Gratë revolucionare tëParisit

Më 5 tetor 1789 gratë e Parisit morën përsipër frenat e Revolucionit Francez. Kur mendojmë për atë ngjarje epokale, vetëm emra meshkuj na vijnë në mendje: Robespierre, George Danton, Napoleon Bonaparte. E vetmja grua që përmendim është Marie Antoinette, roli i së cilës si një viktimë është emblematike e paragjykimeve tona ndaj grave.

FB_IMG_1601909314732.jpg

Revolucionarët, nga ana tjetër, ishin shumë më tepër sesa ikona të thjeshta funksionale për epikën mashkullore, ato luajtën një rol të madh në lindjen e demokracisë, në ballë ndërsa "Burrat po mbajnë prapa, burrat janë frikacakë", siç vuri në dukje Garroch nga raportet të Policisë.

Më 5 tetor 1789, për shembull, pas sulmeve në Bastille, në të cilën kishin marrë pjesë me guxim, parisianët u gjendën në treg për të protestuar kundër monarkisë në qytetin e rrethuar nga trupat monarkike, spekulimet mbi çmimin e bukës që së shpejti do të çonin në uri. .

Të udhëhequr nga 'gratë e peshkut', punëtore të forta të armatosura me thika, 6,000 gra marshuan në Versajë, ku ishin mbledhur Mbreti dhe Asambleja Kombëtare. Parisianet përjashtuan qëllimisht burrat nga kjo protestë në mënyrë që ajo të mos çonte në një masakër të pakuptimtë, ato arritën në pallat me kreun e Gardës Kombëtare, La Fayette, dhe atje e detyruan mbretin që t'i priste.

Gjashtë gra, emrat e të cilave nuk mbahen mend asnjëherë përveç një, Madame Chéret, e cila tregoi bëmat e tyre, detyruan Mbretin të nënshkruante kushtetutën e re, të qetësonte zinë e bukës dhe të kthehej në Paris, praktikisht peng i Revolucionit, duke i dhënë një pikë kthese kësaj ngjarje. Kur themi Demokraci dhe Revolucion duhet të kujtojmë se këto fjalë janë femërore dhe jo vetëm për arsye gramatikore.
K_E-SH
 
Sa ka kaluar e shkreta femer ndeper epokat e historise.
E ne fakt dhe sot ka mjafte qe perbalten dhe shkelen.
 
Top