Ngjyra e verdhë 💛 e Van Gogh

Simboli i gjeniut të torturuar, i keqkuptuar në jetë dhe më pas i vlerësuar me entuziazëm pas një vdekjeje tragjike dhe të parakohshme.
Van_Gogh_Autoritratto_con_cappello_giallo-964x1200.jpg Vincent Van Gogh është emblema e artistit të vetmuar dhe rebel, një prej piktorëve më të mëdhenj të shekullit të nëntëmbëdhjetë, emblema e atij që diti të përtërijë artin evropian në vitet kur impresionizmi ishte në rënie. Ai filloi të pikturonte në moshën njëzet e shtatë vjeç dhe e bëri këtë për vetëm një dekadë, por duke prodhuar një sasi mbresëlënëse pune, duke punuar me një ritëm të furishëm, pothuajse të ethshëm.
unnamed (10).jpg
Veprat e tij janë të mbushura me një forcë të tillë që pothuajse shpërthen nga tabloja falë vizionit të tij personal për ngjyrat e botës. Ndër to mbizotëron thuajse si një firmë piktoreske, është e verdha, një përzierje kromati plumbi që është kthyer në simbol të artit të tij.
vincent-notte-stellata.jpg E verdha për Van Gogh ishte si ari për Gustav Klimt ose si bluja për Kandinskji. Ka nga ata që pohojnë se Vincent ishte i fiksuar pas kësajë ngjyre deri në pikën e ngrënies së pastës së verdhë nga tubetat e bojës, i bindur se kjo do t'i sillte lumturi. Por ka gjithashtu të ngjarë që preferenca e Van Gogh për këtë ngjyrë të jetë për shkak të abuzimit me absinthe, një liker veçanërisht në modë midis artistëve të kohës dhe që, ndër efektet më të mjerueshme, shkaktoi një mosfunksionim i perceptimit që tregon bota përreth është shumë më e verdhë se sa është. I dobësuar nga kjo sindromë, ngjyra e verdhë u bënë gjithnjë e më e pranishme në veprat e fundit, sigurisht për të përfaqësuar edhe gjendjen e tij psikike.
vincent-van-gogh_arles_vita-e-opere_due-minuti-di-arte.jpgPrandaj, e verdha e Van Gogut është e verdha e lulediellit të tij të mrekullueshëm dhe hapësirave të tij të fushave me grurë. Por edhe ajo e shtratit dhe e shtëpisë së tij: një shtëpi e verdhë që flet për shpirtin e Vincentit, për aspiratat e thjeshta, për pritjet e zhgënjyera, për vetminë psikologjike dhe për lodhjen e të jetuarit. Vdekja e mori në moshën tridhjetë e shtatë vjeç, në pasditën me diell të 29 korrikut 1890. Arkivoli i tij ishte i mbuluar me luledielli, lulet e shkëlqyera që ai i donte aq shumë dhe ngjyra e të cilave kishte lyer botën.
Ishte e verdha shumë e famshme që i dha atij pavdekësinë: fuqia ndjellëse e asaj ngjyre, aq e ndritshme, i shndërroi pikturat e tij në një himn për madhështinë e natyrës.

I-gialli-di-Van-Gogh-la-pittura-come-ossessione-che-esaspera-la-nevrosi.jpg
Mbi ngjyrën e verdhë 💛 të Van Gogh janë shkruar libra të tërë nga shumë autorë të ndryshëm, pasi kjo ngjyrë sot, nuk është ajo e verdhë që ishte asokohe. As nga përceptimi, dhe as nga interpretimi.
Mjaft psikologë dhe psikiatër janë interesuar për “rastin kurioz të misterit të ngjyrës së verdhë Vangogian.
images (16).jpeg
"Nuk ka blu 💙💛pa të verdhë"
Cit: van Gogh
By anunnak đź’› đź‘Ť

391191.jpg

16111158_10211298825048064_1985527938_n.jpg

unnamed (11).jpg

file_4f721a48403d5_VAR_480-0.jpg

van-gogh-sol-gettyimages-1482786851.jpg
289it-quadro-vangogh-225x300.jpg
 
Top