Urdheri i Tempullit dhe Templaret. Misteri i tyre

Lauri

Anunnak
Nga nje here, pyetjet dhe misteri bejne te mundur qe historia merr formen e legjendes, te nje prralle, o te nje historie qe nuk i njihet burimi e cila tregohet vetem gjysma duke lene pas ne mjergull pa nje finale te qarte.

Te ecim sipas rendit, duke treguar nje histori ne te vertete pak te njohur por shume domethense.

Ne vitin 1118, nga Franca u nisen 9 persona drejte Jeruzalemit per ti propozuar mbretit Baldovin II mbrojtjen e rruges se pelgrineve qe drejtoheshin ne Token e Shejte. Ai e pranon! Dhe ju ofron edhe nje pjese te pallatit te tije qe ishte ndertuar mbi Tempullin Salomon.
Mes ketyre 9 personave ishte Ugo de Payns(me vone Gran Maestro i Urdherit te Templarve), Andrea de Montbard xhaxhaj i Bernard Chiavalle(Shen Bernardi) qe me vone drejton rregullat e Tmplarve.
Ugo Payns, ne vitin 1096 mori pjese ne kryqzaten e pare ku njohu komandantin e kryqzates Gofferd Buglione, kushuriri i Baldovin, mbreti i ardhshem i Jeruzalemit. Kjo shpjegon pse kjo mikepritje kaq e ngohte.
Te 9 personat bejne betimin e trefishtë e deliresise, varferise dhe bindjes, duke i dhene emrin keti betimi Kalorsit e Tempullit. Deri ketu eshte historia qe njohim te gjithe.

Po c’fare i shtyne keta persona te lene familjet, tokat pasurine e tyre qe nuk ishin te pakta, per kete emisin. Cila eshte rendesija e keti emisioni?
Ky grup ishte ne te vertete mbrojtje e pelegrinazhit drejte Tokes se Shenjt? Nga dokumente te gjetura, keta 9 kalorsit nuk kane luftuar kurr, as ne mbrojtje te mbretit Baldovin nga rebelimi i kundershtareve te tije te mbrendshem.
Keta kalors, vazhdonin te germonin ne rrenojat e tempullit gjate gjithe kohes per 4 vjet rrjesht. Vitin e ‘5 Ata kthehen ne France dhe qe nga ajo kohe filluan te shfaqeshin katedralet e stilit Gotike, qe jane edhe sot e kesaj dite dhe qe mahnisin pa mase me ndertimin e tyre te quditshem mbare Europes, duke lene me nje ane stilin e ndertimit roman.
Cfare sollen ata nga Jeruzalemi, ar? Nuk eshte e mundur kjo, pasi nje peshe te tille nuk mund ta siguronin vetem 9 persona ne nje rruge detare dhe toksore kaq te gjate. Pa dyshim sollen vetem dokumenta, formula!!
Dikush ka hipotezuar(ekspertet ne materje) qe ata kane gjetur ate qe quhet “sekuenca e njejte e Universit", arti ndertimit ne harmoni te persosur dhe arti i njeriut ne harmonizimin me gurin. Sekuenca e njesimi e numrave ne bote, qielli, njeriu, ndoshta sekreti i vete jetes. Simbolikisht Graal.

Njeriu i varferuar kulturalisht nga lufterat dhe dyndjet, filluan te rizbulojne artin dhe arkitekturen permes stilit gotik. Besohet se zakonisht arti gotik mori emrin e vet nga barbaret (pushtuesit gjermanik), por tani eshte e sigurt se kjo eshte e rreme. Nje prej yjeve me te medhenj te kohes sone Fulcanelli, ne studimin e ketij "stili", arriti ne perfundim se eshte nje vulgarizim i fjales se lashte "goth art", arti i drites dhe Shpirtit.
Studiozi me fame Louis Charpentier, promovon nje pyetje te shendetshme dyshimi: si eshte e mundur qe brenda pak viteve, Urdhri i Temlarve beri kaq shume prona, dhe njekohesisht te behet aq i pasur dhe i fuqishem? Mesa del ne drite ishte akorde e projekte te vendosur mire qe perpara lindjes se Urdherit me mbreterite dhe zoterinjt e medhenje, sidomos ata te MesDheut, qe fill pas kthimit te kryqzates 1128 filluan tu japin dhurate toka dhe pasuri me bollek. Per ndertimin e katedraleve duheshin nga 30- 40 vite. Pas vitit 1100 u ndertuan me urdher te Templarve mbi 200 katederale ne harkun e 300 viteve (ata me te bukurat Notre Dame de Chartres, Cluny e Charitè sur Loire).
Po ta shikojme historine paralelisht, ka mundesi qe origjina e Urdherit T nuk eshte 1118, por 600 vjet akoma me pare nga S. Benedeto nga Norça i cili mendohet qe ka themeluar Urdherin me nje rregul ku te punohej 8 ore, studim 4, dhe 4 te tjera lutje.
Kluny (Cluny)eshte pararendesi i stilit roman qe ka impresionuar Europen, por ishte e nevojshme tu flitej njerzeve per nje fillim impresionant tjeter. Ishte momenti i nje “gjuhe” tjeter mbi dije dhe art. Ate qe Egjyptjanet dhe mbreti Salomon njihnin, ku thohej se Arca e aleances ndodhet ne Jeruzalem.
Eshte kurjoze fakti i eventeve qe vejn deri tek Templaret germimet ne nje toke te huaj dhe te pushtuar, Urbani II, Priori Cluny, dhe ne 1096 kryqzata e pare, duke i dhene fund pasi jo me me interes.
Nga ky kendveshtrimi, kryqzatat ishin nje sakrifice e madhe gjakderdhje, jete humane e shkatrrime per nje gje me superjore....sekreti i Jeruzalemit!!
Me kthimin e Templarve nga Toka e Shenjt Urdheri pasurua kaq shume deri sa moren edhe pavarsi nga kisha duke perdorur privilegjet e Cluny, keshtu u be nje Shtet mbrenda Shtetit.

Pjesa e pare. "Pasuria" vazhdon ne pjesen tjeter..:)
temlar-3_zps5d20fc3c.jpg

Ps. Shkrim me permbledhje dhe perkthime te ndryshme by Lauri.
 

Lauri

Anunnak
Titulli: Urdheri i Tempullit dhe Templaret. Misteri i tyre

Te vazhdojme te flasim mbi historine e Urdherit si protagoniste te kryqezatave, por duke i dhene rendesi me teper funksionit socal, qellim i cili u zgjerua shume pas kthimit te 9 personave nga Toka e Shejte qe folem me siper.
Perse e veme ne plan te dyte kryqezaten?? Thjeshte sepse ishte nje “mjet taktit” i Sh. Barnardit, e me pas Maestrat qe e ndoqen duke fituar fuqi ekonomike dhe politike

Kjo fuqi u ishte dhene milicise qe luftonte ne emer te krishterimit. Kjo arme kaq e forte dhe e organizuar me kodin e tyre - mos u terheq kurr perpara sulmit te armikut-ishte e pa shmangshme ne kryqezate per pushtimin e T. Shejte, Palestina, qe per Templaret ishte vetem nje mjet per qellimin e tyre.
Ne 1130 Templaret te udhehequr nga Ugo Payns hyne ne Palestine duke luftuar perkrah armates te kryqezates. Ushtaret e kryqzates nuk i konsideronin Kalorsit e Urdherit aleate ne ke beteje, pasi ata nuk merrnin urdhera nga Mbreti, por hynin nen komanden e Papes ne Vatikan.
Nga ana tjeter, filluan te dalin akuza te quditshme ndaj tyre si: bashkepunim me arabet. Mendonin qe veprat e besimet e Templarve ishin marre tek “te pa fete arb”, ku kishin nje “gjuhe” dhe njohuri te perbashketa ne shkencat dhe artin, shkencat fizike e metafizike si astronimoa dhe kimia. Kjo gje ne te vertete le hapsire per dyshim qe per mungese te komunikimit nepermjet gjuhes, Maestrat e Tempullit kur binin ne duart e arabeve ne beteja gjenin menyren praktike nepermjet dijes ne marrveshje. Kujtojme Odone Saint Amand qe edhe vdiç ne burg arab. Te tjeter si Gerard Riderfot, Guliem Sonnac. Cfare te ben te mendosh kete edhe ne nje ngjashmeri tjeter te Templareve me SUFI(nje sekt,grup, islamik antik) ishin pikerisht njohja e kimise(alkimija)
Nuk duhet harruar qe arabet, para se te digjej vepra e Omar, bibloteka e Aleksandrise, kur Templaret nuk ekzistonin akoma, ne vitin 646 Omar shprehej ma fjalet famoze: “..Nqs librat nuk sjellin c’fare shkruhet ne Kuran duhen te zhduken, se nuk thone te verteten. Nqs librat sjellin c’fare eshte shkruar ne Kuran, duhet te zhduken perseri sepse jane kot dhe pa vlere..”
Eshte e mundshme qe shume vepra shpetuan, te cilet jane shperndare dore ne dore ne drejtime te ndryshme. Dhe eshte duartrokitse mendimi qe kishin njohuri te perbashketa Templaret me arabet Sufi. Kjo konfermohet edhe me nje xham alkimik famoz qe nuk ka asnje te dhene se si e benin. Qe mund te mirohej ne Notre Dame de Chatres, por eshte prishur rreth vitit 1700 nga nje zjarr.
Njohurite e njejta ne keto prodhime kaq te bukura, mund te kene shkaktuar keto akuza te Templarve per bashkepunim me arabet. Pse jo ky bashkepunim? Nuk duhet te harrohet fakti qe tek njeriu arti eshte universal dhe jo kulturor. Pa lene kurr me nje ane nje fille te perbashket ne historine njeriut qe e lidh njohja e shkences, arti, kultura.
Emisioni i Templarve ne tempull mund te ndahet ne dy momente:
E para; ne gjetjen e dokumenteve nga germimet(qe folem ne pjesen e pare), per ti percjelle ne France per ecelence. Pasi u kthyen ne France ne 1128 filluan ndertimi i katedraleve ne nje stil ndertimi qe ishte i pa njohur ne Europe. Dhe asnje nuk e di se cfare gjeten me saktesi ne ato germime, por me siguri dokumente, doreshkrime dhe formula.

E dyta; misioni socal. Siç u tha me siper Templaret moren fuqi te metejshme ekonomike e socale pikerisht duke luftuar ne favor te krishterimit. Ishin te pa prekshem dhe te pa mundshem nga pikepamja juridike, per sa kishin privilegje si monak(pa taksa dhe jasht ritit ligjor). Per kete ata ishin shtet ku do qe krijonin qender, Tempuj.

Ne ate epoke nuk ekzistonte karte monella, njerzit mbanin me vete monella metalike gje qe ishte e rrezikshme gjate udhtimeve te tregtarve nga nje vend ne tjetrin nga grabitesit e shumte. Per kete kishin nevoje edhe per shoqerim nga ushtare ne mbrojtje te pasurise, dhe qe kishte nje kosto. Per kete ishte e nevojshme nje shkembim denari: “Leter shkembimi”, ishte nje dokument qe faktonte nje shume te caktuar denari te derdhur diku. Ne kete menyre monella nuk levizte dhe rruga ishte e sigurte.

Cfare ngelet e pa qarte edhe sot, eshte se si Templaret mund te njihnin autoritetin e “leter-shkembimit”. Ka mundesi qe ka qene vule, nje steme, nje fjale, shenje o monogram e njohur vetem mes tyre.
Asnje udhtare nuk ankohej kurr nga taksa e kerkuar nga Templaret. Nuk ekziston asnje dokument ankese as ne proceset e me vonshme qe u detyruan te perballoheshin. Mesa duket taksa ishte e ulet, kjo te le te mendosh qe kjo menyre e re nuk kishte qellim fitimi, por nje forme shkembimi te shpejte dhe te sigurte, dhe per fillimin e revolucionit qe Templaret kishin ne koke: forma te reja per shkembim mallrash, menyre e re komunikimi nga nje qytet ne tjeterin me nje siguri te plote. ME PAK FJALE: NJE CIVILIZIM I RI


Principi ishte ti jepej e drejta dhe mundesia kujdo per shkembim mallrash. Ne fakt, duke vene kosto te ulet dhe rruge te sugurta jepte mundesine e zhvillimit ne nje modeli qe sot mund ta quajme forme kapitalizmi, o edhe forme socializmi. Por perse ky ndryshim rrenjesor? Sepse ne kete metode ishte e mundur, dhe njekohesisht, rritjen e tregetise e pasurise per te gjithe ne menyre te barabarte. Pasuri, jo ne sens te tepert jasht mase, por pasuri per nje jete dinjitoze.
Berthama baze e nje civilizimi qe eshte familja, nuk mund te shkembente e te merrte pjese ne zhvillimin dhe sigurine e saje, nqs nuk do kishte keto menyra e metoda duke u bere pjese e ketyre normave. Ktu duhet te kete qene qellimi: pasuria e prodhuar nga puna mbrenda familjes duke pase edhe garanci te shperndarjes. Asnje nuk paguante taksa per nja 200 vjet ne territoret e Frances dhe te Spanjes e per rreth, nuk mbahet mend te kete pasur te pakten nje karesti..:) Kjo pasuri shkonte ne dobi te popullit e te tregtise. Kjo klime ishte jashtezakinisht emocionuese, por ne te njejten kohe filloj te behej shume e rrezikshme sepse bente njerzit teper te lire.
Filluan te dilnin problemet, me pare politike- populli i lire nga mendimi per buken e gojes dhe i zoti per shkembimin e tregtise, ishte i rezikshem per pushtetin e monarkeve se nuk i nenshtronte dot. Se dyti ekonomike- eksiztonte nje sistem statal e spirtual qe pa u vene re ishte bere me e pushtetshme se te dyja.

“NON NOBIS DOMINE, NON NOBIS, SED NOMINI TUO GLORIAM DA”
[Jo ne o Zot, jo ne. Por per ne emrin tend jep lavdi]

Kjo ishte motoja e Tmplarve mbrenda tyre, i cili ishte principi i vete Bernardit.
Pas te gjithave, asnjeri nuk mund te pasurohej personalisht por vetem Tempulli do ishte i pasur. Pasuria e tyre ishte vepra qe benin. Detyra e Urdherit te Templarve ishte te rindertimi i vendit por edhe rritja spirituale. Per kete duhej nje mjet i ri.
Arti ne kete sens eshte fjala e bere materje. Nqs nje artigjan eshte ne gjendje te jete vetevetja art, athere transameton ne veperen qe ben sensin e shipritit te tije qe eshte i ndertuar. Eshte e rendesishme te nenvizojme qe vete “Shoqeria e detyres se lirise” ishin pasardhsit e femijeve te Mbretit Salomone. Shoqeri kjo e ndertuesve nen kryqin e templarve gjate viteve te ekzistences se tyre. Ata na kane dhuruar Ketedralet Gotike, qe flet per njerun nepermjet harmonise, sinkronise, viberacionit qe burojne nga tencioni vete. Akuistika e katedraleve eshte tronditse, pikerisht per kete lloje loje tencionesh. Pasuria e Tempullit ishte i pamatshem dhe ende sot nuk mund të vleresohet.

Ne sherbim te Tempullit ishin edhe flota qe sundonin dete; nje ushtri toksore te forte ku mirohej nga te gjithe dhe qe nuk paguanin asgje edhe kur kalonin nacionet.
Cfare i linte Templaret te sigurte dhe kishin dore te lire nga kisha dhe mbreti, ishte fakti qe ishin forca kryesore ne kryqzata. Por siç e permenda edhe me siper Templaret merrnin pjese ne kryqzata vetem per te gjetur diçka, as sot e kesaj dite nuk mund te thuhet me saktesi cfare. Qe nga 1200 ushtaret Templar nuk merrnin pjese ne kryqzata, dhe Toka e Shejt ishte e pushtuar dhe e humbur.
Keshtu duke mos qene nevoja me per kryqzata te tjera, nje potence ekonomike qe kishin krijuar dhe me nje ushtri kaq e fuqishme, nuk mund ta shperbenin dot lehte pa ndihmen e popullit duke e vene kunder tyre.
Mendoni pak keta njerez. Luftetare te rrepte qe mbronin pasuri e qe nuk mund te mbanin asgje per veten e tyre. Monarke qe kishin mbledhur pasuri jasht cdo imagjinimi por asgje peronale te tyre. Njerez qe vune ne veper dijet e tyre per te miren dhe vlerat e njerzeve dhe per te ardhmen e tyre. Ketyre njerezve ua ndalen hovin me genjeshtra dhe mashtrime.

Kjo pasuri ka gjiganteske do ju prishte mendjen pa tjeter shume monarkeve e mbi te gjitha atyre qe ishin te pa zot te administronin arkat e shtatit. Tempilli ju jepte edhe para kush ja kerkonte. Ai qe ishte me shume i zhytur ne borxh ishte Mbreti i Frances Filippo Bello(1268-1314). Po Ai mbret kishte propozuar te bashkonte ushtrine e tije me ate te Templarve, propozim qe nuk u pranua.
Fuqia spirituale po rritej ne Urdherin e Tempullit. Mbreti Filippo filloj ti arrestoje te gjithe ata qe benin pjese ne Urdher te templarve. Te gjithe mbrenda nje nate.
Ishte nata e 14 shtatorit 1307

Pasuria e tyre nuk ishin te mirat materjale, por DIJA. Te cilen do ta ndjekim ne pjesen tjeter.:)
Permbledhje dhe perkthime by Lauri
templar2_zps5e67b08a.jpg
 

Attachments

 • templar2_zps5e67b08a.jpg
  templar2_zps5e67b08a.jpg
  13.4 KB · Shikime: 0

Lauri

Anunnak
Titulli: Urdheri i Tempullit dhe Templaret. Misteri i tyre

Shkaqet dhe motivet e arrestimit gjinden ne famen e Templarve, ne prestigjin e tyre qe tani ishte shume i larte. Kleri perpara tyre po humbte pushtet. Se shteti nuk e kishte kurr. Po krijohej nje fuqi e madhe spirituale paralelisht me pushtetin statal. Tempulli tashme ishte shtet ne shtet me fuqi te plote.
Pas 14 shtatorit 1307 asgje do ishte si me pare. Karesti, taksa e shkatrrim nga te gjitha anet. Perseri pushtet me “rregulla e moral” duke e futur Europen ne erresire dhe konflikte te armatosur.
Templaret e arrestuar mbrenda nje nate perfunduan te lidhur ne hekura, filluan me akozat qe kishin humbur Token e Shejte,u konsideruan tradhtare pasi bashkepunuan me myslimanet. Njekohesisht akuzoheshin si anti-Krisht dhe adhurues te djallit, per shtregoneri etj. E gjithe kjo behej qe te gjenin mbeshtetje tek masat e gjera te popullit me urrejtje ndaj tyre.
Per vite me rradhe domenikanet,(qe u ishte besuar gjykimi i templarve)kishin kerkuar te futeshin ne rradhet e tyre, duke pare qe templaret(tempulli) pasuroheshin nepermjet dijeve revolucionere dhe misterjoze. Dhuna fizike arrine kulmin me domenikanin Gjakomo, aiarriti te marre nje pjese te konsiderueshme te pasurise se tempullit duke e shperndare ate me disa qeveritare te Mbreterise franceze.

Te konsiderohet vetem si nje turp eshte pak, kur mendon dhunen ne emer te Krishtit qe behej mbi keta njerez qe jepnin liri masave te gjera. Gjate gjithe perpjekjeve per te gjetur pasuri te levizshme ne Kommende shkuan kot. Shume deshmitar deshmojne qe nje nate para arrestimit te templarve kishin dale karroca te shoqeruara qe linin Kommendet kryesore dhe shtepite e Maestrave. Per kete motiv mund te themi me bindje qe Ata benin pjese ne Urdherin Templar dhe ishin lajmeruar me kohe se cfare do te ndodhte.
Po per derisa Templaret ishin njoftuar me kohe, per pse nuk u larguan edhe ata bashke me pasurite?? Duke pasur ushtrine detare dhe toksore me te fuqishme ne Europe, pse nuk bene asnje tentative mbrojtje ndaj ushtarve gjysmak dhe frikacak te mbretit?
Pergjigjet duhet ti kerkojme tek rregulli i Urdherit Templar. Kalorsit templar nuk mund te nginin armet kunder dikujt nqs nuk do sulmoheshin 3 here, dhe mbi te gjitha kurr kunder nje te krishteri. Ne te gjithe Francen asnje Kalors nuk i beri rezistence arrestimit. Eskluzivisht Gran Maestro mund te ndryshonte kete rregull me nje urdher, te cilin nuk e dha kurr. Jaques De Moley qe ishte Gran Maestri i fundit nuk e ka kete ndryshim rregulli per mbrojtje!
Shpjegimi eshte mjaft duartrokites, sepse kjo merite vullnetare (per jo mbrojtje)pranohet per nje urdher me superjor: Te sakrifikosh veteveten per diçka qe kishte dale jashte tashme dhe ishte per rruge, duke ju terhequr vemendjen tek dicka tjeter me pak rendesi qe ishin vete Ata. E njejta taktike ne masakrat e kryqzatave qe beheshin per te mbuluar diçka tjeter me te rendesishme.

U torturuan te gjithe, sidomos nga domenikani Gjakomo Grande, gjinin edhe deshmitare te rreme per akuza absurde. Me 18 marzo 1314 J. de Moley Gran Maestro i fundit u dogj i gjalle. Ka dokumente qe domenikani Gjakom Grande e torturoj duke perpjetuar pasjonin e Krishitit, e hoqi nga kryqi pa vdekur akoma dhe e dogji. Denimet ishin c’njerzore, sa per dinjitet human Papa Klementi V ne 1308 beri te mundur ndalimin e marrjes ne pyetje nepermjet torturave. Me rezultatet qe dilin nepermjet akuzave, shpifjeve, intrigave nuk po kutohej me se cila ishte e verteta
Me ne fund Papa Klementi V shperberi Urdherin duke jua marre te gjithe pasurite dhe e shperndau mes domenikaneve dhe shtetit.
E pa besueshme qe ne pjesen tjeter te Europes vazhdonte ndjekja e Templarve, kur ne Itali dhe Gjermani u falen. Ne Portogali u krijua nje Urdher i ri “Kalorsit e Krishtit” ne te cilen ju bashkuan disa pasuri dhe persona te Tempullit.
Duhet marre ne konsiderate qe ne vendet e tjera te Europes Templaret perfunduan si ne France. Ndryshe si ne Gjermani, Itali e Portogali qe nuk u denun, keshtuqe eshte e qarte qe shume prej atyre qe mbi jetuan ndoqen traditen e vjeter natyrisht ne nje menyre me akulte se me pare.
Po cfare raprezanton ky idhull? Ne realitet nuk i perket ne menyre rigoroze kultures se Tempullit thenja BAPHOMET, por vjen nga bota arabe dhe praktikat alkimike. Ne te vertete permban komplet sintezen e veprave alkimike. Ajo permban kodin çels Templar te tradicionit ezoterik perendimor. Kete kod çels alkimik, eshte e pa mundur interpreitmi e perkthimi per nje qe nuk ben pjese ne Urdher Templar, nuk behet fjale pastaj per njerez te tjeter apo monark te theshte.

Vdekja e J. De Moley eshte shume simbolike, nqs mund te perdorim kete term. Kur xhelati po e shoqeronte Gran Maestro i fundit, perpara varijes ai i tha se mund ti zgjidhte duart per lutjen e fundit. Xhelati nuk pranoj, Ai e beri lutjen duke i bashkuar duart nga mbrapa duke thene:” Zoti e din qe po vdes nje i pa fajshem, per kete Ai do beje drejtesi”
Per nje koinqidence kurjoze pas pak vdien Papa Klemnti V, mbreti Filippo i Frances dhe konsiljeri i tije Nogaret. Per dinastine e mbretit Filippo ma kalimin e viteve ra ne dekadence.(shuarje)
Gjithse si me kete shkrim mesojme qe Templaret nuk vdesin kurr!!! Do vazhdohet te flitet gjithmone per ta nga shoqeria e tyre, ndertuesit e katedraleve, pasardhsit e femijeve te Mbretit Salmon “muratoret” e Tempullit. Ata kane çelsin e jetes, dine te hapin dyert e saje pergjithmone.
celsiipavdekshmerise_zpscd4d5ad6.jpg
Eshte kurjoze qe ky simbol "çelsi te jetes" egjyptjan, perdoret nga Vatikani dhe vete Papa ne kapelen e tije. Vieni re kete shenje

Mesazhi i vetem eshte madheshtia e ndertimit te katedraleve ne sintoni madheshtore sipas culture se tyre. Asnje nuk mund t’ja rrembeje lavdine. Asnje nuk mund te mohoje te verteten e punes se tyre te perditshme. Edhe sot, ndoshta me shume se dikur, jane nje mister qe kuriozon kedo per studim te metejshem. Ne kete menyre Ata bejne te mundur qe te flitet gjithmone per ta, dhe qe do na shoqerojne shekuj.

“Kalorsit e Krishtit”, Urdheri i ri ne Portogali mbajti gjithmone stemen dhe veshjen qe kishin dikur kalorsit Templar!!

A nuk eshte kurjoz fakti qe ne veri te Frances ishte gjithmone nje flote detare e Templarve, c'donte ajo atje kur Toka e Shejt ishte ne krah komplet tjeter?
A nuk eshte kurjoz fakti qe anijet e Kristofor Kolombo-s kishin te njetin kryq tipik te Templarve ne velat e tyre.
A nuk eshte kurjoz fakti qe Kolombo deklaronte gjithmone qe "India" mund te arrihej edhe nga perendimi, dhe e dinte mire sa dite duheshin per ta arritur ate?
A nuk eshte kurjoz fakti qe pas ribelimit te akujpazhit te friksuar ne dete te pa fund donin ta vrisnin ate per zhgenjimin. Kolombo afron vetveten, “ me vrisni, por pas tre ditesh. Dua nga ju vetem tre dit jete) Pas tre dite fiks, u degjua ulurima TOOOKE!!!!
amerika_zpsea16857e.jpg

KALORSIT E KRISHTIT NUK VDESIN KURR!! ATA ME SHUME SE PASURINE KANE DIJEN. CELSIN E JETES.

Teme e perpunuar nga Lauri, pranoj cdo kritike, sygjerime, opinjone e kritika. Por te jene ne menyre konstruktive. Mendimi i kundert eshte gjithmone nje pasuri per zgjerim horizonti per secilin human qe deshiron dije. DIJA, ajo qe te gjithe e deshirojme, por nuk mund ta kemi nqs nuk lirohemi nga ideologjite shtrydhese, trushplarse, propotente e egoiste. Mendja e hapur dhe lire, eshte nje dere e hapur per DIJEN.;)
 
Redaktimi i fundit:

diku diku

Anëtar i Respektuar
Pe: Urdheri i Tempullit dhe Templaret. Misteri i tyre

Si perfundim tempullaret linden nga kisha dhe perenduan nga kisha..... nr 13 eshte ters sepse u ekzekutua i fundit i tempullareve
 

Lauri

Anunnak
Titulli: Pe: Urdheri i Tempullit dhe Templaret. Misteri i tyre

Si perfundim tempullaret linden nga kisha dhe perenduan nga kisha..... nr 13 eshte ters sepse u ekzekutua i fundit i tempullareve

Lexoje qe nga fillimi deri ne fund, perndryshe nuk e kap dot konkluzionin! S'kane lidhe Dishepujt e Jezuesit me Kalorsit eTempullit, nqs do te dalesh aty. Pastaj pikepamja e besimit ka pak lidhje ketu.
 

diku diku

Anëtar i Respektuar
Pe: Titulli: Pe: Urdheri i Tempullit dhe Templaret. Misteri i tyre

Lexoje qe nga fillimi deri ne fund, perndryshe nuk e kap dot konkluzionin! S'kane lidhe Dishepujt e Jezuesit me Kalorsit eTempullit, nqs do te dalesh aty. Pastaj pikepamja e besimit ka pak lidhje ketu.

Tani nuk kam kohe ta lexoj por di nje gje qe jane thur aq shume konspiracione, trillime, hamendesime per tempullaret cdo njeri ka nje ide te vet per tempullaret .... prandaj, e verteta absolute eshte qe dolen nga Kisha dhe perenduan nga Kisha ...... gjithsessi do ta lexoj kete qe keni sjell Ju
 

Lauri

Anunnak
Titulli: Urdheri i Tempullit dhe Templaret. Misteri i tyre

Video qe i pershtatet kesaj teme ne menyre perfekte. Dhe shume me e gjere dhe e pasur ne detaje.


 

Lauri

Anunnak
Titulli: Urdheri i Tempullit dhe Templaret. Misteri i tyre

tmplaret_zpsea9250ed.png


Jane akoma gjalle dhe me te forte se kurr, dhe terheqin per hunde mbare njerzimin..?!!

 

Attachments

 • tmplaret_zpsea9250ed.png
  tmplaret_zpsea9250ed.png
  6.9 KB · Shikime: 0

Lauri

Anunnak
Titulli: Urdheri i Tempullit dhe Templaret. Misteri i tyre

Fundi i një Urdhri të Shenjtë që nisi me zjarrin që dogji në turrën e druve Mjeshtrin e Madh të Kalorësve Templar

temp_zpswh1msosh.jpg

Sot 702 vite më parë më 18 mars 1314 – Jaku i Molesë (Jacques de Molay), Mjeshtër i Madh i Kalorësve Templarë, digjet në turrën e druve nga mbreti Filip IV i Francës. Fundi i papritur i Urdhërit Templar ose Templarëve (urdhër ushtarak krishterësh perëndimorë), dhe ekzekutimi dramatik i udhëheqësit të tyre, e ktheu De Molayn në figurë legjendare. Kalorësit me uniformë të bardhë e me kryq në gjoks u futën thellë në fantazitë e ëndrrat e evropianëve falë historisë së tyre heroike e enigmatike, por mbi të gjitha falë misterit që vishte shkatërrimin e menjëhershëm të Urdhrit të tyre. Urdhri i Templarëve qe i fundmi ndër mjeshtrit e mëdhenj të murgjve luftëtarë, Urdhri i të cili lindi me të kaluar viti 1120, një vit pas pushtimit të Jerusalemit nga të krishterët, me detyrën e shenjtë të luftonin myslimanët e të mbronin pelegrinët. Patën fillesa mjaft të vështira, por brenda shumë pak kohësh u bënë një fuqi e madhe ekonomike e ushtarake, që pranonte të merrte urdhra vetëm nga Papa. Në të vërtetë qenë një shtet pa territor në zotërim, i cili e kishte kryeqytetin në Paris, në “Kullën e Tempullit” (tani e shkatërruar), ku (për kënaqësinë e të gjithë të pasionuarve pas ezoterizmit) u mbajt i burgosur Luigji XVI përpara se t’ia priste kokën tehu i mprehtë i gijotinës. Urdhri i Templarëve shquhej veç të tjerash, edhe për pasurinë e tij; kjo pasuri mbahej e fshehur, diku nëndhe (shpella a tunele të fshehta); madje kërkimet për gjetjen e pasurisë së kalorësve templarëve ende vazhdojnë nga gjuajtësit e thesarëve. Urdhëri Templar ishte gjithashtu mjaft i fuqishëm e popullor. Për të mënjanuar një rivalitet të mundshëm, Filip IV i Francës, i cili kishte marrë hua të mëdha prej Urdhërit të Tempullit, u detyrua ta shpërndante atë dhe të vriste de Molayn, duke shmangur kështu edhe kthimin e borxhit. . Për herë të parë pas 700 vjetësh do të publikohen procesverbalet e gjyqit që shpërbëhu Urdhrin e Kalorësve të Tempullit. Processus contra Templarios në thelb bazohet te Dokumenti i Kinonit, pergamena e zbuluar në vitin 2001 nga një studiuese në raftet e pafundme të arkivit sekret të Vatikanit. Dhe është pikërisht ky arkiv që tashmë ka vendosur të publikojë atë dokumentacion, që konsiderohet me rëndësi “monumentale”, i cili është përfshirë në projektin “Exemplaria Praetiosa”, ose më saktë publikimi më i kujdesshëm dhe më gjithëpërfshirës që ka realizuar ndonjëherë ky institucion. Në të përmblidhen dokumentet e fundit të shkruara mbi këtë çështje. Pergamena u shkrua në vitin 1312, vitin kur Papa i asokohe vendosi shpërbërjen e Urdhrit, që sipas studiuesve në të vërtetë nuk ishte dënim. Urdhri thjesht nuk duhej të ekzistonte më. Për rrjedhën e ngjarjeve që shpunë në shkatërrimin e Urdhrit janë bërë gjithfarë hamendësimesh, mes të cilave dominon ai sipas të cilit Urdhri kishte dalë jashtë kontrollit të kishës, e cila e shihte gjithnjë e më shumë si rival, se sa si mekanizëm në shërbim të sajin. Skenari tjetër ka të bëjë me pasuritë përrallore që tempullarët kishin arritur të vinin mënjanë, të cilat ndezën lakminë e Mbretit @%^.^ Filipi i Bukur. Për pjesën më të madhe të studiuesve gjasat janë për një kombinim të të dy skenarëve. Sipas një prej teorive më të guximshme, templarët u strehuan në malet e Zvicrës për t’iu shpëtuar persekutimeve të kishës dhe të Filipit të Bukur, duke e instaluar aty sistemin e tyre bankar. Disa studiues nuk shohin ndonjë mundësi tjetër për të cilën fshatarët zviceranë arritën të krijonin aq shpejt atë sistem të mrekullueshëm, funksional e mbi të gjitha aq sekret bankar, që dominon gjithë botën financiare edhe në ditët tona.
/A-Vataj
 

Attachments

 • temp_zpswh1msosh.jpg
  temp_zpswh1msosh.jpg
  76.9 KB · Shikime: 0
 • temp_zpswh1msosh.jpg
  temp_zpswh1msosh.jpg
  76.9 KB · Shikime: 0
Redaktimi i fundit:

Aleks30

Banned
Titulli: Urdheri i Tempullit dhe Templaret. Misteri i tyre

Te vazhdojme te flasim mbi historine e Urdherit si protagoniste te kryqezatave, por duke i dhene rendesi me teper funksionit socal, qellim i cili u zgjerua shume pas kthimit te 9 personave nga Toka e Shejte qe folem me siper.
Perse e veme ne plan te dyte kryqezaten?? Thjeshte sepse ishte nje “mjet taktit” i Sh. Barnardit, e me pas Maestrat qe e ndoqen duke fituar fuqi ekonomike dhe politike

Kjo fuqi u ishte dhene milicise qe luftonte ne emer te krishterimit. Kjo arme kaq e forte dhe e organizuar me kodin e tyre - mos u terheq kurr perpara sulmit te armikut-ishte e pa shmangshme ne kryqezate per pushtimin e T. Shejte, Palestina, qe per Templaret ishte vetem nje mjet per qellimin e tyre.
Ne 1130 Templaret te udhehequr nga Ugo Payns hyne ne Palestine duke luftuar perkrah armates te kryqezates. Ushtaret e kryqzates nuk i konsideronin Kalorsit e Urdherit aleate ne ke beteje, pasi ata nuk merrnin urdhera nga Mbreti, por hynin nen komanden e Papes ne Vatikan.
Nga ana tjeter, filluan te dalin akuza te quditshme ndaj tyre si: bashkepunim me arabet. Mendonin qe veprat e besimet e Templarve ishin marre tek “te pa fete arb”, ku kishin nje “gjuhe” dhe njohuri te perbashketa ne shkencat dhe artin, shkencat fizike e metafizike si astronimoa dhe kimia. Kjo gje ne te vertete le hapsire per dyshim qe per mungese te komunikimit nepermjet gjuhes, Maestrat e Tempullit kur binin ne duart e arabeve ne beteja gjenin menyren praktike nepermjet dijes ne marrveshje. Kujtojme Odone Saint Amand qe edhe vdiç ne burg arab. Te tjeter si Gerard Riderfot, Guliem Sonnac. Cfare te ben te mendosh kete edhe ne nje ngjashmeri tjeter te Templareve me SUFI(nje sekt,grup, islamik antik) ishin pikerisht njohja e kimise(alkimija)
Nuk duhet harruar qe arabet, para se te digjej vepra e Omar, bibloteka e Aleksandrise, kur Templaret nuk ekzistonin akoma, ne vitin 646 Omar shprehej ma fjalet famoze: “..Nqs librat nuk sjellin c’fare shkruhet ne Kuran duhen te zhduken, se nuk thone te verteten. Nqs librat sjellin c’fare eshte shkruar ne Kuran, duhet te zhduken perseri sepse jane kot dhe pa vlere..”
Eshte e mundshme qe shume vepra shpetuan, te cilet jane shperndare dore ne dore ne drejtime te ndryshme. Dhe eshte duartrokitse mendimi qe kishin njohuri te perbashketa Templaret me arabet Sufi. Kjo konfermohet edhe me nje xham alkimik famoz qe nuk ka asnje te dhene se si e benin. Qe mund te mirohej ne Notre Dame de Chatres, por eshte prishur rreth vitit 1700 nga nje zjarr.
Njohurite e njejta ne keto prodhime kaq te bukura, mund te kene shkaktuar keto akuza te Templarve per bashkepunim me arabet. Pse jo ky bashkepunim? Nuk duhet te harrohet fakti qe tek njeriu arti eshte universal dhe jo kulturor. Pa lene kurr me nje ane nje fille te perbashket ne historine njeriut qe e lidh njohja e shkences, arti, kultura.
Emisioni i Templarve ne tempull mund te ndahet ne dy momente:
E para; ne gjetjen e dokumenteve nga germimet(qe folem ne pjesen e pare), per ti percjelle ne France per ecelence. Pasi u kthyen ne France ne 1128 filluan ndertimi i katedraleve ne nje stil ndertimi qe ishte i pa njohur ne Europe. Dhe asnje nuk e di se cfare gjeten me saktesi ne ato germime, por me siguri dokumente, doreshkrime dhe formula.

E dyta; misioni socal. Siç u tha me siper Templaret moren fuqi te metejshme ekonomike e socale pikerisht duke luftuar ne favor te krishterimit. Ishin te pa prekshem dhe te pa mundshem nga pikepamja juridike, per sa kishin privilegje si monak(pa taksa dhe jasht ritit ligjor). Per kete ata ishin shtet ku do qe krijonin qender, Tempuj.

Ne ate epoke nuk ekzistonte karte monella, njerzit mbanin me vete monella metalike gje qe ishte e rrezikshme gjate udhtimeve te tregtarve nga nje vend ne tjetrin nga grabitesit e shumte. Per kete kishin nevoje edhe per shoqerim nga ushtare ne mbrojtje te pasurise, dhe qe kishte nje kosto. Per kete ishte e nevojshme nje shkembim denari: “Leter shkembimi”, ishte nje dokument qe faktonte nje shume te caktuar denari te derdhur diku. Ne kete menyre monella nuk levizte dhe rruga ishte e sigurte.

Cfare ngelet e pa qarte edhe sot, eshte se si Templaret mund te njihnin autoritetin e “leter-shkembimit”. Ka mundesi qe ka qene vule, nje steme, nje fjale, shenje o monogram e njohur vetem mes tyre.
Asnje udhtare nuk ankohej kurr nga taksa e kerkuar nga Templaret. Nuk ekziston asnje dokument ankese as ne proceset e me vonshme qe u detyruan te perballoheshin. Mesa duket taksa ishte e ulet, kjo te le te mendosh qe kjo menyre e re nuk kishte qellim fitimi, por nje forme shkembimi te shpejte dhe te sigurte, dhe per fillimin e revolucionit qe Templaret kishin ne koke: forma te reja per shkembim mallrash, menyre e re komunikimi nga nje qytet ne tjeterin me nje siguri te plote. ME PAK FJALE: NJE CIVILIZIM I RI


Principi ishte ti jepej e drejta dhe mundesia kujdo per shkembim mallrash. Ne fakt, duke vene kosto te ulet dhe rruge te sugurta jepte mundesine e zhvillimit ne nje modeli qe sot mund ta quajme forme kapitalizmi, o edhe forme socializmi. Por perse ky ndryshim rrenjesor? Sepse ne kete metode ishte e mundur, dhe njekohesisht, rritjen e tregetise e pasurise per te gjithe ne menyre te barabarte. Pasuri, jo ne sens te tepert jasht mase, por pasuri per nje jete dinjitoze.
Berthama baze e nje civilizimi qe eshte familja, nuk mund te shkembente e te merrte pjese ne zhvillimin dhe sigurine e saje, nqs nuk do kishte keto menyra e metoda duke u bere pjese e ketyre normave. Ktu duhet te kete qene qellimi: pasuria e prodhuar nga puna mbrenda familjes duke pase edhe garanci te shperndarjes. Asnje nuk paguante taksa per nja 200 vjet ne territoret e Frances dhe te Spanjes e per rreth, nuk mbahet mend te kete pasur te pakten nje karesti..:) Kjo pasuri shkonte ne dobi te popullit e te tregtise. Kjo klime ishte jashtezakinisht emocionuese, por ne te njejten kohe filloj te behej shume e rrezikshme sepse bente njerzit teper te lire.
Filluan te dilnin problemet, me pare politike- populli i lire nga mendimi per buken e gojes dhe i zoti per shkembimin e tregtise, ishte i rezikshem per pushtetin e monarkeve se nuk i nenshtronte dot. Se dyti ekonomike- eksiztonte nje sistem statal e spirtual qe pa u vene re ishte bere me e pushtetshme se te dyja.

“NON NOBIS DOMINE, NON NOBIS, SED NOMINI TUO GLORIAM DA”
[Jo ne o Zot, jo ne. Por per ne emrin tend jep lavdi]

Kjo ishte motoja e Tmplarve mbrenda tyre, i cili ishte principi i vete Bernardit.
Pas te gjithave, asnjeri nuk mund te pasurohej personalisht por vetem Tempulli do ishte i pasur. Pasuria e tyre ishte vepra qe benin. Detyra e Urdherit te Templarve ishte te rindertimi i vendit por edhe rritja spirituale. Per kete duhej nje mjet i ri.
Arti ne kete sens eshte fjala e bere materje. Nqs nje artigjan eshte ne gjendje te jete vetevetja art, athere transameton ne veperen qe ben sensin e shipritit te tije qe eshte i ndertuar. Eshte e rendesishme te nenvizojme qe vete “Shoqeria e detyres se lirise” ishin pasardhsit e femijeve te Mbretit Salomone. Shoqeri kjo e ndertuesve nen kryqin e templarve gjate viteve te ekzistences se tyre. Ata na kane dhuruar Ketedralet Gotike, qe flet per njerun nepermjet harmonise, sinkronise, viberacionit qe burojne nga tencioni vete. Akuistika e katedraleve eshte tronditse, pikerisht per kete lloje loje tencionesh. Pasuria e Tempullit ishte i pamatshem dhe ende sot nuk mund të vleresohet.

Ne sherbim te Tempullit ishin edhe flota qe sundonin dete; nje ushtri toksore te forte ku mirohej nga te gjithe dhe qe nuk paguanin asgje edhe kur kalonin nacionet.
Cfare i linte Templaret te sigurte dhe kishin dore te lire nga kisha dhe mbreti, ishte fakti qe ishin forca kryesore ne kryqzata. Por siç e permenda edhe me siper Templaret merrnin pjese ne kryqzata vetem per te gjetur diçka, as sot e kesaj dite nuk mund te thuhet me saktesi cfare. Qe nga 1200 ushtaret Templar nuk merrnin pjese ne kryqzata, dhe Toka e Shejt ishte e pushtuar dhe e humbur.
Keshtu duke mos qene nevoja me per kryqzata te tjera, nje potence ekonomike qe kishin krijuar dhe me nje ushtri kaq e fuqishme, nuk mund ta shperbenin dot lehte pa ndihmen e popullit duke e vene kunder tyre.
Mendoni pak keta njerez. Luftetare te rrepte qe mbronin pasuri e qe nuk mund te mbanin asgje per veten e tyre. Monarke qe kishin mbledhur pasuri jasht cdo imagjinimi por asgje peronale te tyre. Njerez qe vune ne veper dijet e tyre per te miren dhe vlerat e njerzeve dhe per te ardhmen e tyre. Ketyre njerezve ua ndalen hovin me genjeshtra dhe mashtrime.

Kjo pasuri ka gjiganteske do ju prishte mendjen pa tjeter shume monarkeve e mbi te gjitha atyre qe ishin te pa zot te administronin arkat e shtatit. Tempilli ju jepte edhe para kush ja kerkonte. Ai qe ishte me shume i zhytur ne borxh ishte Mbreti i Frances Filippo Bello(1268-1314). Po Ai mbret kishte propozuar te bashkonte ushtrine e tije me ate te Templarve, propozim qe nuk u pranua.
Fuqia spirituale po rritej ne Urdherin e Tempullit. Mbreti Filippo filloj ti arrestoje te gjithe ata qe benin pjese ne Urdher te templarve. Te gjithe mbrenda nje nate.
Ishte nata e 14 shtatorit 1307

Pasuria e tyre nuk ishin te mirat materjale, por DIJA. Te cilen do ta ndjekim ne pjesen tjeter.:)
Permbledhje dhe perkthime by Lauri
Shiko fotografinë 1819058
Gjeten shkrime te shenjta qe sot e kesaj dite mbahen sekrete. Nuk ka "humbur " urdheri.
Vazhdin akoma me Paresin e Sionit
Se cfare gjeten ata....boh
 

Aleks30

Banned
Titulli: Urdheri i Tempullit dhe Templaret. Misteri i tyre

Fundi i një Urdhri të Shenjtë që nisi me zjarrin që dogji në turrën e druve Mjeshtrin e Madh të Kalorësve Templar

Shiko fotografinë 1856388

Sot 702 vite më parë më 18 mars 1314 – Jaku i Molesë (Jacques de Molay), Mjeshtër i Madh i Kalorësve Templarë, digjet në turrën e druve nga mbreti Filip IV i Francës. Fundi i papritur i Urdhërit Templar ose Templarëve (urdhër ushtarak krishterësh perëndimorë), dhe ekzekutimi dramatik i udhëheqësit të tyre, e ktheu De Molayn në figurë legjendare. Kalorësit me uniformë të bardhë e me kryq në gjoks u futën thellë në fantazitë e ëndrrat e evropianëve falë historisë së tyre heroike e enigmatike, por mbi të gjitha falë misterit që vishte shkatërrimin e menjëhershëm të Urdhrit të tyre. Urdhri i Templarëve qe i fundmi ndër mjeshtrit e mëdhenj të murgjve luftëtarë, Urdhri i të cili lindi me të kaluar viti 1120, një vit pas pushtimit të Jerusalemit nga të krishterët, me detyrën e shenjtë të luftonin myslimanët e të mbronin pelegrinët. Patën fillesa mjaft të vështira, por brenda shumë pak kohësh u bënë një fuqi e madhe ekonomike e ushtarake, që pranonte të merrte urdhra vetëm nga Papa. Në të vërtetë qenë një shtet pa territor në zotërim, i cili e kishte kryeqytetin në Paris, në “Kullën e Tempullit” (tani e shkatërruar), ku (për kënaqësinë e të gjithë të pasionuarve pas ezoterizmit) u mbajt i burgosur Luigji XVI përpara se t’ia priste kokën tehu i mprehtë i gijotinës. Urdhri i Templarëve shquhej veç të tjerash, edhe për pasurinë e tij; kjo pasuri mbahej e fshehur, diku nëndhe (shpella a tunele të fshehta); madje kërkimet për gjetjen e pasurisë së kalorësve templarëve ende vazhdojnë nga gjuajtësit e thesarëve. Urdhëri Templar ishte gjithashtu mjaft i fuqishëm e popullor. Për të mënjanuar një rivalitet të mundshëm, Filip IV i Francës, i cili kishte marrë hua të mëdha prej Urdhërit të Tempullit, u detyrua ta shpërndante atë dhe të vriste de Molayn, duke shmangur kështu edhe kthimin e borxhit. . Për herë të parë pas 700 vjetësh do të publikohen procesverbalet e gjyqit që shpërbëhu Urdhrin e Kalorësve të Tempullit. Processus contra Templarios në thelb bazohet te Dokumenti i Kinonit, pergamena e zbuluar në vitin 2001 nga një studiuese në raftet e pafundme të arkivit sekret të Vatikanit. Dhe është pikërisht ky arkiv që tashmë ka vendosur të publikojë atë dokumentacion, që konsiderohet me rëndësi “monumentale”, i cili është përfshirë në projektin “Exemplaria Praetiosa”, ose më saktë publikimi më i kujdesshëm dhe më gjithëpërfshirës që ka realizuar ndonjëherë ky institucion. Në të përmblidhen dokumentet e fundit të shkruara mbi këtë çështje. Pergamena u shkrua në vitin 1312, vitin kur Papa i asokohe vendosi shpërbërjen e Urdhrit, që sipas studiuesve në të vërtetë nuk ishte dënim. Urdhri thjesht nuk duhej të ekzistonte më. Për rrjedhën e ngjarjeve që shpunë në shkatërrimin e Urdhrit janë bërë gjithfarë hamendësimesh, mes të cilave dominon ai sipas të cilit Urdhri kishte dalë jashtë kontrollit të kishës, e cila e shihte gjithnjë e më shumë si rival, se sa si mekanizëm në shërbim të sajin. Skenari tjetër ka të bëjë me pasuritë përrallore që tempullarët kishin arritur të vinin mënjanë, të cilat ndezën lakminë e Mbretit @%^.^ Filipi i Bukur. Për pjesën më të madhe të studiuesve gjasat janë për një kombinim të të dy skenarëve. Sipas një prej teorive më të guximshme, templarët u strehuan në malet e Zvicrës për t’iu shpëtuar persekutimeve të kishës dhe të Filipit të Bukur, duke e instaluar aty sistemin e tyre bankar. Disa studiues nuk shohin ndonjë mundësi tjetër për të cilën fshatarët zviceranë arritën të krijonin aq shpejt atë sistem të mrekullueshëm, funksional e mbi të gjitha aq sekret bankar, që dominon gjithë botën financiare edhe në ditët tona.
/A-Vataj
Kte e gjen tek Graal i shenjte
 

Aleks30

Banned
Gjithesesi, 90% je i sakte.
Vec faktit qe kalores nuk quhet ai qe i hipen kalit por ne ate kohe, duhet te ishe me prejardhje fisnike. Dmth kont, duke etj. Dhe, qe te behej pjese e urdherit, gjithe pronat, pasurit e tua duhet tia jipje urdherit. Ktu filloj pasuria tyre.
 
Top