Mediat italiane: Mafia shqiptare është fuqizuar më shumë se kurrë, po e largon ‘Ndranghetën nga monopoli i kokainës së Amerikës së Jugut

Roli që u luajt historikisht nga ‘Ndrangheta tani po kalon në duart e organizatave të tjera dhe, në dhjetë vitet e fundit, grupet shqiptare janë rritur më shumë se kurrë.
Featured image of article: Mediat italiane: Mafia shqiptare është fuqizuar më shumë se kurrë, po e largon ‘Ndranghetën nga monopoli i kokainës së Amerikës së Jugut


ITALI– Mediat italiane i kanë dedikuar një tjetër artikull krimit të organizuar në Shqipëri, për të cilin shkruan se po kthehet në një konkurent të fortë edhe për klanin Italian ‘Ndrangheta. Europa Today shkruan se tregu për të cilin shqiptarët konkurrojnë është mjaft fitimprurës duke marrë parasysh se konsumi i pluhurit të bardhë është rritur për më shumë se një dekadë në Evropën Perëndimore Qendrore. Sipas medias italiane, me kalimin e viteve ‘Ndrangheta ka humbur pozicionin e saj, gati monopol në Amerikën Latine, gjithashtu për shkak të kriminalitetit kolumbian që është afruar me Shqipërinë. Sipas artikullit, roli që u luajt historikisht nga ‘Ndrangheta tani po kalon në duart e organizatave të tjera dhe, në dhjetë vitet e fundit, grupet shqiptare janë rritur më shumë se kurrë.
Artikulli i plotë
artikulli.pngArtikulli
‘Ndrangheta ka një konkurrent të ri në tregun e kokainës në Evropë: krimi i organizuar shqiptar po përpiqet të minojë dominimin e atij kalabrez, duke krijuar lidhje gjithnjë e më të forta me kartelet kolumbiane. Dhe tregu për të cilin ata konkurrojnë është mjaft fitimprurës duke marrë parasysh se konsumimi i pluhurit të bardhë është rritur prej më shumë se një dekade në Evropën Perëndimore Qendrore. Sipas vlerësimeve të fundit, përdoruesit e tij të rregullt janë afërsisht 4.4 milion: kjo e bën substancën, drogën e dytë më të përdorur në kontinent. Sipas Qendrës Evropiane të Monitorimit për Droga dhe Varësi nga Droga (EMCDDA), 18 milionë evropianë midis moshës 18 dhe 64 vjeç e kanë përdorur atë të paktën një herë në jetën e tyre, në mesin e konsumatorëve 2.2 milionë janë midis 15 dhe 34 vjeç. Mosha mesatare e konsumit të parë është rreth 23 vjeç.
Trafikun e kokainës
Në raportin e tij të fundit “Kokaina Insights“, Europol, agjencia evropiane për luftën kundër krimit, shpjegon se shumica e kokainës së pranishme në Evropë është e importuar dhe se prodhimi vendor është pothuajse inekzistent. Kolumbia vazhdon të jetë furnizuesi kryesor evropian, me rolin e Brazilit që është duke u rritur gjithnjë e më shumë. Ky i fundit është bërë vendi me numrin më të madh të dërgesave në Belgjikë, qendra e re evropiane së bashku me Hollandën. Ardhja e kokainës në kontinent është e mundur falë koordinimit midis karteleve të Amerikës së Jugut dhe atyre me bazë në Evropë. Raporti i Europol thekson se detyra e karteleve është padyshim e lidhur me prodhimin, ndërsa ajo e rrjeteve kriminale evropiane kryesisht me furnizimin me shumicë, por që ato nuk përfshihen gjithmonë në shpërndarjen me pakicë. Këto organizata gjithashtu merren me korrupsionin e personelit që punon në porte.

Roli i ‘Ndrangheta në Amerikën Latine
Që nga fillimi i viteve 1990, ‘Ndrangheta ka luajtur një rol vendimtar në menaxhimin e trafikimit të kokainës midis Amerikës së Jugut dhe Evropës. Ata ishin ata që kishin kontaktet më të ngushta me Kartelin Cali, të cilët menaxhuan importet dhe mbajtën rolin e furnizuesve me shumicë, duke furnizuar gjithashtu drogën për organizatat e tjera kriminale që më pas morën përgjegjësinë për shitjen. Sipas raportit, ‘Ndrangheta është ndër rrjetet më të krijuara të krimit të organizuar që “punon” në fushën e trafikimit të kokainës nga Amerika e Jugut në Evropë dhe Amerikën e Veriut dhe e ka arritur këtë rezultat falë një rrjeti përfaqësuesish që jetojnë në Amerikën Latine dhe të cilët janë të përfshirë në “negociimin e blerjeve, organizimin dhe mbikëqyrjen e dërgesave dhe mbikëqyrjen e pagesave”.

Humbja e monopolit
Por me kalimin e viteve ‘Ndrangheta ka humbur pozicionin e saj gati monopol në Amerikën Latine, gjithashtu për shkak të copëzimit të peizazhit kriminal kolumbian. Në fakt, ka dy momente kryesore në të cilat ‘Ndrangheta ka humbur më shumë fuqi. E para daton në 2006 dhe u shkaktua nga shpërbërja e grupit paramilitar të ekstremit të djathtë AUC (Autodefensas Unidas de Colombia), një grup me të cilin organizata mafioze kishte krijuar një lidhje shumë të fortë. “Shpërbërja e AUC është vlerësuar si shkaktari që çoi ‘Ndrangheta të humbasë monopolin e saj në tregtinë transatlantike të kokainës. Rreth të njëjtës kohë, janë shfaqur indikacione se’ Ndrangheta po krijon lidhje me grupet e krimit të organizuar. Meksikan,” thekson raporti.
Ndërsa Brazili u shfaq më pas si një pikënisje kryesore për trafikimin e kokainës nga Amerika Latine në Evropë, ‘Ndrangheta krijoi një prani atje gjithashtu për të siguruar rrjedhjen e kokainës në tregjet e destinacionit.

Momenti i dytë në të cilin pati një humbje tregtare në organizatë është viti 2016, viti në të cilin u nënshkrua marrëveshja e paqes midis qeverisë kolumbiane dhe guerilëve komunistë të Farc -Ep (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia – Ejército del Pueblo). Marrëveshja e paqes çoi në përfundimin e strukturës komanduese të integruar të FARC dhe shfaqjen e grupeve të ndryshme të copëtuara që ushtrojnë kontroll mbi rajone të ndryshme dhe prodhimin e kokainës në to”, dhe ” dhe kjo ka bërë të mundur që organizatat e tjera kriminale ndërkombëtare të hyjnë në lojë. Ky është rasti i atyre që vijnë nga Shqipëria, Belgjika, Franca dhe Turqia. dhe kjo i ka dhënë mundësinë organizatave të tjera kriminale ndërkombëtare të hyjnë në lojë. Ky është rasti i atyre që vijnë nga Shqipëria, Belgjika, Franca dhe Turqia.

Grupet shqiptare
Sipas raportit, roli që u luajt historikisht nga ‘Ndrangheta tani po kalon në duart e organizatave të tjera dhe, në dhjetë vitet e fundit, grupet shqiptare janë rritur më së shumti ndonjëherë. Sipas raportit të Europol, duket se këto shoqata tani janë në gjendje të menaxhojnë rrjete të mëdha shpërndarëse në Evropë me një shkallë të caktuar koordinimi transnacional dhe të krijojnë marrëdhënie të drejtpërdrejta me furnizuesit në Amerikën Latine. Që nga viti 2012, grupet shqipfolëse janë bërë jashtëzakonisht me ndikim në portet kryesore në Amerikën Latine (Venezuela, Brazil, Kolumbi dhe Ekuador) dhe në Evropë (Belgjikë, Holandë, Gjermani dhe Spanjë). Në vitin 2020, Europol së bashku me policinë nga vende të ndryshme përfunduan një operacion që synonte çmontimin e organizatës shqiptare ‘Kompania Bello’, një nga më aktivët në Evropë. Ajo që doli nga hetimi, i cili çoi në arrestimin e 104 individëve, është fakti se modeli i tyre i biznesit është jashtëzakonisht i sofistikuar. Sipas raportit, rrjeti i krimit ishte në gjendje të kontrollonte të gjithë zinxhirin e furnizimit. Në fakt, duke përdorur mjete të sofistikuara të komunikimit të koduar, kreu i bandës së organizatës – një shqiptar dyzetvjeçar me qendër në Ekuador – negocioi drejtpërdrejt me kartelet e drogës në Amerikën e Jugut, organizoi dërgesa të mëdha të kokainës në portet kryesore në Evropë dhe, me ndihma e bashkëpunëtorëve me qendër në Itali, Holandë dhe Shqipëri, shpërndarje e organizuar në të gjithë Evropën.
Sipas raportit, rrjeti i krimit ishte në gjendje të kontrollonte të gjithë zinxhirin e furnizimit. Në fakt, duke përdorur mjete të sofistikuara të koduara të komunikimit, kreu i bandës – një shqiptar dyzet vjeçar me qendër në Ekuador – negocioi drejtpërdrejt me kartelet e drogës në Amerikën e Jugut, organizoi dërgesa të mëdha të kokainës në portet kryesore në Evropë dhe, me ndihmën e të bashkëpunëtorëve me qendër në Itali, Holandë dhe Shqipëri, shpërndarje e organizuar në të gjithë Evropën.

“Degët” evropiane të karteleve
Prandaj trafiku evropian menaxhohet kryesisht nga organizata të bazuara në kontinent që bashkëpunojnë me kartelet e Amerikës së Jugut. Sidoqoftë, kartelet kanë krijuar gjithashtu “degë” evropiane, për të thënë kështu, për të menaxhuar më mirë dhe drejtpërdrejt biznesin e tyre në Kontinentin e Vjetër. Ky është rasti i të ashtuquajturve Oficinas de Cobro kolumbiane , rrjete kriminale “të cilat janë vendosur në vendet kryesore për tregtinë e kokainës në BE, si Spanja ose Hollanda. Këta përfaqësues të vegjël mbikëqyrin ardhjen e dërgesave, shpërndarjen tek klientët, mbledhjen e pagesave dhe lidhjen me ofruesit e shërbimeve të pastrimit të parave,” thuhet në raport.

Belgjika dhe Hollanda qendrat e reja të kokainës
Sa i përket hyrjes së kokainës në BE, qendrat kryesore të mbërritjes së substancës kanë ndryshuar. Deri në vitin 2016 ishte Spanja që mbante rekordin për ulje, por duke filluar nga viti 2017 Belgjika dhe Hollanda u bënë qendrat e reja, duke zëvendësuar vendin Iberik. Ka shumë ndryshime në botën e kokainës që kanë ndodhur vitet e fundit. Në vitin 2017, Stefan Kirsch, zëdhënës i drejtorit të përgjithshëm të shërbimit doganor gjerman, i tha redaksisë së Insight Crime se “ka një zhvendosje të qartë nga ngarkesat e vogla në të mëdha të kokainës nga Amerika e Jugut në Evropë”, duke deklaruar gjithashtu se ky ndryshim ka filluar në mesin e vitit 2016. Vitin e kaluar, 66 ton kokainë u kapën vetëm në portin e Antwerp, në 2013 ishin vetëm pesë. Në Roterdam, megjithatë, 33 tonë u kapën përsëri vitin e kaluar. Antwerp ka fituar rekordin për portin me trafikun më të madh të drogës në Evropë. Barcelona, nga ana tjetër, tani ka një rëndësi gjithnjë e më të madhe, me vetëm katër tonë të sekuestruar në vitin 2020. Sipas raportit “shumica e kokainës që mbërrin në Antwerp ndoshta është e destinuar për organizatat që veprojnë në Holandë, nga ku kokaina shpërndahet më tej në destinacionet e tjera evropiane. Belgjika raportoi se grupet etnike marokene dhe shqiptare, të cilat janë përfshirë në nxjerrjen e kokainës nga porti, kanë zgjeruar rolin e tyre në prokurimin e kokainës dhe në zhvillimin e kontakteve në kontaktet në jug Amerikën e Jugut.

/Dosja.al
 
Ishin feudal, barinj, bujq etj.
Pa shkolle por me nje talent te lindur .
Morren pushtet me rushfete, kercenime vrasje...
Por qellimin kryesor kishin qeverin.
Po pse shkon larg. Mafia ose cosa nostra ishte pjestare ne vrasjen e Kenedit.
CIA i kerkoj Majer Lenskit te vriste Kastron. Fidelin dmth. Hiqnin e vinin deputet e ministra
Ne shqiperi, i ke ne parlament dhe haptas fare
 
Po. Shume e drejte. O goc. Jam dokort mi me te gjitha por une jam duke shpjeguar qe jane organizata kriminale. Kta quajn mafie cdo gje!
Nuk e them une kte. Jane statistika te dala nga studjues te ksaj fushe
Heeee tani se kam qe dje qe po shphegoj se cfare eshte mafia
Mos u mer a te keqen vllai kto punen e zyres din , ca harxhon frym kot. Jo po te quajm mafie cassamonicat e romes , te quajm camorra unita sacra corona unita camorra . Etj gjithse si aleks jam ne pun sot se do e kisha kalu gjith diten sot duke diskutu me qef ne kte tem
 
opo kthehemi dhe ne periudhen parahistorike te tribuve po deshe :p
Por per te kuptuar kte, duhet te njohesh strukturen e ksaj. Se per mendimin tim, ske si flet per dike qe kapet me 1 ton hashash!
Ishte Falcone qe kishte vite e vite qe u mundonte ta kuotonte se si fuksiononte dhe nuk ja arriti dot ma ndihmen e Bushetes.
O Maria, moj shoqia ime. Per te lufuar armikun, duhet ta njohesh ate. Plz me kupto
 
Por per te kuptuar kte, duhet te njohesh strukturen e ksaj. Se per mendimin tim, ske si flet per dike qe kapet me 1 ton hashash!
Ishte Falcone qe kishte vite e vite qe u mundonte ta kuotonte se si fuksiononte dhe nuk ja arriti dot ma ndihmen e Bushetes.
O Maria, moj shoqia ime. Per te lufuar armikun, duhet ta njohesh ate. Plz me kupto
Pra i bie qe ti dhe ai parahistoriku e njihni dhe jeni mafioza?
 
Pra i bie qe ti dhe ai parahistoriku e njihni dhe jeni mafioza?
Po tallesh tani ti?
Ja prsh:
Ne themi Tahiri, Rama etj...
Lodhu kot me fjale se nuk i hyn ne strukture, si fuksionojne e me ke ose per ke punojne apo bashkpunojne, jane fjale ne ajer.
Opo ta thash me lart. Enver Hoxha bente kontrabande me cosa nostren. E beson kte?
 
Po pra, ti the qe po nuk e njohe nga brenda nuk mund te gjykoj.

Dhe une te bera nje pyetje te thjeshte, ju qe flisni me kaq siguri jeni marre ndonjehere me pune te pista?
 
Mos u lodh se sdo te kuptoj kurr po sra ne burg , mafia esht ajo qe lun guret pa u ndjer , jo kto shqiotaret ton qe bin ne sy , ska ligj tek ne po te kishte ligj do ishin te gjith mren . Mafjozi ska benz por bredh me biciklet ose ne kemb. Carminiatti kishte smart kur e arrestun skishte asgje te deklarume dhe jetonte ne vil hallivudi . Dhe kishte ne shtepo shum piktura me vlera maramendese me mcef leket . Carminiati ka vjell banken me te madhe te italis brenda ne pallatin e drejtesis qe esht nje nga venet me te sigurta , ka mar shum dokumenta zyrtaresh dhe 4 vjet beri per ate veper . Kishte ne dor gjitj romen per veprat publike mmm.Por prap ai num esht mafie .kan qujt mafie la.mala.del.brenda dhe ajo nuk esht , por kto lunin ndryshe me dal.nga burgu villnin vepra arti ne venezia dhe i thonin shtetit na qit ndryshe i dogjem ?paten vjell madona di cineopea dicka e till quhet
 
Po tallesh tani ti?
Ja prsh:
Ne themi Tahiri, Rama etj...
Lodhu kot me fjale se nuk i hyn ne strukture, si fuksionojne e me ke ose per ke punojne apo bashkpunojne, jane fjale ne ajer.
Opo ta thash me lart. Enver Hoxha bente kontrabande me cosa nostren. E beson kte?
Jo vetem me cosanostren po.me kinen sa ka bo arme e municion pa limit .
 
Po pra, ti the qe po nuk e njohe nga brenda nuk mund te gjykoj.

Dhe une te bera nje pyetje te thjeshte, ju qe flisni me kaq siguri jeni marre ndonjehere me pune te pista?
Po! Por e kam shlyer detyrim tim ndaj shoqerise dhe 4 vite nuk jane pak.
Tani na degjo kte te kuptosh se cdo te thote mafie se me plase
 
Po pra, ti the qe po nuk e njohe nga brenda nuk mund te gjykoj.

Dhe une te bera nje pyetje te thjeshte, ju qe flisni me kaq siguri jeni marre ndonjehere me pune te pista?
Dhe nuk do te thote a ke bere pune te pista apo.
Flas me siguri se kam lexuar dhe jane fakte te dokumentuara
 
Mafia italiane sfidoj shtetin hidhte ne er stacione tranash vriste politikan gjygjetar e ca te gjente , vetem qe shteti te bentr marveshjen weveri mafie qe ti lente te qet.
 
Nuk po e pranon per qamet o Nev :p

Nejse cne keta, ata qe merren me ato pune sduken fare ne social media :)
po normale,ato qe shkruhen per mafjen,jane pjeset e vdekura te saj.
ato qe rregullojne sistemin tani e drejtojne,do i mesojme pas nja 50 vjetesh.
 
Po ca pune kam une me ata apo ato
Une nuk merrem me kto pune.
Po te them cfare di.
Do na besh ndonje kafe se me plase koken

Jo mo une nuk akuzova gje por me beri pershtypje ajo deklarata jote qe keto gjera i njohin ata qe jane te brendshem ne keto pune prandaj dhe me shkoi mendja te te pyesja a je i brendshem nga jashte a jo si e pa pune qe jam sot dmth :p

Ja se po e porosis kafen si e do te shkurter me 1 teke raki?
 
Jo mo une nuk akuzova gje por me beri pershtypje ajo deklarata jote qe keto gjera i njohin ata qe jane te brendshem ne keto pune prandaj dhe me shkoi mendja te te pyesja a je i brendshem nga jashte a jo si e pa pune qe jam sot dmth :p

Ja se po e porosis kafen si e do te shkurter me 1 teke raki?
Epo tani, o nuk po me lexon se ke ndonje pune ne dore, ose do thjesht tme ngacmosh kot tani
Po ta perseris prap. Te flasesh per kte, ose per cdo gje, duhet ta njohesh cfare eshte. Skam pasur kurre lidhje me asgje te tille. Thjesht lexoj shume. Kaq
 
Dhe, dua ta shtoj kte!
Mafia ka nje kod nderi. Ne shqiptaret mbahemi per bese por nuk u afrohemi fare ktyre te fundit
 
Epo tani, o nuk po me lexon se ke ndonje pune ne dore, ose do thjesht tme ngacmosh kot tani
Po ta perseris prap. Te flasesh per kte, ose per cdo gje, duhet ta njohesh cfare eshte. Skam pasur kurre lidhje me asgje te tille. Thjesht lexoj shume. Kaq
Kaq din kto vetem forum , e.me.nigju keng ne youtube , nuk e oerdorin me.pa.emisjone dokumentar.me.hap orizonti.ika te sfoh 1 seri te river .mosters .
 
Top