Ushqyes të synuar për gjendjen tuaj, siç janë shëndeti i gjirit ose menaxhimi i stresit (për gratë) dhe shëndeti i prostatës (për burrat).
Përbërësit të jenë të certifikuar, të jenë jo të modifikuar gjenetikisht (jo OMGJ), pa konservantë, si dhe pa ngjyra dhe aroma artificiale, pa sheqer dhe kripë, pa gluten, dhe pa ndjeshmëri ushqimore përfshirë arrat.

Mos harroni: Ajo që nuk është në multivitaminën tuaj bëhet po aq e rëndësishme sa ajo që është!

ëse vërtet dëshironi të thjeshtoni gjërat, blini vetëm suplemente me cilësi. Multivitaminat inferiore janë një fatkeqësi e vërtetë dhe shtesa e gabuar potencialisht mund të krijojë më shumë dëm sesa dobi. "Përgjigja për problemin e cilësisë nuk është të ndërpresësh marrjen e shtesave, por është të marrësh shtesa me cilësi më të mirë", thanë Bowden dhe Masley. "Për fat të keq, rrallë do t'i gjesh në dyqanet e zakonshme ushqimore, dyqanet e 'big box' ose farmacitë lokale."
 
Top