Sistemi imunitar ka një marrëdhënie të paparashikuar me kancerin

Tumoret përdorin truke të papritura për të shmangur sistemin imunitar, sipas gjetjeve të reja nga studiuesit në Spitalin Brigham dhe në Boston. Ekipi zbuloi se qindra gjene të lidhura me kancerin luajnë një rol të papritur në shkaktimin e sëmundjeve nga sa mendohej më parë.
Gjenet e shtypjes së tumorit (TSG) janë njohur prej kohësh për të bllokuar rritjen e qelizave dhe për të parandaluar përhapjen e qelizave kanceroze. Mutacionet në këto gjene, besonin shkencëtarët, lejojnë që tumoret të lulëzojnë të pakontrolluar. Ky hulumtim i ri tregon se më shumë se 100 TSG të mutuara mund të parandalojnë sistemin imunitar që të dallojë dhe shkatërrojë qelizat malinje te minjtë.
“Këto rezultate zbulojnë një lidhje interesante dhe të papritur midis gjeneve të shtypësve të tumorit dhe sistemit imunitar”, tha Bert Vogelstein, profesor i onkologjisë dhe gjenetist i kancerit në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Johns Hopkins. Gjatë tumogjenezës, tumoret duhet të evoluojnë për të shmangur sistemin imunitar. Në mënyrë tipike, ata e bëjnë këtë duke prishur gjenet e përfshira në përpunimin dhe paraqitjen e antigjenit ose rregullimin e lartë të gjeneve të kontrollit imunitar frenues.
Është sugjeruar që për shumicën dërrmuese të TSG -ve, mutacionet lejojnë që qelizat të rriten dhe të ndahen në mënyrë të pakontrollueshme. Por ky sugjerim kishte disa boshllëqe. Për shembull, versionet e mutuara të shumë prej këtyre gjeneve nuk shkaktojnë rritje të shfrenuar kur futen në qeliza dhe shkencëtarët nuk mund të shpjegojnë pse sistemi imunitar, i cili normalisht është shumë i aftë për të sulmuar qelizat jonormale, nuk vepron më shumë për të fshirë tumoret e reja.
Pothuajse një e treta e TSG-ve treguan pasurim preferencial, shpesh në mënyrë specifike për kancerin dhe indet. Kjo tregon se ato gjene – rreth 30% e të gjitha TSG -ve të testuara – funksionojnë duke bërë të mundur që tumoret të shmangin sistemin imunitar, tha Stephen Elledge, PhD, profesor i gjenetikës dhe mjekësisë në Shkollën Mjekësore të Harvardit, dhe studiues i Institutit Mjekësor Howard Hughes.
Kjo metodë zbuloi se ka shumë gjene të ndryshme që tumoret mund të ndryshojnë për t’i shpëtuar mbrojtjes së trupit. Për të eksploruar mekanizmat e mundshëm të shkaktuar nga mutacionet, hulumtuesit hodhën poshtë një gjen të quajtur GNA13. Ndryshimi i gjenit mbron qelizat e kancerit nga qelizat T të sistemit imunitar, duke krijuar një hapësirë të sigurt që tumori të lulëzojë, zbuloi ekipi.
Duke filluar me një listë prej 7,500 gjenesh, ekipi kreu skanime in vivo CRISPR në modelet sinkeneike të tumorit të miut për të shqyrtuar kërkesat për tumogjenezën – me dhe pa presion selektiv imunitar adaptues. Në secilin lloj tumori të testuar, shkruan ata, “ne gjetëm një pasurim të dukshëm për humbjen e gjeneve të shtypësve të tumorit në prani të një sistemi imunitar adaptues në krahasim me minjtë me imunitet të komprometuar.”
Përveç kësaj, këto rezultate sugjerojnë se “përzgjedhja klonale e mutacioneve të përsëritura të gjetura në kancer nxitet kryesisht nga kërkesa e tumorit për të shmangur sistemin imunitar adaptues.”
Hulumtimi i tyre pikturon një tablo shqetësuese të një gare evolucionare të shpejtë dhe të ashpër të armëve midis qelizave të kancerit dhe sistemit imunitar, tha Elledge, me tumoret që kanë qindra mënyra të mundshme për të penguar sulmin e trupit. Por ai dyshon se shumë prej këtyre gjeneve të mutuara veprojnë përmes strategjive të ngjashme, një mundësi që ekipi i tij mund ta shqyrtojë në detaje. Nëse kjo rezulton të jetë e vërtetë, një ndërhyrje për të bllokuar një teknikë evazioni mund të pengojë potencialisht edhe të tjerët.
Në përgjithësi, Elledge shpreson se gjetjet e tij hapin dyer të reja për trajtimin e kancerit, duke bërë të mundur zbulimin dhe zbutjen e trukeve të reja dhe të ndryshme të tumoreve. “Ka shumë gjene që njerëzit mund t’i studiojnë,” tha ai.
 
Ndersa une lexova qe ne Rusi ne nje nga keto klinikat Private per kancer, lihet pacienti ne argjerim ose ne gjendje urije .
Sipas mjekeve, kjo gjendje sulmon te parat qelizat e kancerit apo tumorrit ngaqe jane te dobeta ne perberje..si rrjedhoje jane te parat qe dobesohen . Ka pas nje shumice rastesh te sherimit te plote . Se di sa eshte e vertete .. po do Zoti mos te shoh me njerez ne kete gjendje.
 
Top