• Mirësevini tek Forumi Virtual

    Nëse ju shfaqet ky mesazh do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar ju arrini të shihni pjesën me të madhe të seksioneve dhe diksutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti.

    Regjistrimi është plotësisht falas në komunitetin tonë, pasi të regjistrohesh do të gëzosh shumë të drejta si të japesh mendimin tënd në një diskutim, të hapësh një diksutim tëndin, të komunikosh me anëtarët e tjerë të komunitetit në mënyrë private, të marësh pjesë dhe të votosh në konkursin e poezisë dhe të fotografisë dhe shumë opsione të tjera... duke përdorur mënyrën më të thjeshtë dhe të sigurtë për tu rregjistruar
    GOOGLE Microsoft Yahoo

    Për cdo problem mos hezitoni të na " KONTAKTONI ".

Përgjigje ndaj disa paragjykimeve

Violetta

>> KS- AL. etnike <<
Përgjigje ndaj disa paragjykimeveShumë njerëz, nuk gabojmë të themi edhe një numër mjaft i madh i muslimanëve, kanë një botëkuptim mjaft të gabuar rreth Islamit dhe mësimeve të tij. Vështrimin që ia bëjnë ata Islamit, duke u munduar ta krahasojnë atë me ideologji, fe dhe sisteme të tjera në kokat e tyre, arrijnë në përfundim që mund ta përmbledhim me këto fjalë:


- Me të vërtetë kjo fe Islame është një fe që thërret në moral, ndalon padrejtësinë dhe gënjeshtrën, thërret në pastërti, por me gjithë këto të mira, prapë se prapë, ai në vete bartë një bagazh tepër të madh të dispozitave dhe ligjeve.

- Urdhëresat dhe ndalesat në Islam janë të vendosura, pothuajse, në çdo çështje, në çdo kohë dhe për çdo person që pranon të jetë pjesëtar i kësaj feje.

- Në aspektin e ushqimit dhe pijes kemi dispozita ku myslimani nuk lejohet për të ngrënë çfarë të dojë, gjithashtu edhe të pijë.


- Veprat të cilat i manifeston duhet patjetër të jenë të reduktuara dhe të kontrolluar në formë strikte, nuk lejohet të bëjë punë dhe vepra sipas shijes dhe dëshirës personale vetëm se konform dispozitave ekzistuese.


- Në të folurit e muslimanit ka ligje, të cilat nuk lejohet t’i tejkalosh, pra duhet të kesh kujdes se çfarë dhe si flet. Ajo që e vështirëson edhe më shumë çështjen është ajo se myslimani nuk lejohet të japë mendime si të dojë, apo të ketë ide e teza dhe të flasë rreth tyre vetëm se konform mësimeve islame.


Ligje dhe ndalesa në të folur, ushqyer, veprime dhe mendime, të gjitha këto i bëjnë ata të arrijnë në përfundimin se vërtet Islami edhe nëse mund të themi se ka ndonjë të mirë, ai ‘definitivisht’ është një fe që ‘cenon’ lirinë personale të çdo individi, është fe ku ka ‘diktaturë’ dhe ‘nepotizëm’. Kështu ata gjykojnë apo më mirë të themi se paragjykojnë dhe shumë prej tyre shprehin edhe indinjatë të qartë duke thënë se çfarë kënaqësie mund të ketë njeriu në atë fe kur ai u nënshtrohet gjithë këtyre ligjeve të stërmbushura me ndalesa dhe urdhëresa.


Duke i pasur parasysh të gjitha këto paragjykime dhe të njëjtën kohë edhe frymën që mbretëron në kohët tona, fryma e liberalizmit të plotë, e cila i bëri ata të mendojnë në këtë formë, do të mundohemi ta trajtojmë këtë dyshim që i vishet Islamit, i cili është i pastër nga kjo dhe akuza të ngjashme.


Para së gjithash do të ndalemi te çështja që është më e “patolerueshmja”, sipas tyre, çështja e fundit që njeriu duhet të jetë i lirë të mendojë çfarë të dojë dhe kjo cenon lirinë e njeriut. Të themi për një moment se çdo njeri duhet të jetë i lirë ta shprehë mendimin e tij, pa marrë parasysh sa vulgar apo e rrezikshme mund të jetë ajo. Të mendojë çfarë të dojë, të shpikë ide e teza si të dojë dhe çdo ndërhyrje në këtë cenon personalitetin e personit.


Të themi se kjo duhet të jetë ashtu dhe nuk i lejohet asnjë autoriteti të ndërhyjë në konkluzat personale që mund t`i ketë njeriu. Por nëse e shohim realitetin, atëherë e kuptojmë se të parët që nuk i përmbahen kësaj thirrjeje janë vetë ata. E shohim në idetë, qëndrimet dhe konkluzat e tyre kur flasin, thirren dhe argumentohen me qëndrimet e njerëzve si: Hegeli, Frojdi, Kanti, Ruso, apo më herët kur krenoheshin të bazohen në mendimet e Marksit, Engelsit, e besa edhe të Leninit.


Allahu i Lartësuar kur e krijoi njeriun, e bëri atë të mos jetë absolut që çdo gjë ta ketë pikënisje vetveten, por ai është i varur dhe ka nevojë për tu saktësuar, drejtuar, korrigjuar dhe përmirësuar nga dikush, përndryshe nuk mund të jetë i suksesshëm dhe efektiv në jetë.

Njeriu në këtë proces ka mundësi të përzgjedhë si mbështetës, korrigjues ndonjë nga njerëzit e përmendur më lartë, apo edhe dikë tjetër të papërmendur, të cilët padyshim kanë qenë të mençur dhe të arritur, por jo edhe të pagabuar. Gjithashtu ka mundësi të përzgjedhë mbështetës dhe korrigjues të vetin Krijuesin e tij dhe Krijuesin e të gjithëve, Ai i cili e krijoi njeriun dhe e përsosi atë në krijim,[1] Ai i cili e di rrjedhojën e çështjeve në të kaluarën, të tashmen dhe të ardhmen. Ai i cili nuk gabon kurrë dhe çdo gjë realizohet me dëshirën e Tij.


Pretenduesit, të cilët mendojnë se thërrasin në liri të plotë të njeriut, nuk thërrasin në asgjë tjetër vetëm që njeriu të zhvishet nga çdo e çmuar e të shenjtë dhe ta bëjnë zot dhe adhurues të vetin epshin e tyre. Ta ndalojnë veten vetëm në atë që u thotë epshi i tyre dhe ta urdhërojë veten në atë që u urdhëron epshi.
Të tillët janë ata që kanë pranuar që peshojë të së mirës dhe së keqes ta kenë epshin dhe vlerat më të ulëta të tyre e të mos njohin asgjë dhe ta barazojnë veten e tyre me kafshët. Allahu i Lartësuar thotë: “…Ata kanë zemra që me to nuk kuptojnë, ata kanë sy që me ta nuk shohin dhe ata kanë veshë që me ta nuk dëgjojnë. Ata janë si kafshët, bile edhe më të humbur, të tillët janë ata të marrët.” Araf, 179.


Vërtet idetë e tilla thërrasin në mospërfilljen e çdo rregulli dhe rebelimin ndaj çdo sistemi. Prandaj dispozitat islame, në përgjithësi, urdhëresat dhe ndalesat, përveç që për muslimanin vërtetojnë nënshtrim ndaj të vetmit Krijues të tij, i cili është i Vetmi i denjë për këtë, në vete përmban edhe urtësi të shumta dhe dobi për njeriu. Nuk ka asnjë ligj i vendosur për njeriun e që nuk është në dobi për të.


Allahu i Lartësuar nuk ka nevojë për ne, ashtu si nuk përfiton asgjë nga veprat që ne urdhërohemi apo ndalohemi. E tërë kjo është për të mirën e njerëzimit dhe suksesin e tyre në këtë botë dhe në botën tjetër. Edhe ata që e mohojnë këtë realitet vërejmë në jetën e përditshme të tyre se thërrasin për rregull, sistem dhe ligj të cilit do t’u nënshtrohen të gjithë dhe kështu veprojnë. Por dallimi ndërmjet tyre dhe neve është se ne kemi pranuar që përpiluesi i ligjeve tona të jetë Allahu i Lartësuar, kurse ata dëshirojnë të jenë vet ligjvënës të sistemit të jetës së tyre. Kështu i tejkalojnë kufijtë duke menduar se janë duke arritur diçka, por e tërë ajo është shkatërruese për ta.

Besimtari nuk është sikurse ata që marrin nga dispozitat ato që u përshtaten epsheve të tyre dhe i lenë të tjerat. Për këtë muslimani krenohet me këtë përzgjedhje dhe është në kulminacion të bindjes se kjo zgjedhje është ajo e vetmja me të cilën do të përparojë, pasi ai korrigjues të vetin nuk pranoi ta ketë dikë tjetër, vetëm se Allahun e Lartësuar.


Prandaj edhe esenca e domethënies së fjalës “musliman” aludon në këtë, që kur njeriu i thotë vetës unë jam musliman “i nënshtruar”, nënkupton se unë nuk pranoj t`i përulem dhe nënshtrohem askujt, pa marrë parasysh se kush është ai njeri, qoftë mbret, sundues, kryetar shteti, njeri i mençur, i pasur, por unë i nënshtrohem vetëm Atij që është Krijues i të gjithë këtyre dhe Krijues i gjithë të tjerëve. Dhe çdo gjë që manifestohet nga unë do të jetë në përputhje me atë që na ka drejtuar Ai, në dorën e të cilit jemi të gjithë ne dhe tek i cili do të rikthehemi.


Ribij bin Amër, një nga sahabët e nderuar, i cili ka qenë delegues i muslimanëve për të negociuar me udhëheqësin e ushtrisë së perandorisë persiane, kur pyetet nga ky se çfarë janë duke kërkuar muslimanët që i janë kundërvër perandorisë persiane të luftojnë kundër tyre, pasi ajo në atë kohë ka qenë superfuqi botërore, përgjigjet: “Allahu na ka dërguar t`i nxjerrim njerëzit nga adhurimi i njerëzve në adhurimin e Krijuesit të njerëzve dhe ta nxjerrin njerëzimin nga ngushtica e kësaj bote në gjerësinë e saj dhe nga errësira e feve (sistemeve) të kota në drejtësinë islame.”


Këtu vërehet themeli i “monoteizmit” për të cilën mburremi ne muslimanët pasi kjo na bënë të veçohemi nga të gjithë.
Të krishterët dhe çifutët pretendojnë se janë me ne në këtë monoteizëm dhe mundohen ta klasifikojnë veten e tyre së bashku me Islamin në këtë, karshi feve që arrijnë idhujtarinë ekstreme, por praktika e tyre dëshmon se devijimi i tyre fillon në esencën e perceptimit të këtij monoteizmit.


Allahu i Lartësuar thotë: “Dhe vërtetë xhamitë janë vetëm për të adhuruar Allahun, e mos adhuroni në to askënd tjetër së bashku me Allahun” Xhin, 18.

Dhe kështu veprojnë muslimanët, a ke parë ndonjë xhami të vendosur fotografi të Muhamedit (alejhi selam) apo ndonjë idhulli të adhurohet? Jo, pasi muslimanët nuk i shoqërojnë askënd Allahut në adhurim, as engjëjt më të afërt të Tij, e as të Dërguarit më të dashur të Tij. Derisa të tjerët në vendet ku pretendojnë se adhurojnë Zotin e tyre, gjejmë duke adhuruar së bashku me Të, të Dërguarit, engjëjt, njerëzit e thjeshtë dhe skulptura të ngurta që nuk lëvizin. Allahu i lartësuar thotë për idhujt që i adhurojnë ata: “…Nëse miza ua rrëmben atyre (idhujve) ndonjë send, ata nuk do të mund ta shpëtojnë atë prej saj. I dobët është edhe lutësi (idhujtari) edhe i luturi (idhulli).” Haxh, 73.


Alaudin Abazi
 

Levina

L.E.V.I.N.A
Përgjigje ndaj disa paragjykimeve


Allahu i Lartësuar thotë: “Dhe vërtetë xhamitë janë vetëm për të adhuruar Allahun, e mos adhuroni në to askënd tjetër së bashku me Allahun” Xhin, 18.

...atëherë pse adhurohet Elvis Naçi kur predikon, dhe injoranca e Olsi Jazexhi, nëpër predikimet e xhamive të Tiranës e me tutje.....!!!

( Më mirë këto tema, kalojini atje ku nuk shihen, e ku nuk na bie në mënd të diskutojme për to )
 
Last edited:

Violetta

>> KS- AL. etnike <<
...atëherë pse adhurohet Elvis Naçi kur predikon, dhe injoranca e Olsi Jazexhi, nëpër predikimet e xhamive të Tiranës e me tutje.....!!!

( Më mirë këto tema, kalojini atje ku nuk shihen, e ku nuk na bie në mënd të diskutojme për to )

per Olsi, nuk e njoh. Elvis Naci eshte Ok. Ai degjohet, por nuk adhurohet.


Tema eshte ne vend te duhur per Ne.
 
Last edited:

Soulmind

Soli/Soulmendja/Soul
...atëherë pse adhurohet Elvis Naçi kur predikon, dhe injoranca e Olsi Jazexhi, nëpër predikimet e xhamive të Tiranës e me tutje.....!!!

( Më mirë këto tema, kalojini atje ku nuk shihen, e ku nuk na bie në mënd të diskutojme për to )
skam nerva te lexoj temen por kapa kte komentın. Mos klıko tı atje ku ste pelqe. Prandaj ka nenforume ketu secılı shko ku do vete. Sa per per kte qe ke shkruar paske permendur dhe fjalen ınjorance. Me pelqen , ndoshta nese do punonım me shume me veten mbı kete term do kuptonım qe Vısı nuk adhurohet, aq me teper Olsı ;)
 

Tiku

Kap ca te Kapesh..:) :)
Staf në FV.AL
...atëherë pse adhurohet Elvis Naçi kur predikon, dhe injoranca e Olsi Jazexhi, nëpër predikimet e xhamive të Tiranës e me tutje.....!!!

( Më mirë këto tema, kalojini atje ku nuk shihen, e ku nuk na bie në mënd të diskutojme për to )
Ta them une se perse...
Olsi Jazexhi ka vite qe ben prapagande antishqiptare ne cdo qelize te qenies se tij... e filloi me forumet qe krijoi dhe me pas me hedhje balte kunder cdo gjeje shqiptare ne identitet dhe trumbeton neo-otomanizmin.

Kurse Naci eshte person qe ben punen e tij si teolog kontribuon ne shoqeri me menyra te ndryshme dhe percjell vlera tek besimtaret.


Po doni debat ec se folim prap...
 

Levina

L.E.V.I.N.A
skam nerva te lexoj temen por kapa kte komentın. Mos klıko tı atje ku ste pelqe. Prandaj ka nenforume ketu secılı shko ku do vete. Sa per per kte qe ke shkruar paske permendur dhe fjalen ınjorance. Me pelqen , ndoshta nese do punonım me shume me veten mbı kete term do kuptonım qe Vısı nuk adhurohet, aq me teper Olsı ;)
Ore më habit një gjë tani,
Ju, dëshironi që të dilni e të flisni dhe te jepni leksione përgjithësuese këtu, dhe kur vjen puna, nese ajo që shkruajmë ne nuk ju pelqen,
dilni me parullën “ Mos kaloni këtej”, dhe i fusni edhe një ofendim të “vogel” injorance.
Unë ty nuk të njoh fare, s’është se kemi komunikuar ndonjëherë dhe nuk më intereson , por di të të them që kjo ska kuptim…
Ai është mendimi që kam unë për zotërinjtë në fjalë, por ty nëse stë peqlen, “Mos klıko atje ku ste pelqe.”
 

Soulmind

Soli/Soulmendja/Soul
Ore më habit një gjë tani,
Ju, dëshironi që të dilni e të flisni dhe te jepni leksione përgjithësuese këtu, dhe kur vjen puna, nese ajo që shkruajmë ne nuk ju pelqen,
dilni me parullën “ Mos kaloni këtej”, dhe i fusni edhe një ofendim të “vogel” injorance.
Unë ty nuk të njoh fare, s’është se kemi komunikuar ndonjëherë dhe nuk më intereson , por di të të them që kjo ska kuptim…
Ai është mendimi që kam unë për zotërinjtë në fjalë, por ty nëse stë peqlen, “Mos klıko atje ku ste pelqe.”
Bere nje kerkese per temat, morre dhe pergjigjen!
Plus te dhash dhe nje keshille qe para se te flasim eshte mire te dime!
Fjala injorance perkthehet padituri! Ne piken qe ti preke deshmove se nuk ke njohuri per ate qe the, sepse askush nuk adhuro Elvis Nacin, aq me teper Olsi jazexhiun. Kaq!
 

Levina

L.E.V.I.N.A
Bere nje kerkese per temat, morre dhe pergjigjen!
Plus te dhash dhe nje keshille qe para se te flasim eshte mire te dime!
Fjala injorance perkthehet padituri! Ne piken qe ti preke deshmove se nuk ke njohuri per ate qe the, sepse askush nuk adhuro Elvis Nacin, aq me teper Olsi jazexhiun. Kaq!
O vajzë, ti nëse je përfaqësueja e xhamive të Tiranës, për mardhënien me publikun, dhe "përgenjështrimeve" mbi ato që thuhet aty, vazhdo se ndoshta je në rolin tënd....
Në të kundërt, mos u përpiq t'më tregosh "vëndin".....
 

Violetta

>> KS- AL. etnike <<
Ti vajze ketu seshte tema fare as per Nacin as per ate Olsin qe e thua. Nuk di per cfare arsye ngaterron. Ke diqka per te then? shko drejtohu personalisht me ata fol direkt, dhe mos hedh fjale anash andej kendej... Pastaj mos u mundo te na futesh ide negative per njerezit tane. Ata jan tanet... Ne jemi te atyre, dhe sduam keq mes nesh. dhe na le te qete.

tjetra, mundesisht pastrone temen..... pasi ka te bej komplet jasht teme.
 
Last edited:

Levina

L.E.V.I.N.A
Jetesa, mendoj që duhej të ishe pak më e hapur, dhe të kuptoje drejtë atë që po thoja (edhe pse postimi nuk ishte per ty, se me sa shikoj kam kuotuar dikë tjetër).

Nese ti Jetesa, dhe të tjerë si ti, vini këtu, dhe një komunitet të tëre të e quani "idiotë" sepse u falen statujave, apo të pisët sepse pelqejnë mish Derri, e dashur, mos pretendo se të gjithë janë dele, dhe askush nuk do të të përgjigjet, sepse sic tha Soulmind më siper, sepse ajo u tregua pak më fine se ti, nuk jemi të "paditur".....

Unë e Krishterë jam ( kjo ska lidhje me temën) por nuk e marr kryqin në shpinë kur dal nga shtëpia, dhe kushdo që flet dicka për të, ti kthehem me nervozizëm e ti vë pikat mbi i.
Herë tjetër kur të postosh një temë, hap kllapat ose më dërgo nje sms privat, se cfare përgjigjesh apo mendimesh do dëshiroje të shkruajmë.

E fundit kjo,
Tema nuk pastrohet për dëshirën tënde, sepse të duket jashte teme kjo që thashe...
Tema nuk ka nga cfarë të pastrohet
 

Violetta

>> KS- AL. etnike <<
Levina te kuptoj cfar mendon. Po shiko pikerisht edhe ne aspekte familjare kur ne diqka nderhyn, askush smund pergjigjjet per tjetrin. Edhe ne ket rast, padyshim ne e kemi besimin e njejt, po ti flet per personat qe sjan fare ne teme. Kliko thjesht ne Facebook, aty i gjen. Dergoju mesazh privat, dhe perfundoj ceshtja me pytje e pergjigjje.
 

Levina

L.E.V.I.N.A
O Jetesa, qenka e kotë të flitet me ty, ti ske dëshirë të kuptosh...
Por po të them një gje, dhe unë e them hapur:
Nuk mund të imponohesh dhe të thuash se bëra, nuk mund të ofendosh dhe të nënkuptosh që se bëre, se jo vetem ty, por në përgjithësi femrave nuk u shkon.
Lexoji dhe njëherë postimet e tua dhe të vajzës tjeter, por lexoji me nge...
Ju e çoni drejtimin e muhabetit nga të dëshironi, dhe pastaj bëni sikur nuk ndodhi asgjë.

Nejse, pak rendësi ka...
Unë e quaj të mbyllur këtë temë por jo të -"pastruar".
 
Last edited:

Violetta

>> KS- AL. etnike <<
ti thua kot e ke te flasesh me mua, une them se skam kohe te diskutoj me ty se ke hy ne teme te panevojshme.

Personat qe i cek, jan vellezerit tane ne Fe... Mos Provo te na futeni Ide negative mes nesh dhe te futni perqarje...


TEma nuk flet asgje me personat qe i permend ti.... (nese diq ke te paqarte, shko drejtohu tek ata direkt -te thash).


Poashtu shumher ndodh ne tema te ndryshme (nuk e them ketu drejtuar vetem ty por pergjithesisht): kur nga nje teme dilni ne nje tjeter. Ketu tema ka te bej me besimin, e aspak me asnje individ te veqante....dhe Mirmebetesh e dashur. Shpresoj me ke mirkuptu.
 

Zana1

Braveheart
Shumë njerëz, nuk gabojmë të themi edhe një numër mjaft i madh i muslimanëve, kanë një botëkuptim mjaft të gabuar rreth Islamit dhe mësimeve të tij.
E c'na duhet ? ( flas per ne qe nuk na intereson .... nderkohe qe ju qe e praktikoni jeni te bindur qe eshte me e mira per ju , dhe jeni ne drejtimin e duhur )


Komplikimet e paragjykimet, si per cudi ... vijne pikerisht nga ju qe e praktikoni/vijoni ... e jo nga pala e tjeter .
 

Loverboy

мαи ωιтн α мιѕѕιои
Komplikimet e paragjykimet, si per cudi ... vijne pikerisht nga ju qe e praktikoni/vijoni ... e jo nga pala e tjeter
Po pyetjet qe i beni rreth Islamit, si i quani, paragjykime, injorance, komplikime :D? Sepse shume pyetje qe ju dhe pjesa tjeter i keni parashtruar deri me sot (Mjafton te futeni tek tema pyetje drejtuar besimtareve musliman), jane te llojit te paragjykimeve, pra shihen nga helikopteri.
 

Zana1

Braveheart
Po pyetjet qe i beni rreth Islamit, si i quani, paragjykime, injorance, komplikime :D? Sepse shume pyetje qe ju dhe pjesa tjeter i keni parashtruar deri me sot (Mjafton te futeni tek tema pyetje drejtuar besimtareve musliman), jane te llojit te paragjykimeve, pra shihen nga helikopteri.
Quhen pyetje , jo paragjykime e me tej . lool
 
Last edited:

Loverboy

мαи ωιтн α мιѕѕιои
Komplikimet e paragjykimet, si per cudi ... vijne pikerisht nga ju qe e praktikoni/vijoni ... e jo nga pala e tjeter .
Ky per mua eshte 100 % paragjykim lol. Mund te diskutojme deri nqamet, por full me paragjykime do jesh gjate gjithe debatit. Nuk jemi nga dje ketu.
 
Top