Prerja e arte.

Shoku_vjeter

Anëtar i Nderuar
Raporti i artë në matematike dhe ne art, Dy madhesi jane ne raportin e arte nese raporti i shumes se dy madhesive me madhesine me te madhe eshte i barabarte me raportin e madhesise se madhe me te voglen. Raporti I arte eshte nje konstante matematike irracionale perafersisht 1.6180339887. Emra te tjere te perdorur per raportin e arte jane seksioni I arte dhe menyra e arte. Raporti I arte zakonisht paraqitet me shkronjen greke fi (φ) . Figura ne te djathte ilustron lidhjen gjeometrike qe percakton kete konstante.
Gjatesia totale a + b eshte per segmentin e gjate a si a eshte per segmentin e shkurter b.

E shprehur algjebrikisht:
Golden_ratio_line.svg


Te pakten qysh prej Rilindjes shume artiste dhe arkitekte kane perpjestuar punet e tyre per t'iu afruar raportit te arte,vecanerisht ne formen e drejtkendeshit te arte , ne te cilin raporti I brinjes me te gjate me ate me te shkurtren eshte raporti I arte.

Raporti I arte ka magjepsur intelektualet perendimore te interesave te ndryshem per te pakten 2400 vjet. Disa nga matematikanet me te medhenj te te gjitha koherave, nga Pitagora dhe Euclidi ne Greqine e lashte , Leonardoja i Pizes , astronomi i Rilindjes Johan Kepler, e deri shkencetaret e diteve tona si fizikani i Oksfordit Roxher Penrose kane kaluar ore te panumerta duke studiuar raportin e arte dhe cilesite e tij.

Historik

Ne Greqine antike matematikanet filluan te studionin raportin e arte per shkak te shfaqjes se tij te shpeshte ne gjeometri.Ndarja e nje segmenti ne raportin e arte,perben nje element mjaft te rendesishem ne gjeometrine e figurave te rregullta.

parthenonfromwest.jpg


Estetika

Duke filluar nga rilindja literatura mbi estetiken dhe raportin e arte u zhvillua se tepermi.Si rezultat arkitekte ,artiste dhe te tjere filluan te perdornin raportin e arte ne mardheniet dimensionale ne punet e tyre.
De Divina Proportione[1] e ilustruar nga Leonardo Da Vinci

divinaproportione.png


Vepra e pare shume e rendesishme ishte De Divina Proportione Nga Luce Paciali e publikuar ne 1509. Pacioli nje murg franceskan ishte teper I interesuar ne matematike dhe ne arte. “De Divina Proportione” eksploroi matematiken e raportit te arte.Paciali gjithashtu shihte domethenie te fese katolike ne raportin e arte.Duke permbajtur ilustrime te trupave te ngurte te rregullt nga Leonardo Da Vinci,bashkepunuesi I Paciolit per nje kohe te gjate,De Divina Proportiore influecioi mjaft artiste dhe arkitekte.
 
Last edited by a moderator:
Top