Nasradin Hoxha

Lauri

Anunnak
Pyetje: Cila është gjëja më e marrë që ka bërë ndonjëherë Nasradin Hoxha?

IMG_20201020_192456.jpg

OSHO – Është vështirë të thuhet, sepse ai është ende gjallë. Dhe një gjë është e sigurtë – ai nuk do të vdesë para meje. Kështu që mos pyet, sepse askush nuk mund të parashikojnë këtë; ai është e paparashikueshëm. Dhe ai do të bëjë shumë e më shumë gjëra të marra, një rritje përmes përvojës.

Ai nuk do të vdesin para meje, unë nuk mund ta përballojë këtë. Pra, unë nuk mund ta them. Kur të shkoj unë, edhe ai do të shkojë gjithashtu. Mandej ju mund të mendoni për atë. Shumë hulumtime do të nevojiten. Nasradin Hoxha nuk është një person i caktuar, ai është i tërë njerëzim. Ai është ti, ai është ju, të gjithë së bashku. Çdo gjë që ju mund të bëni,Nasradini mund të bëjë me shumë budallallëk më të madh. Ai është i përsosur!

Çdo gjë që çdo qenie njerëzore mund të bëjë, ai mund të bëjë shumë më përkryeshëm. Ai është marrëzi juaj. Dhe në qoftë se ju mund të kuptoni atë ju do të qeshni dhe do të qani gjithashtu. Ju do të tallen me qesharaken e saj dhe ju do të qani se qesharakja është e juaja. Kur qeshni me Nasradinin, mos harroni, ju jeni duke qeshur me veten tuaj. Ai vetëm ju sjell ballë për ballë me atë çka ju jeni, në mënyrë që ju të mund të takoheni.

Nasradini nuk është i ri, ai është një mjet i vjetër sufi. Janë tregimet të cilat janë njëqind, dyqind, edhe treqind vjet të vjetra, rreth Nasradinit. Ai është një mjet i vjetër. Ka pasur shumë pretendime, të cilit thonë se kujt i takon Nasradini. Rusët thonë se ai i takon atyre. Ata kanë një gur varri që dëshmon se ai i përket atyre. Iranianët thonë se ai i takon atyre. Arabët thonë se ai i takon atyre. Në Bukhara, ata kanë një vend të përkushtuar për të përkujtuar Nasradinin.

Ai ka qenë në të gjithë botën. Në fakt, kudo ku ka marrëzi, është edhe Nasradini. Ai i përket të gjithëve, askush nuk mund të pretendojnë se i përket vetëm ati. Dhe unë them se ai është ende gjallë. Ai mund të ketë vdekur në një vend, por ai është ringjallur në një tjetër. Shumë herë, unë vetë e kam parë atë që po vdes dhe ditën tjetër ai troket në derën time. Kjo është e pamundur. Duket se ai nuk mund të vdesë. Ai është budallallëku njerëzor. Por nëse shikoni thellë në marrëzi ju do të shihni edhe urtësinë. Në të gjitha marrëzitë e tij ka një embrion i urtësisë së fshehur.

Kjo ka ndodhë para ca ditësh…Ai ishte ulur në shitoren e tij të ushqimit dhe unë isha pranë tij. Një grua e imët, nazeli, erdhi në orën e pikut dhe e ktheu mbrapsht tërë shitoren. Për orë të tëra ajo e shqetësoi dhe e mërziti Nasradinin. Vetëm pas disa orë lufte ai ia doli ta kënaqë atë; ajo më në fund bleu atë që dëshiroi dhe mbet e kënaqur.

E mandje gruaja i tha: “Nasradin, ti nuk mund ta dish, por kur kam ardhur në shitoren tënde kam pasur kokëdhimbje të hatashme – dhe tash ajo ka shkuar plotësisht.” Nasradini i tha: “Zonjë e nderuar, mos u mërzitni. Mos u merzitni! Ajo nuk ka shkuar. Ajo ka ardhur te unë.”

Ai mund të duket i marrë, por ai është i urtë gjithashtu. Nëse ju e kuptoni atë ju do të qeshni dhe ju do të qani, sepse do ta shihni veten dhe tërë njerëzimit në të.

Mos pyetni: CILA ËSHTË GJËJA MË E MARRË QË KA BËRË NASRADINI NDONJËHERË?

Ai gjithmonë bënë gjëra shumë më të marra se më parë. Çdo akt i tij është i veçant. Nëse shikoni në atë që ju mendoni se është më e mira, por kur vjen akti tjetër është diçka absolutisht e re, diçka jashtëzakonisht e madhe. lexoni për Nasradinin dhe përpiquni për ta kuptuar atë. Bëjeni atë një meditim. Ai ka qenë, për shekuj, një Sufi meditim.

Sufi mësuesit iu japin Nasradinin dishepujëve të tyre për të menduar dhe analizuar dhe medituar. Sepse çfarëdo që ai thotë ka kuptim në të, çfarëdo që ai bën ka kuptim në të. Ato nuk janë shaka të zakonshme – mbane mend. Unë nuk do t’jua kisha rrëfyer ato vetëm sa për të qeshur. Jo, ato nuk janë thjesht shaka; ato janë të çëllimshme.

Ju nuk duhet vetëm të qeshni dhe t’i harroni ato; ju duhet t’i bëni ato pjesë të kuptueshmërisë suaj. Dhe atëherë ju do ta shihni se Nasradini lindë shumë herë përbrenda jush – duke vepruar, duke u sjell. Dhe atëherë ju do të jeni në gjendje të qeshni. Dhe nëse ju mund të qeshni me veten tuaj, ju keni për të qesh për të parën herë.
A vataj
 
Top