Planeti Mars , mundësia më e favorshme për tu vëzhguar është sot!!

Këtë javë, Marsi është më i afërti me tokën dhe nuk do të jetë kaq pranë për 15 vitet e ardhëshme

images (8).jpeg

Marsi, Trupi i dytë më i afërt kozmik, ka qenë në imagjinatën tonë kolektive për dekada. Midis fantazive të vizitave marsiane dhe premtimit të ujit nën sipërfaqen e tij të akullt, Marsi nuk ka nevojë të bëjë shumë për të qenë në librat tanë të mirë kolektivë.

Por shumë shpejt, Marsi nuk do të jetë thjesht pranë zemrave tona, por edhe më i afërt me planetin tonë , aktualisht - vetëm 62.1 milion kilometra (38.6 milion milje) larg Tokës.

Kjo është distanca më e afërt që do të jetë për 15 vitet e ardhshme. Dhe kjo do të thotë që vëzhgimi rekomandohet shumë pasi Marsi do të jetë i ndritshëm, i madh dhe i lehtë për t'u parë me ose pa teleskop.

Ne do të rekomandonim të kontrollonit një hartë yjore për të kuptuar se ku do të jetë Marsi në qiellin e natës në vendndodhjen tuaj, kështu që të mund të planifikoni për shikimin më të mirë.

Por lajmi i mirë është se ai do të jetë në një rajon të qiellit të natës me shumë pak yje, dhe nëse jeni me fat, do të kapni Jupiterin dhe Saturnin që shkëlqen më afër horizontit.

Dita kur do të jemi më së afërmi me Marsin është 6 Tetori, kështu që nxitoni!

Siç mund ta shihni në këtë video më poshtë, Marsi dhe Toka janë të dy në orbita pak eliptike, që do të thotë se ata mund të vijnë herë pas here shumë afër njëri-tjetrit.


Takimi më i afërt i mundshëm është kur Toka është më larg Diellit (afeli) dhe Marsi është më afër Diellit (perihelion). Në këtë pikë të dy do të ishin së paku 54.6 milion kilometra (33.9 milion milje) larg njëri-tjetrit.

Ky konfigurim ndodh çdo dy vjet apo më shumë. Por ne kurrë nuk e kemi regjistruar në të vërtetë duke goditur atë pikë të përsosur 'më të afërt'.

Afrimi më i afërt që kemi regjistruar ndonjëherë ka ndodhur në vitin 2003, me vetëm 55.7 milion kilometra që na ndan me Marsin. Dy vjet më parë, 2018 ishte shumë afër gjithashtu, me vetëm 57.6 milion kilometra (35.8 milion milje) mes nesh.

Fatkeqësisht ne jemi duke dalë gjithnjë e më shumë nga përafrimi me fqinjin tonë më të ngushtë dhe nuk do të fillojmë të afrohemi përsëri deri në 2029, duke kulmuar në një qasje shumë të afërt në 2035 - vetëm 56.9 milion kilometra (35.4 milion milje) larg - kështu që filloni planifikoni orarin tuaj të shikimit të Marsit 2035 shumë më parë!

Në skajin tjetër të shkallës kur të dy planetët janë më larg njëri-tjetrit. Ata mund të përfundojnë në 401 milion kilometra (250 milje) larg njëri-tjetrit. Kjo ndodh kur Toka dhe Marsi janë në anët e kundërta të Diellit dhe të dy në apelin e tyre.

Për këtë arsye që organizatat hapësinore të përfitojnë nga distanca e shkurtër midis planetëve tanë kur lindin këto mundësi. Ky vit ishte një mundësi kulmore për shumë misione në Planetin e Kuq.

Nëse e mbani mend, "Mars One" planifikoi të nisë një zbarkues Marsi në vitin 2020 para se të mos e bënte kurrë atë.

Por tre misione u ngritën me sukses. Rover Perseverance i NASA-s është afër gjysmës së rrugës për në udhëtimin e tij në planetin e kuq pasi u nis në korrik, ndërsa dy misione të tjera u nisën për në Mars në të njëjtën hapësir kohore dy javëshe.

Pjesa tjetër e misioneve të Marsit - si Mars Sample Return - do të udhëtojnë në 2022, por ata do të duhet të kalojnë edhe 20 milion kilometra shtesë, pasi ne do të jemi në një distancë prej 81.5 milion kilometra (50.6 milion milje) nga qasja jonë më e afërt gjatë kësaj kohe.

Kështu që kjo javë është një mundësi mjaft e veçantë që nuk do ta kemi përsëri deri në vitin 2035. Sigurohuni që të vëzhgoni Marsin!!
 
Këtë javë, Marsi është më i afërti me tokën dhe nuk do të jetë kaq pranë për 15 vitet e ardhëshme
Nuk arrije te kuptoj brenda vetes,se pse me japin nje sens nostalgjik,cdo gje ne lidhje me universin tone. :))
 
Këtë javë, Marsi është më i afërti me tokën dhe nuk do të jetë kaq pranë për 15 vitet e ardhëshme
Nuk arrije te kuptoj brenda vetes,se pse me japin nje sens nostalgjik,cdo gje ne lidhje me universin tone. :))
Kur te kuptosh sensin e universit do kuptosh edhe perse te jep ate ndjesi , mos me pyet per sensin e universit sepse nuk e di :p
 
Top