• Në 21 shkurt, 3 javë më parë, Italia kishte në total vetëm 16 raste me koronavirus,aq sa ka pak a shumë Shqipëria sot. Papërgjegjshmëria bëri që Italia të ketë afro 15 mijë të prekur, 1000 të vdekur e 2000 të tjerë në gjendje kritike dhe të shpërndajë virusin në gjithë Europën. Urojmë që të gjithë të bëhemi aq të përgjegjshëm sa mos të bëhemi pas 3 javësh, ajo që është Italia sot.

Kadare: Shqiptarët u konvertuan në fenë islame me dhunë

ricky_ch

******
Pe: Titulli: Pe: Titulli: Kadare: Shqiptarët u konvertuan në fenë islame me dhunë

Kjo me te kuqe eshte gjeja me e vertete qe ke potencuar ndonjehere.

Me befason kur pyet se cfare do te ndodhte me shqiptaret nese s'do i merrte Turqia????? Per kete pyetje tenden une po te pyes se cfare ndoodhi me ne qe nuk shkuam????? E kuptoj se nje pjese e jona u dhunua, nje pjese jona u vra, por mos harro se ne jemi akoma ketej. Une jam i bindur se edhe gjysherit dhe baballaret tane kishin presion por nuk iken. Jam i bindur per kete dhe kam fakte reale ngase vije nga rajoni ku njeri nga trimat shqiptar (qe u vra me vone nga serbet) ndaloi shpenguljen e shqiptareve per turqi.

Une jam i bindur gjithshtu se sikur mos te shpernguleshin shqiptaret per Turqi, me siguri ne ate kohe do kishte me shume dhune dhe vrasje, por me siguri sot do kishte me shume shqiptar ne Ballkan dhe do kishte me shume teritore te banuara me Shqiptar.

Nese nuk e keni ditur, munde ta mesoni, se Turqia para ketyre marreveshjeve dhe konkretisht rreth viteve 1900 kishte diku me pak se 6 milion banore me perqindje shume te madhe te pjesmarrjes se Kurdeve ne kete popullate.

Duhet ta mesoni edhe nje gje se kjo shperngulje ishte fitimtare vetem per dy popuj Serbet dhe Turqit. Serbet fituan teritor duke spastruar nderkohe Turqit fituan popullate per te mundur numerikisht Kurdet, dhe kujtoje se popullata Turke ne Turqi nga ato vite deri me sot eshte dhjetfishuar.

Dhe Truqia nuk e beri kete gje vetem me neve. E beri edhe me Armenine dhe vetem per te fituar popullate ngase popullata e saj ishte zvogluar dukshem nga lufterat.

Prej Nishi deri tek Vranja e këndej s'mbeti shqiptarë
i gjallë , apo je i vërbuar! Apo nuk e din se deri atje ka
pasur shqiptarë dhe çfarë ndodhi me ta?

Edhe atë me të kuqe as që e ke kuptuarë fare.

Sa për informimin tënd, të parët e mij e kanë prejardhjen nga
Vranja.
 
Last edited:

kitrra 123

plak gjufurrak
Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Kadare: Shqiptarët u konvertuan në fenë islame me

Prej Nishi deri tek Vranja e këndej s'mbeti shqiptarë
i gjallë , apo je i vërbuar! Apo nuk e din se deri atje ka
pasur shqiptarë dhe çfarë ndodhi me ta?

Edhe atë me të kuqe as që e ke kuptuarë fare.

Sa për informimin tënd, të parët e mij e kanë prejardhjen nga
Vranja.
Nuk po ta kontestoje se je me prejardhje nga Vranja, dhe kjo eshte dhimbje e te gjithe neve se bashku. Po ashtu nuk jam aq i verber, perkunder mendimit tende, sa te mos njofe e mos dije qe qindra fshatra shqiptare u shpopulluan teresisht dhe ky eshte gjenocidi me i madhe ndaj shqiptareve i dermarre nga dy shtete (Serbia dhe Turqia), permes nje ndermarrje qe funksionnte ne te mire te dy paleve.

Ashtu siq e dje dhe jam i informuar se pati shperngulje edhe nga pjeset tjera te banuara me shqiptar madje deri ne qender dhe zemer te Kosoves. Ashtu siq e di qe kesaj katrahure te Serbise dhe Turqise ju kundervune patriotet shqiptar disa prej te cileve jane vrare. Ashtu siq e di dhe jam e njohuri qe perkunder dhunes dhe dajakut shume familje shqiptare nuk pranuan te shpernguleshin. Dhe kjo dhune u ndepre vetem pas renjes se Rankovicit.

Normale qe dhuna, dhimbja dhe gjenocidi me i madhe do ishte ne rrethet e Nishit dhe Vranjes ngase ishte pjese kufitare ku gershetooheshin popullata shqiptare dhe serbe.

Ajo qe mbetet dallimi mes nesh eshte. Ti mendon se Turqia e beri per humanitet shpernguljen dhe ketu nuk ka ndonje fajesim per Turqit ndersa mendimi im eshte se Turqia se bashku me Serbine bene gjenocide te bashkorganizuar ndaj shqiptareve secila per hesapin e vet (qe e kam sqaruar ne shkrimin me larte).

Ate me te kuqe, meq se paskam kuptuar, do kisha deshire ta merrja kuptimin nga ti nese ke mundesi.
 

ricky_ch

******
Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Kadare: Shqiptarët u konvertuan në fenë islame

Nuk po ta kontestoje se je me prejardhje nga Vranja, dhe kjo eshte dhimbje e te gjithe neve se bashku. Po ashtu nuk jam aq i verber, perkunder mendimit tende, sa te mos njofe e mos dije qe qindra fshatra shqiptare u shpopulluan teresisht dhe ky eshte gjenocidi me i madhe ndaj shqiptareve i dermarre nga dy shtete (Serbia dhe Turqia), permes nje ndermarrje qe funksionnte ne te mire te dy paleve.

Ashtu siq e dje dhe jam i informuar se pati shperngulje edhe nga pjeset tjera te banuara me shqiptar madje deri ne qender dhe zemer te Kosoves. Ashtu siq e di qe kesaj katrahure te Serbise dhe Turqise ju kundervune patriotet shqiptar disa prej te cileve jane vrare. Ashtu siq e di dhe jam e njohuri qe perkunder dhunes dhe dajakut shume familje shqiptare nuk pranuan te shpernguleshin. Dhe kjo dhune u ndepre vetem pas renjes se Rankovicit.

Normale qe dhuna, dhimbja dhe gjenocidi me i madhe do ishte ne rrethet e Nishit dhe Vranjes ngase ishte pjese kufitare ku gershetooheshin popullata shqiptare dhe serbe.

Ajo qe mbetet dallimi mes nesh eshte. Ti mendon se Turqia e beri per humanitet shpernguljen dhe ketu nuk ka ndonje fajesim per Turqit ndersa mendimi im eshte se Turqia se bashku me Serbine bene gjenocide te bashkorganizuar ndaj shqiptareve secila per hesapin e vet (qe e kam sqaruar ne shkrimin me larte).

Ate me te kuqe, meq se paskam kuptuar, do kisha deshire ta merrja kuptimin nga ti nese ke mundesi.

Mu për atë thash se s'e ke kuptuar, për shkak
se Sërbia fillet e dhunës ndaj shqiptarëve i ka qysh
më herët se të vinte Turqia, pjesa tjetër është vazhdim
i saj që ajo ka tentuar, Turqia është vetëm mashë e saj,
asgjë më tepër. Sa për interes të vetën Turqia ka futur
në xhepa florinj, se apër shqipëtarë ajo s'ka qenë
aq ngushtë.
Nuk e dij sa ke njohuri, por edhe sërbët supozojnë se
diku 9 milionë sërbë jetojnë në Turqi (që flasin edhe sot
e kësaj dite gjuhën sërbe).

Gjithashtu edhe ti vetë i dhe përgjigje se çfarë do të
ndodhte me shqipëtarët nëse nuk do të shpërnguleshin:
spastrim i tërë territorit! Shkau gjithmonë nuk i ka fshehë
kurrë qëllimet e veta ndaj shqipëtarëve, bile edhe në shek 21
kur tentoi me të gjitha mjetet të asgjësojë popullin shqipëtar.
Mjafton këtu të përmendim përveç masakrave që bëri brenda
në Kosovë, ajo nuk hezitoi edhe të bëjë zhdukjen e fërkemave
të krimeve duke ngarkuar kamiona të tërë me shipëtarë e hudhë
ata në Danub, e ku ta dij edhe gjetiu që ndoshta edhe kurr nuk
do të gjinden.
Gjithashtu, nuk duhet harruar edhe vitet 1912, ku shumë shqipëtarë
u sollën në Sërbi.

Sidoqoftë, për tragjedinë e popullit shqipëtar, është apostafat
Sërbia fajotre, e mandej gjithashtu e dhe europa që i ktheu shpinën,
Italia që çdoherë kishte një sy andej Adriatikut, Greqia ndaj çamëve,
e bile bile edhe Roma e lashtë nëse shkojmë pakëz më herët në kohë.

Për mos me trubulluar ujin shumë, po mundohen njerëzia,
të dërgojne letra në adresë të gabuar. Mos të kishte qëllluar turku,
do të kishte ndodhur diçka tjetër...
 

kitrra 123

plak gjufurrak
Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Kadare: Shqiptarët u konvertuan në fe

Mu për atë thash se s'e ke kuptuar, për shkak
se Sërbia fillet e dhunës ndaj shqiptarëve i ka qysh
më herët se të vinte Turqia, pjesa tjetër është vazhdim
i saj që ajo ka tentuar, Turqia është vetëm mashë e saj,
asgjë më tepër. Sa për interes të vetën Turqia ka futur
në xhepa florinj, se apër shqipëtarë ajo s'ka qenë
aq ngushtë.
Nuk e dij sa ke njohuri, por edhe sërbët supozojnë se
diku 9 milionë sërbë jetojnë në Turqi (që flasin edhe sot
e kësaj dite gjuhën sërbe).

Gjithashtu edhe ti vetë i dhe përgjigje se çfarë do të
ndodhte me shqipëtarët nëse nuk do të shpërnguleshin:
spastrim i tërë territorit! Shkau gjithmonë nuk i ka fshehë
kurrë qëllimet e veta ndaj shqipëtarëve, bile edhe në shek 21
kur tentoi me të gjitha mjetet të asgjësojë popullin shqipëtar.
Mjafton këtu të përmendim përveç masakrave që bëri brenda
në Kosovë, ajo nuk hezitoi edhe të bëjë zhdukjen e fërkemave
të krimeve duke ngarkuar kamiona të tërë me shipëtarë e hudhë
ata në Danub, e ku ta dij edhe gjetiu që ndoshta edhe kurr nuk
do të gjinden.
Gjithashtu, nuk duhet harruar edhe vitet 1912, ku shumë shqipëtarë
u sollën në Sërbi.

Sidoqoftë, për tragjedinë e popullit shqipëtar, është apostafat
Sërbia fajotre, e mandej gjithashtu e dhe europa që i ktheu shpinën,
Italia që çdoherë kishte një sy andej Adriatikut, Greqia ndaj çamëve,
e bile bile edhe Roma e lashtë nëse shkojmë pakëz më herët në kohë.

Për mos me trubulluar ujin shumë, po mundohen njerëzia,
të dërgojne letra në adresë të gabuar. Mos të kishte qëllluar turku,
do të kishte ndodhur diçka tjetër...
Aha, paj them se ate te kuqen e paskam kuptuar mjafte mire. Nuk po flisnim se ur ka filluar dhuna serbe por po flisnim per dhunen e perbashkt serbe - turke qe une e quajen gjenocide ne baskpunim ndersa ti e quan mashe e serbve (Turqine). Edhe kjo puna e mashes me bene te dyshoje. Si mundet nje Perandori te behet mashe e nje vasali te saj (ku Serbia ishte vasale e Turqise) dhe ti e di me mire se une se kur filloi shperngulja e shqiptareve ne Turqi????? Pastaj pse ju desht Turqise te behej mashe e Serbise edhe ne vitet 1955 (mos harro gjate ketyre viteve u shperngulen 410000 shqiptar. Pjesa dermuese dhunshem.


Se sa serb jetojne ne Turqi ja te dhenat e fundit.


According to the 2012 edition of the CIA World Factbook, 70-75% of Turkey's population consists of ethnic Turks, with Kurds accounting for 18% and other minorities between 7 and 12%.[SUP][27][/SUP] According to Milliyet, a 2008 report prepared for the National Security Council of Turkey by academics of three Turkish universities in eastern Anatolia suggested that there are approximately 55 million ethnic Turks, 12.6 million Kurds, 2.5 million Circassians, 2 million Bosniaks, 500,000-1.3 million Albanians, 1,000,000 Georgians, 870,000 Arabs, 600,000, Pomaks, 80,000 Laz, 60,000 Armenians, 25,000 Assyrians/Syriacs, 20,000 Jews, and 15,000Greeks living in Turkey.[SUP][28Ti perseri pyet se cfare do ndodhte me shqiptaret sikur mos te iknin????

Ore ne nuk e kontestoje se serbet sikur te mundnin do na zhduknin te gjitheve. Mos harro se Kosova, Presheva, Bujanovci jane rajone qe jetuan edhe 100 vite nen Serbine dhe perkunder dhunes, kolonizimit dhe vrasjeve masive ne qendruam ketu dhe gezistojme.

Pra ky eshte dallimi te cilin ti nuk e kupton. Po te mos bashkpunonin Turku me Serbin gjithsesi se do kishte me shume shqiptar te vrare dhe masakruar ne ato vite por gjithsesi se do kishim teritore me shqiptar deri ne Nish. Pra une thashe doo kishte vrasje dhe terror por do mbijetonim ashtu siq mbijetuam ne rajonet tjera. Ky eshte dallimi.Sa i perket Grekeve pajtohem se ata jane te njejte per ne sikur Serbet dhe Turku.
Italianet me duket i ngaterron pa arsye sepse ne kohen kur shqiptaret u shperngulen Italianet nuk se kishin ndonje fuqi e sidomos ne vitin 1955 kur ishte vend i anatemuar shkaku i fashizmit.

Per Europianet ke te drejte se ndoshta munde te reagonin ne tere ate katrahure qe na kushtoi, por ndoshta edhe ka pas reagime e duhet shiquar se si kan reaguar kombet Europiane.

[/SUP]
 
Last edited:

Ado

FISEBILIL-LAH
Titulli: Kadare: Shqiptarët u konvertuan në fenë islame me dhunë

@Ado, ta kam thene 1000 here qe ata kryeministrat "shqiptare" ne Turqi, nuk jane aspak me shume se nipa e sternipa tradhtaresh dhe vrases te shqiptarve ne tokat tona. Njerez te etur per poste, dhe grada bjesh e pashallaresh. Lista eshte shume gjate qe nga vrasja e Ali Pashes ne Janine nga shqiptaret; Ismail Pasho Beu, Hurshid Pashën, te dy si komandant te ushtrise te derguar nga sulltani per koken e Aliut. Aliu u tradhtua nga miqt e tije; Tahir Abazi, Meco Bono, Omer Vrioni kunderjet premtimeve per pasuri dhe posteve nga Sulltani. Kush e di, mbase edhe Erdogan mund te jete nje sternip i ndonjerit prej ketyre emrave siper.
Nje nder personat qe kishte pozit dhe ishte edhe deputet ne perandorin osmane ishte edhe Ismail Qemali mos ishte edhe ai nip apo sternip apo vet tradhtar ?
 

Ado

FISEBILIL-LAH
Titulli: Kadare: Shqiptarët u konvertuan në fenë islame me dhunë

Kiterr ta kisha bo ni pytje ! nese turkia paska bo marreveshje me serbin per me i marr shqiptaret ne turki ! po me trego ti mua pse i mori ? qfar i duheshin miliona shqiptare ne turki ! qe vetem probleme mund ti benin ! pastaj edhe ne aspektin ekonomik ? e ne shum gjana ? pra nese nuk i ka marr per ti shpetuar per qfar arsyje i mori kur me ta vetem humbje i bente vendit te vet ne gjdo aspekt ?
 

kitrra 123

plak gjufurrak
Titulli: Kadare: Shqiptarët u konvertuan në fenë islame me dhunë

Kiterr ta kisha bo ni pytje ! nese turkia paska bo marreveshje me serbin per me i marr shqiptaret ne turki ! po me trego ti mua pse i mori ? qfar i duheshin miliona shqiptare ne turki ! qe vetem probleme mund ti benin ! pastaj edhe ne aspektin ekonomik ? e ne shum gjana ? pra nese nuk i ka marr per ti shpetuar per qfar arsyje i mori kur me ta vetem humbje i bente vendit te vet ne gjdo aspekt ?

Ta kam shkruar me poshte dhe pse ti nuk lexon postimet askush ste ka faj!
 

ricky_ch

******
Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Kadare: Shqiptarët u konvertuan n

Aha, paj them se ate te kuqen e paskam kuptuar mjafte mire. Nuk po flisnim se ur ka filluar dhuna serbe por po flisnim per dhunen e perbashkt serbe - turke qe une e quajen gjenocide ne baskpunim ndersa ti e quan mashe e serbve (Turqine). Edhe kjo puna e mashes me bene te dyshoje. Si mundet nje Perandori te behet mashe e nje vasali te saj (ku Serbia ishte vasale e Turqise) dhe ti e di me mire se une se kur filloi shperngulja e shqiptareve ne Turqi????? Pastaj pse ju desht Turqise te behej mashe e Serbise edhe ne vitet 1955 (mos harro gjate ketyre viteve u shperngulen 410000 shqiptar. Pjesa dermuese dhunshem.


Ti perseri pyet se cfare do ndodhte me shqiptaret sikur mos te iknin????


Per Europianet ke te drejte se ndoshta munde te reagonin ne tere ate katrahure qe na kushtoi, por ndoshta edhe ka pas reagime e duhet shiquar se si kan reaguar kombet Europiane.

[/SUP]
Ore zotëri,

ti i kupton gjërat si të pëlqen ty.
E bardha është e bardhë, e zeza e zezë.
Njëri ka mbytur e masakruar, e tjetri i ka strehuar.
Janë këto dy gjëra të ndryshme që ata kanë bërë.
اfarë ka qenë qëllimi i sërbëve, kjo dihet dhe nuk ka
shumë dyshim, çfarë ka qenë qëllimi i turqve, mund
të shtjellohet në mënyra të ndryshme, por sidoqtë
as për së afërmi nuk mund të krahasohet me atë
çfarë kanë bërë serbët. Besoj, se e ke dëgjuar
këngën që thot " o ma mirë gjallë bre, se me vdekë".

Ti ende se ke të kjartë, se ata njërëz që nuk janë shpërngulur
janë vrarë e masakruar e djegur gjallë.

Nejse, ti e sheh ikjen ose më mirë marrjen e shqipëtarëve nga
ana e turqve si krim, unë e shoh shpëtim. Sërbi atë çka
ka pasur ndërmend ta bëjë, e ka bërë edhe pa ndihmën e turkut.
Si psh. ndodhitë gjatë luftës së fundit, se mos vallë Turqia e mësoi
apo e ndihmoi Sërbinë që t'i kryejë ato krime e masakra?
Pra, politika e sërbve ndaj shqipëtarëve kurr s'ka ndryshuar.
 

kitrra 123

plak gjufurrak
Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Kadare: Shqiptarët u kon

Ore zotëri,


Ti ende se ke të kjartë, se ata njërëz që nuk janë shpërngulur
janë vrarë e masakruar e djegur gjallë.


Nejse, ti e sheh ikjen ose më mirë marrjen e shqipëtarëve nga
ana e turqve si krim, unë e shoh shpëtim. Sërbi atë çka
ka pasur ndërmend ta bëjë, e ka bërë edhe pa ndihmën e turkut.
Si psh. ndodhitë gjatë luftës së fundit, se mos vallë Turqia e mësoi
apo e ndihmoi Sërbinë që t'i kryejë ato krime e masakra?
Pra, politika e sërbve ndaj shqipëtarëve kurr s'ka ndryshuar.
Ndegjo, analizimi i fakteve historike pa faktorin kohe eshte tregues i njenashmerise. Gjithe faktet historike per Turqine e asaj kohe flasin se nga lufterat e shumta kishte mbetur nje popullat minorance ne shtetin e saj dhe e vetmja e ardhme e saj ishte te importonte popullat te besimit ISLAM e cila pas nje shekulli do shkrihej dhe ne te njejten kohe te vriste dhe te debonte ppullaten jo muslimane siq beri me Armenet dhe te tjeret. Pra unë dhe ti anet Turqia dilte e fituar por nuk duhet harruar se ne dy anet beri gjenocide. Ne kete sens per ta mbushur htetin e saj me qytetar te besimit Islam perdoriKonventen me Serbine dhe Greqine.

Ceshtja ishte qe Serbise, Turqise dhe Greqise nuk i hante fare per shqiptaret por qe ne kurrize te tyre te tre keto shtete realizuan endrrat e tyre.


Sa i perket asaj me te kuqe aspak nuk eshte e vertete. Eshte e vertete se jane vrare njerez edhe masakruar por eshte po aq e vertet se shume familje, shume shqptar, duruan dhunen, rrahjen, brutalitetin madje edhe vrasjen e pjestareve te familjes por perseri nuk u shperngulen.

Kjo eshte e vertete shume e madhe dhe e pamohueshme Sidomos pas intervenimit te patrioteve shqiptar si Rame Bllaca dhe Ahmet Shtimja.
 

ricky_ch

******
Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Kadare: Shqiptarët u

Ndegjo, analizimi i fakteve historike pa faktorin kohe eshte tregues i njenashmerise. Gjithe faktet historike per Turqine e asaj kohe flasin se nga lufterat e shumta kishte mbetur nje popullat minorance ne shtetin e saj dhe e vetmja e ardhme e saj ishte te importonte popullat te besimit ISLAM e cila pas nje shekulli do shkrihej dhe ne te njejten kohe te vriste dhe te debonte ppullaten jo muslimane siq beri me Armenet dhe te tjeret. Pra unë dhe ti anet Turqia dilte e fituar por nuk duhet harruar se ne dy anet beri gjenocide. Ne kete sens per ta mbushur htetin e saj me qytetar te besimit Islam perdoriKonventen me Serbine dhe Greqine.

Ceshtja ishte qe Serbise, Turqise dhe Greqise nuk i hante fare per shqiptaret por qe ne kurrize te tyre te tre keto shtete realizuan endrrat e tyre.


Sa i perket asaj me te kuqe aspak nuk eshte e vertete. Eshte e vertete se jane vrare njerez edhe masakruar por eshte po aq e vertet se shume familje, shume shqptar, duruan dhunen, rrahjen, brutalitetin madje edhe vrasjen e pjestareve te familjes por perseri nuk u shperngulen.

Kjo eshte e vertete shume e madhe dhe e pamohueshme Sidomos pas intervenimit te patrioteve shqiptar si Rame Bllaca dhe Ahmet Shtimja.
Kitra,

është më se e vërtetë. Të parët e mij nuk shkuan në Turqi
por erdhën në Preshevë dhe rrethinë. Pra, këtu kanë ardhur
nga dhuna që kanë ushtruar sërbët e jo për dëshirën e Turqve.
Ky ka qenë egzodusi që i ka ndodhur tërë popullatës
së atyshme dhe jo te gjithë shkuan në Turqi.
Me një fjalë, problemin më të madhe e kanë pasur sërbët
dhe grekët
për zgjerimin e territoreve gjegjësisht spastrimin
e vendit, se sa Turqia "se gjoja iu ka zbrazur vendi pa njerëz".
Sa për njerëz"
, ka mundur të sjellë edhe njërëz të tjerë dhe me dajak të i kthejë
si të dëshirojë.

Ja edhe një artikull sa i përket shpërnguljes së shqiptarëve:

Sanxhaku i Nishit - Wikipedia

 
Last edited:

kitrra 123

plak gjufurrak
Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Kadare: Shq

Kitra,

është më se e vërtetë. Të parët e mij nuk shkuan në Turqi
por erdhën në Preshevë dhe rrethinë. Pra, këtu kanë ardhur
nga dhuna që kanë ushtruar sërbët e jo për dëshirën e Turqve.
Ky ka qenë egzodusi që i ka ndodhur tërë popullatës
së atyshme dhe jo te gjithë shkuan në Turqi.
Me një fjalë, problemin më të madhe e kanë pasur sërbët
dhe grekët
për zgjerimin e territoreve gjegjësisht spastrimin
e vendit, se sa Turqia "se gjoja iu ka zbrazur vendi pa njerëz".
Sa për njerëz"
, ka mundur të sjellë edhe njërëz të tjerë dhe me dajak të i kthejë
si të dëshirojë.

Ja edhe një artikull sa i përket shpërnguljes së shqiptarëve:
Une e kisha fjalen se jo te gjithe qe nuk u shperngulen u vrane gje qe edhe ti e pranon. Pra fatkeqesisht familja jote u shperngule nga nje teritor i Serbise dhe shkoi perseri ne nje teritor qe ishte pjese e Serbise. Pra ceshtja e Vranjes dhe Nishit eshte problematike se ishte ne egrshetim me te madhe te dhunes, por ne rajonet tjera perkunder dhunes nuk u shperngulen te gjithe.

Edhe une kam fshatar te cilet u nisen per Turki por nuk arriten kurre dhe sot e ate dite gjenden ne Shkup. Gjithashu kam familjen e cila perkunder dhunes, dajakut dhe nje vrasje nuk u shperngul.

Se kan patur problem serbet dhe greket me teritoret askush spo e mohon por mos Turqia per kohen per cilen po flasm nuk ishte ne gjendjen qe siq thua ti te beje si te deshiroje. Turqia ne ate kohe ishte tkurrur shume madje nje kohe i mbetii vetem Anadolli.

Por, por, ishte e vetmja mundesi e saj per te rritur popullaten dhe per ta ndryshuar besimin fetar te popullates (lexo perqindjen fetare te popullates se Turqise te viteve 1912-1920) dhe per te ndryshuar perqindjen e tenive te ndryshme dhe konkretsht per te zvogeluar perqindjen kurde. Pra ishte e vetmja mundesi per te shfrytezuar shtetet mike te saj (dikur vasal te saj) per te realizuar endrren e saj ne kurrize te shqiptareve (qe disa nga ne mendojme se na deshi aq shume).

Ky eshte realiteti, madje qe ta dime mire e mire ndaj ketij realiteti reaguan disa nga shtetet Europiane por qe ishin te pafuqishme kundrejt Rusise e cila mbeshteste Serbine dhe Grekin shkaku i besimt te njejte fetar.
 

ricky_ch

******
Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Kadare:

Une e kisha fjalen se jo te gjithe qe nuk u shperngulen u vrane gje qe edhe ti e pranon. Pra fatkeqesisht familja jote u shperngule nga nje teritor i Serbise dhe shkoi perseri ne nje teritor qe ishte pjese e Serbise. Pra ceshtja e Vranjes dhe Nishit eshte problematike se ishte ne egrshetim me te madhe te dhunes, por ne rajonet tjera perkunder dhunes nuk u shperngulen te gjithe.

Edhe une kam fshatar te cilet u nisen per Turki por nuk arriten kurre dhe sot e ate dite gjenden ne Shkup. Gjithashu kam familjen e cila perkunder dhunes, dajakut dhe nje vrasje nuk u shperngul.

Se kan patur problem serbet dhe greket me teritoret askush spo e mohon por mos Turqia per kohen per cilen po flasm nuk ishte ne gjendjen qe siq thua ti te beje si te deshiroje. Turqia ne ate kohe ishte tkurrur shume madje nje kohe i mbetii vetem Anadolli.

Por, por, ishte e vetmja mundesi e saj per te rritur popullaten dhe per ta ndryshuar besimin fetar te popullates (lexo perqindjen fetare te popullates se Turqise te viteve 1912-1920) dhe per te ndryshuar perqindjen e tenive te ndryshme dhe konkretsht per te zvogeluar perqindjen kurde. Pra ishte e vetmja mundesi per te shfrytezuar shtetet mike te saj (dikur vasal te saj) per te realizuar endrren e saj ne kurrize te shqiptareve (qe disa nga ne mendojme se na deshi aq shume).

Ky eshte realiteti, madje qe ta dime mire e mire ndaj ketij realiteti reaguan disa nga shtetet Europiane por qe ishin te pafuqishme kundrejt Rusise e cila mbeshteste Serbine dhe Grekin shkaku i besimt te njejte fetar.
Pra erdhëm aty ku deshtëm.
Pra problemi kryesor ishte Serbia, kurse
problemi i Turqisë ështe vetëm një rastësi
që i prin situatës. Ato çka kanë pasur të ndodhin,
do të ndodhnin gjithësesi, "hë ke turqia, hë s'ke turqia".

Pra, këtë çështje duhet shikuar më shumë se
a na ra neve më mirë a ma keq?
A ma mirë gjallë a vdekur?
Kuptohet, se të dyja rugët e këqija, por kur mendoj
vetëm kolonat që iknin nga Kosova në luftën
e fundit, çdokush ikte të shpëtonte kokën,
besoj se e njëjta është sjellur në kokat e
e shqipëtarëve të atëherëshëm për të cilët
ishte me rëndësi vetëm të shpëtonin,
po s'ikur edhe të i çonin në skaj të dynjasë.
 

kitrra 123

plak gjufurrak
Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli

Ato çka kanë pasur të ndodhin,
do të ndodhnin gjithësesi, "hë ke turqia, hë s'ke turqia".

Pra, këtë çështje duhet shikuar më shumë se
a na ra neve më mirë a ma keq?
A ma mirë gjallë a vdekur?

Kuptohet, se të dyja rugët e këqija, por kur mendoj
vetëm kolonat që iknin nga Kosova në luftën
e fundit, çdokush ikte të shpëtonte kokën,
besoj se e njëjta është sjellur në kokat e
e shqipëtarëve të atëherëshëm për të cilët
ishte me rëndësi vetëm të shpëtonin,
po s'ikur edhe të i çonin në skaj të dynjasë.
Me duket se po i paragjykon situatat dhe ate per shume arsye.

Ti po harron se ne shume situata shqiptaret e Kosoves pesuan me keq se
ne luften e fundit por perkundrazi rezistuan dhe qendruan.

Edhe ne vitet 1912, edhe ne luften e pare boterore shqiptaret e Kosoves
u vrane e u masakruan djegen e torturuan madje me shume viktima dhe djegje se ne luften e fundit
por nuk u shperngulen.

Po ashtu edhe ne luften e dyte boterore shqiptaret e rajonit u dogjen, u vrane, u dhunuan e gjithcka tjeter
por qendruan.

Andaj nuk munde te nisesh ne supozimin se po te mos ish ken Turkia do na kishin vare te gjitheve ngase ky eshte paragjykim.

Une mendoje se mos te ndodhte shkembimi i popullates mes serbise dhe turkise gjithsesi se do kishte me shume dhune e me shume viktima por gjithsesi sot do kishim me shume teritore shqiptare dhe me shume shqiptare ne Ballkan.

Ti me ate qe thua po pretendon se pas ikjes se shqiptareve per turki u ndal dhuna ndaj shqiptareve.

Jo, jo u dhunua edhe familja ime, edhe ytja por qendruam dhe sot jemi ku jemi.
 

ricky_ch

******
Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Tit

Me duket se po i paragjykon situatat dhe ate per shume arsye.

Ti po harron se ne shume situata shqiptaret e Kosoves pesuan me keq se
ne luften e fundit por perkundrazi rezistuan dhe qendruan.

Edhe ne vitet 1912, edhe ne luften e pare boterore shqiptaret e Kosoves
u vrane e u masakruan djegen e torturuan madje me shume viktima dhe djegje se ne luften e fundit
por nuk u shperngulen.

Po ashtu edhe ne luften e dyte boterore shqiptaret e rajonit u dogjen, u vrane, u dhunuan e gjithcka tjeter
por qendruan.


Andaj nuk munde te nisesh ne supozimin se po te mos ish ken Turkia do na kishin vare te gjitheve ngase ky eshte paragjykim.

Une mendoje se mos te ndodhte shkembimi i popullates mes serbise dhe turkise gjithsesi se do kishte me shume dhune e me shume viktima por gjithsesi sot do kishim me shume teritore shqiptare dhe me shume shqiptare ne Ballkan.

Ti me ate qe thua po pretendon se pas ikjes se shqiptareve per turki u ndal dhuna ndaj shqiptareve.

Jo, jo u dhunua edhe familja ime, edhe ytja por qendruam dhe sot jemi ku jemi.

Bën shpekullime! Nga kush pësuan?
Besoj se duhesh të kesh parasysh
dallimin nga vetë qëllimi i ardhjes së
turqve në Ballkan dhe Shqipëri,
si dhe qëllimet e sërbëve ne anën tjetër.

Turqia ka pasur qëllim nënshtirmin e popujve,
ndërsa sërbia që ka qenë atëherë vetëm
beogradi, ka pasur qëllim zgjerimin me çdo kusht,
po s'ikur edhe të ç'faroste të gjithë shipëtarët.

Si duket edhe dhunën s'po e dallon nga dëbimi.


 
Last edited:

AppleCrisp

Anëtar i ri
Titulli: Kadare: Shqiptarët u konvertuan në fenë islame me dhunë

Sa shum admiration keni per turqine sikur po ju jep buk me hanger cdo dit lol
Ne dhe gjith bota e dim qe serbia eshte nje plak e poshter me tonat zezat gje ne ferr do te digjet...
Por nuk e kuptoj gjith kete fanatizem e justifikim per Turkine??? Turkia asgje nuk na ka dhene per tu mbur ne me ta
biles as nuk i han palla se kush jan shqiptaret blah-blah-blah
 

Lauri

Anunnak
Titulli: Kadare: Shqiptarët u konvertuan në fenë islame me dhunë

Nje nder personat qe kishte pozit dhe ishte edhe deputet ne perandorin osmane ishte edhe Ismail Qemali mos ishte edhe ai nip apo sternip apo vet tradhtar ?
Ta thote ngritja e flamurit ne Vlore kunder Osmaneve se cfare nipi ishte I Qemali..;)


Mulla Idriz Gjilani tyre që shitnin tokën për të shkuar në Turqi i thërriste:

”…Ju nuk jeni as myslimanë as shqiptarë…! Kurrë nuk do të bëheni Turq!? Ktheni kaparet e tokës dhe qëndroni me pushkë e sëpata në dorë…!? Kështu do t’u urdhëronte Muhamedi a.s., dhe Skënderbeu…!”.

 

Loverboy

мαи ωιтн α мιѕѕιои
Titulli: Kadare: Shqiptarët u konvertuan në fenë islame me dhunë

Po te ishin konvertuar me dhune, do te ktheheshin ne fene e te pareve por ja qe nuk po kthenen. Interesant, fene e "dhunes", shume po e duan sot, saqe, edhe pse me "dhune" u eshte imponuar, po vazhdojne ta praktikojne :mah:
 

kitrra 123

plak gjufurrak
Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli

Bën shpekullime! Nga kush pësuan?
Besoj se duhesh të kesh parasysh
dallimin nga vetë qëllimi i ardhjes së
turqve në Ballkan dhe Shqipëri,
si dhe qëllimet e sërbëve ne anën tjetër.

Turqia ka pasur qëllim nënshtirmin e popujve,
ndërsa sërbia që ka qenë atëherë vetëm
beogradi, ka pasur qëllim zgjerimin me çdo kusht,
po s'ikur edhe të ç'faroste të gjithë shipëtarët.

Si duket edhe dhunën s'po e dallon nga dëbimi.
Per cfare spekullmesh e ke fjalen???? Une kam thene me pooshte se shqiptaret e Kosoves, ne shume raste, pesuan me shume dhune, me shume djegje, me shume viktima (ne proporcion) se sa ne luften e fundit dhe kjo eshte po aq e vertete saq kjo dite e sotme do behen ne fund nate.

Nese thua se Turqia kishte nje politike me te zbutur se sa Serbet, kete ta pranoje ngase serbet ishin thjeshte ardhacake qe s'kishn fare shtet dhe po tentnin te krijonin nje shtet ashtu siq e krijuan ndersa PO ishte perandori dhe zakonsht perandorit sillen ne menyre te te zbutur ngase kan te pushtuar teritore te shumta dhe sikur te sillen me egersi te madhe do krijonin deme vetes.

Por qe te dy ishin pushtues kete as mos te tentoje ta mohoje kush. Qe PO erdhi ketej per cliruar popullin shqiptar kete as mos ta mendoje kush sepse PO-ja le qe pushtoi shqiptaret por ajoo pushtoi edhe vendet Islamike.

Ato videot per mua jane shume qesharake madje ajo e para per cudi shkruante: Fiset shqiptare jetonin te lire dhe te pavarur neper maje e shkrepa mali :eek:le::eek:le: Sa e cuditshme kjo??

Ca pjese tjera, sidomos aty ku shkruan per bashkjetesen dhe punesimin e nepunesve civil, seriozisht e kam kesaj pune nuk i thuhet gje tjeter pos banalitet.

Une po befasohem dhe nuk arrije dot te kuptoje se si arrijme te besojme gjera te tilla. Ne kete drejtim une do te terhjek dy paralele mes pushtimit Turk dhe pushtimit Serb.

Pas vitit 1912 Kosova ngeli nen pushtimin Serb. Perkunder dhunes, perkunder pushtimit, vrasjeve, nuk se tentoi te na nderroje besimin fetar, madje lejonte me te madhe besimin fetar. Kishte edhe shqiptar qe punonin nepunes te serbise, madje kishte edhe delegat ne Kuvendin e Serbise. Shkollat i lejonte ne gjuhen serbe ne fillim ashtu siq i lejonte Turku. Ne nderkohe pozta shqiptare u avancua. Kishte shkolla shqipe madje dhe UNIVESITET. Kishte plot nepunes shqiptare dhe per cudi nese keni harruar dy here nga 4 vite President i atij shteti ishin shqiptar. Kishte dhe zevendeskryeministra, kishte gjeneral, profesor doktorra, intelektual te te gjitha niveleve te cilet punonin si ne nivelin federativ, shtetror dhe krahinor. Kishim edhe Kushtetuten tone. Kishim te drejte te benim marredhenje diplomatike dhe ekonomike edhe me vendet e huaja (si nivel krahinr) dhe mos te harrojme se gjate ketij sundimi nje shekullor ne mos me shume asnje shqiptar nuk u sllavizua.


Por a guzojme te ju themi femijeve tane se Serbia nuk ishte pushtues ngase erdhi na cliroi nga Turkia dhe bile na dha edhe shkollen shqipe te cilen Turku nuk kishte lejuar kurre?????? A guxojme ti mashtrojme femijet tane sipas kesaj logjike????? Sipas logjikes qe perdorni ju me del se PO!

Ama une konsideroje se nuk duhet te bejme gabime kaq drastike. Pushtuesi duhet te ngelet pushtues ngase po i harruam gjerat nuk do e kemi punen mire. :viol::viol:
 

ricky_ch

******
Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Tit

Per cfare spekullmesh e ke fjalen???? Une kam thene me pooshte se shqiptaret e Kosoves, ne shume raste, pesuan me shume dhune, me shume djegje, me shume viktima (ne proporcion) se sa ne luften e fundit dhe kjo eshte po aq e vertete saq kjo dite e sotme do behen ne fund nate.

Nese thua se Turqia kishte nje politike me te zbutur se sa Serbet, kete ta pranoje ngase serbet ishin thjeshte ardhacake qe s'kishn fare shtet dhe po tentnin te krijonin nje shtet ashtu siq e krijuan ndersa PO ishte perandori dhe zakonsht perandorit sillen ne menyre te te zbutur ngase kan te pushtuar teritore te shumta dhe sikur te sillen me egersi te madhe do krijonin deme vetes.

Por qe te dy ishin pushtues kete as mos te tentoje ta mohoje kush. Qe PO erdhi ketej per cliruar popullin shqiptar kete as mos ta mendoje kush sepse PO-ja le qe pushtoi shqiptaret por ajoo pushtoi edhe vendet Islamike.

Ato videot per mua jane shume qesharake madje ajo e para per cudi shkruante: Fiset shqiptare jetonin te lire dhe te pavarur neper maje e shkrepa mali :eek:le::eek:le: Sa e cuditshme kjo??

Ca pjese tjera, sidomos aty ku shkruan per bashkjetesen dhe punesimin e nepunesve civil, seriozisht e kam kesaj pune nuk i thuhet gje tjeter pos banalitet.

Une po befasohem dhe nuk arrije dot te kuptoje se si arrijme te besojme gjera te tilla. Ne kete drejtim une do te terhjek dy paralele mes pushtimit Turk dhe pushtimit Serb.

Pas vitit 1912 Kosova ngeli nen pushtimin Serb. Perkunder dhunes, perkunder pushtimit, vrasjeve, nuk se tentoi te na nderroje besimin fetar, madje lejonte me te madhe besimin fetar. Kishte edhe shqiptar qe punonin nepunes te serbise, madje kishte edhe delegat ne Kuvendin e Serbise. Shkollat i lejonte ne gjuhen serbe ne fillim ashtu siq i lejonte Turku. Ne nderkohe pozta shqiptare u avancua. Kishte shkolla shqipe madje dhe UNIVESITET. Kishte plot nepunes shqiptare dhe per cudi nese keni harruar dy here nga 4 vite President i atij shteti ishin shqiptar. Kishte dhe zevendeskryeministra, kishte gjeneral, profesor doktorra, intelektual te te gjitha niveleve te cilet punonin si ne nivelin federativ, shtetror dhe krahinor. Kishim edhe Kushtetuten tone. Kishim te drejte te benim marredhenje diplomatike dhe ekonomike edhe me vendet e huaja (si nivel krahinr) dhe mos te harrojme se gjate ketij sundimi nje shekullor ne mos me shume asnje shqiptar nuk u sllavizua.


Por a guzojme te ju themi femijeve tane se Serbia nuk ishte pushtues ngase erdhi na cliroi nga Turkia dhe bile na dha edhe shkollen shqipe te cilen Turku nuk kishte lejuar kurre?????? A guxojme ti mashtrojme femijet tane sipas kesaj logjike????? Sipas logjikes qe perdorni ju me del se PO!

Ama une konsideroje se nuk duhet te bejme gabime kaq drastike. Pushtuesi duhet te ngelet pushtues ngase po i harruam gjerat nuk do e kemi punen mire. :viol::viol:
Thash që po shpekullon, nga se flasin vetë faktet.
Nuk ka ndodhë luftë ku shqipëtaret masovikisht
nuk anë shpërngulur, duke inkuadruar këtu edhe luftën
e fendit në Kosovë: drejtimet kanë qenë
në të gjitha anët e botës, bile edhe Izrael, Amerikë,
Turqi, etj. etj. etj. Këtu Europa është përplot..eh tani
muund të thot njeri se janë vetëm përkohësisht
por shtrohet pyetja sa mbesin e sa kthehen.

Edhe vitin 1912 poashtu nuk ke fakte se s'ka pasur
largime të popullatës. (foton që ke të shipëtarëve në Beograd, besoj se
të kujtohet,? )Ata atje nuk shkuan vullnetarisht, apo jo?
Athua u ftuan të pinë çaj atje?


Mirëpo, sidoqoftë, nuk po kuptoj se si nuk po e dallon
dëbimin me dhunë, dhe vetëm ushtrimin e dhunës ndaj popullatës.
Dhuna gjithmonë nuk ka mjaftuar që populli të shpërngulet,
kurse popullata që u shpërngul nga trojet që kam pëmendur
më lartë, nuk kanë pasur rrugëdalje: ose të ikin ose të vriten e masakrohen.
Tjetër zgjidhje s'ka pasur.

Se të dy ishin pushtues (edhe turku edhe sërbi), nuk jam duke e mohuar, bile
nuk e dij nga e nxorre se thash nuk është pushtues?!

Sa për të tjerat, po më bie të ripërsëris gjtihë ato çka
thash edhe më lartë.

Pushtuesi ngelet pushutes, por nuk duhet të harrojmë
se ke lloj lloj pushtues: njëri të çfaros të tërin, derisa
tjetri vetëm bën sherr.

Për ta përfunduar po e them edehe njëherë: fati ynë që erdhi ky pushtuesi
i dytë, e ia ndali turrin të parit, se sot shipëtarë nuk do të kishtë
kësajde.


Sa për shkollat shqipe në Sërbi dihet kur janë lejuar, si dhe Universiteti,
andaj është e kotë të flitet. Të kishte qendruar Turqia edhe një 100 vjet,
edhe ajo me siguri do të lejonte diçka.

Kurse, nga feja është tentuar gjithmonë të na largojnë. Unë vetë
e mbaj mend dhe kam qenë në shkollë kur mësuesit dhe arsimtarët
i largonin nga shkolla nxënësit që mësonin te hoxha, bile na bëni ho(r)rë.
Nejse, nuk mund të them se është tentuar me dhunë, por ky presion
psiqik ka ekzistuar, të cilën edhe vetë personalisht e kam përjetuar.
Ndërsa, komunistët (shkijet) të cilët vetë predikonin se nuk ka Zot,
i shihje çdo të diele duke shkuar tek varrezat e tyre dhe te kisha.
 
Last edited:

kitrra 123

plak gjufurrak
Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli: Pe: Titulli

Thash që po shpekullon, nga se flasin vetë faktet.
Nuk ka ndodhë luftë ku shqipëtaret masovikisht
nuk anë shpërngulur,

Për ta përfunduar po e them edehe njëherë: fati ynë që erdhi ky pushtuesi
i dytë, e ia ndali turrin të parit, se sot shipëtarë nuk do të kishtë
kësajde.


Sa për shkollat shqipe në Sërbi dihet kur janë lejuar, si dhe Universiteti,
andaj është e kotë të flitet. Të kishte qendruar Turqia edhe një 100 vjet,
edhe ajo me siguri do të lejonte diçka.

Kurse, nga feja është tentuar gjithmonë të na largojnë. Unë vetë
e mbaj mend dhe kam qenë në shkollë kur mësuesit dhe arsimtarët
i largonin nga shkolla nxënësit që mësonin te hoxha, bile na bëni ho(r)rë.
Nejse, nuk mund të them se është tentuar me dhunë, por ky presion
psiqik ka ekzistuar, të cilën edhe vetë personalisht e kam përjetuar.
Ndërsa, komunistët (shkijet) të cilët vetë predikonin se nuk ka Zot,
i shihje çdo të diele duke shkuar tek varrezat e tyre dhe te kisha.
Lidhur me shpernguljet e popullates shqiiptare besoje se jemi duke thene te njejten gje, por me ndryshimin qe t e nxjerre turkun si shpetues dhe nuk besoje se kam nevoje te vazhdoje me tutje pervec te ta beje me dije se edhe ne kohen e PO-se shqiptaret iknin nga trojet e tyre dhe nuk besoj se iknin per te shkuar diku per te pire caj. Si rezultat i ketyre ikjeve kemi sot komunitete shqiptaresh ne Itali, Rumani por edhe vende te tjera. Per cudi historia njef edhe nje shperngulje shqiptaret diku ne fund te shekullit XVI.

Lidhur me fatin tone qe erdhi turku une di te them ca gjera.

Kur erdhi turku ne keto troje mbi 80 % e teritoreve shqiptare menaxhoheshin nga vete shqiptaret madje ishin shqptaret ata qe cdo dite po fitonin teren si rezultat i dobesimit te Mbreterise serbe. Kjo eshte nje e veretete shume e madhe andaj nuk di tjeter se cfare te them pervec asaj se ai pshtimi turk eshte nje paragjykim dhe deshire e rrejshme. Bile, bile per cudi historia njef se PO-ja ndihmohej nga vasalet serb per te pushtuar teritoret e princave shqiptar.
Gjithashtu tendenca per te thene se pushtimi nga PO-ja dhe Islamizimi shpetoi shqiptaret nga sllavizimi eshte nje genjeshter shume e madhe. Kete munde ta vertetoj me dy fakte shume konkrete. Historia dhe gjysherit tane e dine se ne Novi Pazar deri para 150 vitesh flitej shqip, madje popullata shqiptare atje ka bartur deri vone edhe garderoobe shqiptare. Cfare ndodhi???? Aty ne fillim u Islamizuan shqiptaret dhe me vone diku rreth shekullt XVII u sllavizuan nga gjuha. Kemi rastin edhe te fshatrave te Dragashit ku historikisht nuk ka pasur kurre serb. Fshataret e ketyre fshatrave deri vone kan bartur plis dhe garderobe shqiptare madje gjysherit e tyre edhe kan komunikuar shqip. Edhe ky rajon ne fillimu Islamizua pastaj u sllavizua nga gjuha. Pse ndodhi kjo?????? Shume e thjeshte. PO-ja nuk lejonte hapjen e shkollave shqipe nderkohe qe lejonte hapjen e shkollave serbe. Nuk ishte rastesi sepse shqiptaret i knsideronte TURQ. Pra te gjithe e dime se ne Prizren, Vushtri e Mitrovice kurre nuk ka pasur TURQ, por thjeshte jane popullate shqiptare e asimiluar. Ka raste kur shqiptaret jane asimiluar edhe ne ortdooks.

Pra sii perfundim munde te thuhet se PO-se nuk aj ndjente fare se cfare behej me shqiptaret. Per te ishte me rendesi qe shqiptaret ta ndjenin veten turq. Por, por duhet ta themi se asimilimin shqiptare nuk e shpetoi askush tjeter pervec shqiptareve qe shin dhe mbeten populli qe asimilohen me shume veshtiresi.


Ti perseri po paragjykon lidhur me hapjen e shkollave shqipe nga Turqia. Ajo ndenji 500 vite e nuk hapi nje shkolle shqipe e ti thua sikur te rrinte edhe ca vite do i hapte. Jo, ore jo. As serbi nuk i hapte dot por hapja e tyre eshte rezultat i presionit shqiptar. Edhe flamuri, edhe kushtetuta edhe arsimimi jane rezultat i presioneve shqiptare dhe te te gjithe e dime mire kete gje. Sepse i fituam te gjitha me gjak.

Sa per ate se serbet na pengonin ne besim fetar perseri me duhet te pergenjeshtroje. Perkundrazi serbia ishte e kenaqur nese shqiptaret e thirrnin veten turq ose Islam, madje si pengonte fare kjo gje. Ajo qe ti thua nuk ishte bere nga komunistet serb por ishte iniciative e intelektualeve shqiptare. Pra intelektualet shqiptare ye asaj kohe (perkunder se kemi plot njeres qe i shajne) bene nje pune te madhe ne inkulturimin dhe arsimimin e popullit ne Kosove. Intelektualet shqiptar te asaj kohe bene nje pune galopante ngase nxoren popullin nga erresira duke i dhene drite. Per kete pune te tyre te palodhshme une i duartrokas ngase punuan ne kushte te veshtira dhe deshira e armikut ishte qe populli te ngelej ne erresire.
 
Top