Një histori e shkurtër e ajrit të kondicionuar plot kuriozitete

Nje-histori-e-shkurter-e-ajrit-te-kondicionuar-768x384.jpeg


Në kondicionimin e ajrit, njerëzit zakonisht janë të ndarë midis atyre që e mbajnë atë në çdo kohë gjatë muajve më të nxehtë dhe nuk mund të jetojnë pa të, dhe atyre që ankohen për këtë duke pretenduar se “kjo më jep një dhimbje koke”, “Unë e urrej atë” , “shiko, të bën të sëmuresh!”. Në mes ka një zonë gri ku gjenden ata që e përdorin atë vetëm gjatë orëve më të nxehta ose në rast nevoje. Pavarësisht se mendimet e tyre janë të ndryshme, nuk ka dyshim se kondicionimi i ajrit ka përmirësuar jetën e shumë njerëzve, duke kontribuar në rritjen e konsumit të energjisë dhe shmangien e nxehtësisë që ndihet në qytetet e mëdha (në një rreth vicioz që i bën kondicionerët gjithnjë e më të domosdoshëm).

Por arsyeja që ne kemi këtë mjet, më shumë sesa me përmirësimin e jetës njerëzore, ka të bëjë me produktivitetin e një shtypshkronje të vjetër në Brooklyn (New York).

Midis fundit të shekullit të nëntëmbëdhjetë dhe fillimit të shekullit të njëzetë në Shtetet e Bashkuara kishte dy vera veçanërisht të nxehta që rrezikuan seriozisht punën e Ndërmarrjes Litografike dhe Botuese të Sackett-Wilhelms. Nxehtësia e madhe zbehu bojën, gati shkatërroi plotësisht shtypshkronjat dhe shkaktoi humbje të mëdha ekonomike për kompaninë. Prandaj u vendos që të miratohet një sistem i ftohjes së ajrit, duke përdorur dhe përmirësuar teknikat e testuara tashmë në shekujt e mëparshëm.

Në vitin 1902, inxhinieri 25-vjeçar Willis Carrier projektoi një makinë të re posaçërisht për shtypshkronjën: përbëhej nga një ventilator që frynte ajrin përmes mbështjellësve të mbushur me ujë të ftohtë, i cili kështu u ftoh dhe për pasojë shkaktoi ftohje të mjediseve rreth shtypshkronjës.

Në librin e tij “Cool: How Air Conditioning Changed Everything”, shkrimtari amerikan Salvatore Basile shkroi se një efekt anësor i ajrit më të ftohtë ishte që punëtorët të punonin në një mjedis më të rehatshëm. Sidoqoftë, ky sistem i parë dhe rudimentar i ftohjes së ajrit shpejt u tregua joefikas, kështu që në vitin 1922 Carrier shpiku një sistem të ri që konsiderohej kondicioneri i parë i vërtetë në histori, i quajtur “Kompresori i ftohjes centrifugale”, më kompakt dhe i fuqishëm se i pari. Sistemet e kondicionimit të ajrit filluan të përhapeshin gjithnjë e më shumë në impiantet industriale të SHBA, duke përmirësuar jetën dhe produktivitetin e punëtorëve meshkuj dhe femra.

Nëse nuk do të kishte pasur kinema, kondicionerët ndoshta nuk do të kishin masivitetin që kanë sot. Në fillim të shekullit XX, kinematë ofronin argëtim të lirë, por brenda ajri ishte i nxehtë, i ndenjur dhe me erë të keqe. Tashmë në vitet 1920, pra, pronarët e kinemave amerikane filluan të instalonin sisteme kondicionimi në kinema dhe hapën rrugën për përhapjen e ardhshme të kondicionerëve në shtëpi private, e cila ndodhi pas Luftës së Dytë Botërore në Shtetet e Bashkuara dhe më vonë në pjesën tjetër të Perëndimit.

Qysh në vitin 1945, revista Life i kushtoi një studim të gjatë teknologjisë së kondicionimit të ajrit, duke e përshkruar atë si një “luks” i cili, megjithatë, në botë pas Luftës së Dytë Botërore, do të shitej në sasi të mëdha dhe me çmime të arsyeshme. Titulli i artikullit ishte “Kondicionimi i ajrit: pas luftës do të jetë aq i lirë sa të vendoset në shtëpi”, dhe në fakt revista kishte të drejtë: sot në Shtetet e Bashkuara – ku ajri i kondicionuar përdoret gjerësisht dhe në temperatura që konsiderohen të paqëndrueshme për shumë evropianë – rreth viteve ’87 shtëpitë kishin sistem të kondicionimit të ajrit.

Megjithatë, në kohën e shpikjeve të Carrier, ideja se njerëzit mund të ndryshonin kushtet mikroklimatike të mjedisit të tyre nuk ishte e përhapur gjerësisht, dhe në disa raste u konsiderua një mëkat. Sepse megjithëse qeniet njerëzore kanë ndezur prej kohësh zjarre për të mbrojtur veten nga të ftohtit, ftohja e ajrit në të kaluarën kishte një kuptim tjetër, u konsiderua një manipulim, një lloj fyerjeje ndaj Zotit, veçanërisht në periudhën viktoriane shekulli i nëntëmbëdhjetë), dihet se ka qenë veçanërisht i rreptë nga pikëpamja e diktateve fetare. Sistemet e para të testuara në shekujt XVIII dhe XIX, të cilat në bazën e tyre kishin një logjikë jo shumë të ndryshme nga ajo e përdorur nga Carrier, u panë me mosbesim dhe u përdorën kryesisht për t’u dhënë lehtësim të sëmurëve.

Në shekullin XX, mentaliteti filloi të ndryshonte dhe skrupujt moral humbën rëndësinë e tyre. Në fakt, Carrier nuk ndau mosbesimin ndaj sistemeve të ftohjes së ajrit, ashtu si pronarët e shumë ndërmarrjeve që filluan të prodhonin kondicionerë midis viteve njëzetë dhe tridhjetë, me idenë që një ditë t’i shesin ato në masa. Në një intervistë, Carrier tha se ai imagjinonte një të ardhme me një “biznesmen mesatar që zgjohet i qetë, pasi fle në një dhomë me ajër të kondicionuar; i cili më pas udhëton në një tren me ajër të kondicionuar; dhe më në fund shkon për të punuar në një zyrë me ajër të kondicionuar”.

Tema
 
Interesante,as qe ja kisha iden historise se tyre.
Gjate veres eshte e pamundur mos ti perdoresh,megjithe se personalisht kam nje fare shqetesimi sa here flej me kondicioner.
Por kur eshte vape nuk ke cben.
 
Une jam antikondicioner, si ne shtepi ashtu edhe ne makine.
Me mire freskuese, edhe ate jo direkt ne trup por ne drejtim te murit
 
Top