Lithops - gurët e gjallë

Desa

Felix Culpa
S/M
Emri botanik Lithops rrjedh nga greqishtja lithos = gur dhe ops = i ngjashëm; pamja e ngjashme me gurin.
Gurët e gjallë janë vendas në Afrikën e Jugut. Bëhet fjalë për bimë të vogla, jo më shumë se 2-5 cm të larta, që jashtë periudhës së lulëzimit ngjajnë aq shumë me gurë, sa që vështirë se i vëreni.
Bimët janë shumë të veçanta, sepse kanë vetëm një palë gjethe dhe nuk kanë kërcell të pastër. Dy gjethet janë shkrirë plotësisht, përveç një çarjeje në pjesën e sipërme të sheshtë, nga e cila lulja zhvillohet dhe ndodhet pika e padukshme e rritjes. Lulet janë të mëdha në raport me madhësinë e bimës, shpesh të bardha ose të verdha. Pas lulëzimit, çifti i vjetër i gjetheve tkurret dhe zhvillohet një i ri; çifti i gjetheve të thara mbetet si një shtresë mbrojtëse rreth gjetheve të reja, derisa të fillojë periudha e re e rritjes. Bimët e vjetra bëjnë dy palë gjethe në të njëjtën kohë, në mënyrë që bima të degëzohet. Lulja hapet vetëm në mes të ditës kur është mjaft e ngrohtë dhe ka mjaft diell. Në pjesën e sipërme të sheshtë, e cila është e pajisur me njolla dhe vija të holla, ulen 'dritaret', përmes të cilave rrezet e diellit depërtojnë në bimë. Llojet e shumta të gurëve të gjallë ndryshojnë kryesisht nga njëri-tjetri nga vizatimet në formë rrjete dhe 'dritaret'.

Kujdesi:
Gurët e gjallë nuk kanë nevojë për shumë ujë. Vetëm në periudhën e verës duhet shtuar ujë dhe më pas vetëm me masë. Nga shtatori, mos ujisni fare, pasi bimët e asaj kohe mund të jetojnë me ujin që gjendet në gjethe. Ujitja rifillon kur gjethet e vjetra janë tharë plotësisht dhe të rejat dalin nga filmi mbrojtës që kanë formuar gjethet e vjetra. Ujiten në një ditë me diell; ujitja në mot të ftohtë dhe të lagësht, shkakton lehtësisht kalbjen e qafës së rrënjës; për të shmangur këtë mund të mbulohet toka me një shtresë zhavorri. Nuk duhet të ketë ujë në vetë bimën; dielli i mprehtë në pikat e ujit që derdhen në bimë, mund të shkaktojë djegie. Toka preferohet të jetë sa më pak rezistente ndaj ujit; përzierja e tokës mund të përbëhet nga 75% zhavorr dhe 25% tokë e lehtë kopshti. Preferohet që ssksitë të jenë të sheshta. Nuk duhet të ketë shumë lëndë ushqyese në tokë, sepse rritja e bimëve bëhet shumë e fortë dhe ato humbasin formën dhe ngjyrën e tyre tipike të rritjes.

Në verë, gurët e gjallë kërkojnë një vend të ngrohtë, me diell, mundësisht afër një xhami; në dimër, vendndodhja duhet të jetë e lehtë dhe e freskët.

Llojet:
Lithaps aucampiae është vendas në Transvaal. Bima është 3 cm në diametër dhe kafe e kuqërremtë; në shtator formohen lulet e verdha.

Lithaps bella rritet deri në 3 cm i gjatë dhe ka ngjyrë të verdhë kafe. Lulet e bardha dhe aromatike zhvillohen në shtator.

Divergjenca Lithaps ka gjethe të mëdha që janë rritur së bashku vetëm në fund. Ngjyra është gri-jeshile në vjollcë, dhe pjesa e sipërme është e mbushur me 'dritare' të mëdha, transparente, gri-jeshile. Lulet janë të verdha me bazë të bardhë.

Lithaps fulleri ka gjethe në ngjyrë okër me 'dritare' kafe të errët në vjollcë. Lulet janë të bardha.

Lithaps karasmontana rritet deri në 4 cm i gjatë. Ka majat e gjetheve rrethore, në ngjyrë okër. Lulet e mëdha dhe të bardha zhvillohen në nëntor.

Lithaps leslie i është një specie e ndryshueshme që mund të rritet deri në 4.5 cm e gjatë. Gjethet janë gri-verdhë, kafe-kafe, ndryshk-kafe ose jeshile dhe kanë një vizatim në formë rrjete dhe njolla dhe gropa të errëta jeshile-kafe. Lulet janë të verdha.

Lithaps olivacea ka majat e gjetheve të rrumbullakëta, jeshile ulliri të errët në kafe me njolla mat. Lulet janë të verdha.

Lithaps pseudotruncatella është një nga speciet më të njohura në kulturë dhe rritet deri në 4 cm i gjatë. Gjethet janë gri kafe në gri të hapur; lulet kanë ngjyrë të verdhë të artë dhe zhvillohen në shtator-tetor. Është një specie me shumë forma të ndryshme.


haveabc.dk

074380D4-26E7-4D50-98BB-4ADFBF494AD1.jpeg
 

Soulmind

~She wanted the whole world or nothing~
Staf në FV.AL
Adm
Sh interesante. C'ka krijuar Zoti!
Me pelqen sh fakti qe "guret" jane shumengjyrshe. Nese vendos sh fara bashke formojne mozaik te mrekullueshem.
gardenpicsandtips.jpg
 
Top