Pse ne jemi Neandertalë?

AnGeLiC

VIP
V.I.P
nean_1504054732-1569802.jpg

Kur paraardhësit tanë migruan për herë të parë nga Afrika rreth 60.000 vjet më parë, ata nuk ishin vetëm. Në atë kohë, së paku dy lloje të tjerë të kushërinjve hominidë ecnin nëpër tokën e Euroazisë, Neandertalit dhe Denisovans.

Ndërsa paraardhësit tanë modernë njerëzor emigruan përmes Euroazisë, ata hasën në Neandertalët dhe u ndërprenë. Për shkak të kësaj, një sasi e vogël e ADN-së Neandertalit u fut në pishinë modern të gjeneve njerëzore.

Gjithkush që jeton jashtë Afrikës sot ka një sasi të vogël të Neandertalit në të, të bartur si një relike e gjallë e këtyre takimeve të lashta. Një ekip i shkencëtarëve që krahasojnë gjenet e plota të këtyre dy llojeve arriti në përfundimin se shumica e evropianëve dhe aziatikëve kanë ndërmjet 1 deri 2 për qind të ADN-së së Neandertalit. Afrikanët Sub-Saharianë indigjenë nuk kanë asnjë, ose shumë pak ADN-në e Neandertalit, sepse paraardhësit e tyre nuk kanë migruar përmes Euroazisë.

Në një nivel, nuk është për t’u habitur që njerëzit modernë ishin në gjendje të ndërthureshin me kushërinjtë e tyre të ngushtë. Sipas një teorie, Neandertalet, Denisovët dhe të gjithë njerëzit modernë janë të gjithë të prejardhura nga Homo heidelbergensis antik njerëzor. Midis 300,000 deri 400,000 vjet më parë, një grup paraardhës i H.heidelbergensis u largua nga Afrika dhe u nda menjëherë pas.

Një degë hyri në veriperëndim në Azinë Perëndimore dhe në Evropë dhe u bë Neandertalit. Dega tjetër shkoi në lindje, duke u bërë Denisovans. Nga 130.000 vjet më parë H. heidelbergensis në Afrikë ishte bërë Homo sapiens, transmeton lajmi.net.

Paraardhësit tanë modernë njerëzorë nuk filluan eksodin e tyre nga Afrika deri rreth 60.000 vjet më parë, kur u zgjeruan në Eurazi dhe hasën kushërinjtë e tyre të lashtë.

Zbulesa që paraardhësit tanë të lashtë u bashkuan me njëri-tjetrin mund të ndihmojnë në shpjegimin e një prej mistereve të mëdha në antropologji: Pse u zhdukën neandertalet? Pas afrimit të parë nga Afrika, Neandertalet lulëzuan në Evropë për disa qindra mijë vjet. Por ato u zhdukën misteriozisht rreth 30,000 vjet më parë, afërsisht në të njëjtën kohë kur njerëzit modern dolën në Evropë.

Disa shkencëtarë kanë sugjeruar se njerëzit modernë jashtë-konkurruan ose vranë plotësisht Neandertalët. Por dëshmia e re gjenetike siguron mbështetje për një tjetër teori: Ndoshta paraardhësit tanë bënë dashuri, jo luftë, me kushërinjtë e tyre evropianë dhe linja e linjës së Neandertalit u zhduk për shkak se ajo u zhyt në popullatën njerëzore shumë më të madhe.

Megjithëse Neandertalet dhe Denisovët janë të dy zhdukur, njerëzimi modern mund t’i detyrojë ata një borxh mirënjohjeje. Një studim i vitit 2011 nga studiuesit e Universitetit Stanford arriti në përfundimin se shumë prej nesh mbartin variante të lashta të gjeneve të sistemit imunitar të përfshirë në shkatërrimin e patogjeneve që u ngritën pas largimit nga Afrika. Një mundësi është se këto variante gjeni erdhën nga njerëz të tjerë arkaikë.


express.
 
Top