Sa puthje japim gjatë jetës?

Screenshot_20210221-215703_Chrome-905x395.jpg

Puthjet janë një shenjë dashurie dhe tërheqjeje mes njerëzve dhe mund të jenë të llojeve të ndryshme në varësi të raportit: puthje të gjata dhe plot pasion, puthje sensuale, puthje të ëmbla dhe puthje të pafundme. Përgjatë viteve janë kryer shumë studime mbi puthjet, për të hedhur dritë mbi disa fakte interesante. Sa puthje japim gjatë jetës: sa muskuj vihen në lëvizje?

Kur puthim, një njeri djegim kalori në varësi të tipit të puthjes: një puthje pasionante arrin të djegë deri në 15 kalori në minutë, ndërsa një puthje me intensitet mesatar djeg 2 deri në 6 kalori në minutë.

Gjatë një puthjeje trupi ynë lëviz shumë muskuj: 38 muskuj fytyre dhe 112 muskuj trupi. Lëvizja e muskujve të fytyrës është një stërvitje shumë e mirë kundër rrudhave të fytyrës.

Mesatarisht, gjatë jetës tonë puthim rreth 100.000 herë, që është një total prej dy javësh.

Puthja e parë në ekran është bërë në vitin 1896 në filmin “The Kiss”, në të cilin protagonistët puthen në një skenë 30 sekondëshe.

Universiteti i Zyrihut ka bërë një kërkim sipas të cilit puthja është një qetësues dhimbjesh shumë i mirë, pasi çliron dopaminën dhe endrofinën, të cilat ulin ndjeshmërinë ndaj dhimbjes.

b.m/ dita
 
Shume veprime kundrejt njerzve tane, jane me vlere se nje puthje qe bie ne kundershtim me veprimin me tej.
Por pertej kesaj,une gjeje puthje jete,puthjet e nenes drejt femijes.
 
...Çfare eshte pra nje puthje?

Nje betim i shqiptuar nga afer, nje premtim perfundimtar, nje pohim dashurie, nje apostrof ngjyretrendafil i vendosur mes fjaleve "te dua", nje e fshehte e peshperitur mbi buze, nje cast pafundesie qe ka feshferimen e nje blete midis gjetheve, nje bashkim qe ka aromen e nje luleje, nje frymemarrje zemer me zemer, nje e shijuar e shpirtit me maje te buzeve...
PUTHJA
Siranoja dhe Rosana- "Sirano de Berzherak"(E.Rostand)


Shiko fotografinë 1776580
 
Top