• Mirësevini tek Forumi Virtual

    Nëse ju shfaqet ky mesazh do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar ju arrini të shihni pjesën me të madhe të seksioneve dhe diksutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti.

    Regjistrimi është plotësisht falas në komunitetin tonë, pasi të regjistrohesh do të gëzosh shumë të drejta si të japesh mendimin tënd në një diskutim, të hapësh një diksutim tëndin, të komunikosh me anëtarët e tjerë të komunitetit në mënyrë private, të marësh pjesë dhe të votosh në konkursin e poezisë dhe të fotografisë dhe shumë opsione të tjera... duke përdorur mënyrën më të thjeshtë dhe të sigurtë për tu rregjistruar
    GOOGLE Microsoft Yahoo

    Për cdo problem mos hezitoni të na " KONTAKTONI ".

Gjuha e ekonomise

Jeta

Anëtar i Respektuar
GJUHA E EKONOMISE
Si që është ne disiplinat e tjera shkencore, terminologjia dhe gjuha që perdoret ne ekonomi, shpeshhere është e pakuptueshme per studentet që sapo fillojne te studiojne ekonomin. Per ti kuptuar me mire keto e që ne ardhmen te mos keni probleme, ne vazhdim do te jepen disa definicione me te rendesishem:

INPUTET – jane te mirat dhe sherbimet që shfrytezohen nga ana e firmave ne procesin e prodhimit, me qellim që te prodhohen outpute.

OUTPUTET – jane te mirat dhe sherbimet e ndryshme por që jane te dobishme dhe që perdoren per konsumin final ose që shpenzohen per prodhimin e metejshmem si repromaterial.

PRODHIMI – është proces I transformimit te resurseve ne te mire ose sherbime te dobishme.

PRODHUES – është cdo individ, ose grup I individeve, që bejen transformimin e resurseve ne outpute te perdorshme dhe te dobishme per shoqerin.

PUNA – është kuptim me I gjere, që perfshine aftesite e ndryshme fizike dhe mendore (intelektuale) te njeriut që mund te perdoren per prodhimin e te mirave dhe sherbimeve.

CMIMI – vleren e dickaje e shprehur ne para, ose sasi e parase e paguar per te.
Ekonomistet e perkufizojne cmimin “ekuiliber” te mallrave dhe te sherbimeve ne një ekonomi konkurruese tregu si një nivel ne cilen kerkesa I korenspondon ofertes.

PASURI – kapitali, parate, zoterimet, pronsite ose gjdo gje tjeter që ka vlere materiale.

DOBI – aftesia e mallrave dhe e sherbimeve per te plotesuar nevojat ose deshirat e individit. Meqense dobia ka te beje me vlersim subjektiv dhe varet nga shijet individuale te konsumatorit,nuk matet me mase standarde.

FITIMI – te ardhurat neto që grumbullohen nga prodhimi I sukseshem ose nga shitja e mallrave dhe e sherbimeve, d.m.th. E gjithe ajo që I mbetet ndermarresit pasi te jene bere te gjitha pagesat.

KONSUM – blerje dhe perdorim e mallrave ose I sherbimeve per plotesimin e deshirave individuale ose per prodhimin e mallrave ose te sherbimeve te tjera.

MALLRA – artikuj ose sende me vlere, relativisht te paketa, te prodhuar nga sektoret e ndryshem te industrise, minierave, bujqesise.

SHERBIME – aktivitete ekonomike, si transporti, bankat, sigurimet, telekomunikacioni, argetimet, keshillimet – që normalisht konsumohen sapo te prodhohen ne dallim nga mallrat ekonomike që jane me te prekshme.

OFERTE – sasia e një malli apo sherbimi që shitesit e vene ne dispozicion per ta shitur me një cmim te caktuar, ne një kohe dhe treg te caktuar.
 

Jeta

Anëtar i Respektuar
KAPITAL – jane te mirat e prodhuara që mund te shfrytezohen ne forme te inputeve te metetjshme ne prodhimin e te mirave te tjera materiale (rruget, kompjuteri, ndertesat). Vecoria kryesore e te mirave kapitale është se ato perdoren per prodhimin e te mirave te tjera.

PRONE - një aset, pronesia e te cilit krijon te drejten per perfitime materiale aktuale ose te ardhshme te mrojtura me ligj. Termi prone I referohet jo vetem zoterimit te te mirave, si toka, por edhe aseteve me pak te prkshme si proceset e prodhimit, markat tregetare.

NDERMARRESI – një person që merr pergjithesine per organizimin, drejtimin dhe riskun ne prodhimin e mallrave dhe te sherbimeve. Ne teori, iniciativa e tij/saj duhet te sjelle fitime nese ashte stabile ose te sjelle humbje nese jo.

NDERMARRESIA – paraqet dhuntine e veqante që disa njerez kane per te organizuar burimet e tokes, te punes, dhe te kapitalit per te prodhuar te mira materiale, duke kerkuar mundesi te reja biznesi dhe duke zhvilluar menyra te reja te kryerjes te puneve

TOKA – me kategorin “TOKE” nuk mendohet vetem ne siperfaqen e rruzullit toksore, ajo perfshin edhe te gjitha lendet e para që mund te perfitohen ne natyre. P.sh linjiti, masa drurore, uji.etj e që quhen resurse natyrore.

RESURSET – jane te mirat e siguruara nga vete natyra ose nga gjeneratat e meparshme, që perdoren ne menyre te drejtperdrejt ose te terthorte per plotesimin e nevojave te tyre.

FIRMA – është subjekt I pavarur ekonomik, që perdor resurset ekonomike per te prodhuar te mira ekonomike ose sherbime, me qellim që te njejtat t’I shese ne tregun e caktuar. Efektet e globalizmit kane bere që kerkesa te rritet, konkurrenca me e ashper se kurre, dhe lufta per mbijetese te firmave nuk ndalon as edhe per një cast. Vetem firmat mire te organizuara, fleksibile, inovative dhe te pergjegjshme arrijne që te mbijetoje.

RISK – mundesia per fitime ose humbje, ne vartesi te suksesit ose te deshtimit te një ndermarrjeje prodhuese, tregetare ose financiare.

VLERA – vlera e brenshme e mallrave dhe e sherbimeve te caktuara, perkatesisht te identifikueshme me sasine e parave me te cilen mund te kembehen ne një kohe te caktuar.
 

Jeta

Anëtar i Respektuar
Jeta ekonomike ne globalizem është mjafte e nderlikuar. Ajo mund te veshtrohet ne kuader te disa niveleve, si nivelin: mikro, makro, mezo dhe mega ekonomik. Ne literaturen bashkohore ekonomike, perveq ndarjes tradicionale kemi edhe ndarjen e zgjeruar ku perfshihet ekonomia e re (e-ekonomia).

MIKROEKONOMIA – është fushe e vecante e shkences ekonomike që studion sjelljet dhe qendrimet individuale te disa komponenteve te shoqerise që jane: sektoret prodhues, firmat dhe amviserite. Mikroekonomia, ne parim studion sjelljet dhe qendrimet e subjekteve dhe tregjeve te caktuara. Me nivelin mikroekonomik nenkuptojme analizen e sjelljes dhe funksionimit te subjekteve te vecanta ekonomike sic jane firmat apo kompanite, si dhe analiza e menyres se si ndertohen cmimet dhe pagesat ne një treg te caktuar.
Mikroekonomia është fushe e ekonomise që merret me sjelljen e njerzve dhe llojshmerit. Meqense ato nderlidhen me njesi relativisht te vogla- një individ, një firm, një industri, një treg me vete.
-Kriza e viteve `30
 

Jeta

Anëtar i Respektuar
MAKROEKONOMIA – si fushe e ekonomise, studion funksionimin ekonomise kombetare si një teresi.
Markroekonomia merret me studimin e asaj se si ne kuader te një ekonomie kombetetare percaktohet niveli dhe shtimi I prodhimit, studion problemet e inflacionit, papunsise, analizohet se si disa dege zhvillohen me shpejte e disa me ngadale. Poashtu studion se si operohet me madhesit e pergjithshme si që jane: te ardhurat kombetare, GDP, oferta, kerkesa e teresishme, investimet etj.
Rendesia e makroekonomise, qendron edhe ne faktin so ajo nuk bene vetem pershkrimin e fenomeneve dhe proceseve ekonomike, por ajo njkohsisht edhe I analozon ligjeshmerite dhe ndervarshmerit e tyre. Nga ana tjeter, njohja me fenomenet makroekonomike individeve u ofron mundesin e parashikimit se si do te zhvillohen proceset ekonomike ne te ardhmen, d.m.th. t`I parashokije problemet ekonomike ne te ardhmen.
 

Jeta

Anëtar i Respektuar
MEZOEKONOMIA – është fushe e vecante e shkences ekonomike, e cila studion nivelet e ndermjetme që gjenden ne mes njesise atomike te mikroekonomike (firmes) dhe tersise makroekonomike. Objekti I stidimit te mezoekonomise, është që te studioje: deget, sektoret, rejonet etj. dhe shpeshehere theksohet se mezoekonomia merret me studimin e veprimit te korporatave multinacionale.

MEGAEKONOMIA – studion fusheveprimin e komplekseve nacionale dhe multinacionale, problemet globale te njerezimit, tregjet financiare nderkombetare, perparsite dhe dobesit e procesit te globalizmit, ndotjen e ambientit jetesor.

EKONOMIA E RE (ekonomia e re) – interesimi per “ekonomine e re” është rritur gjate gjysmes se shekullit te XX, kur ekonomia amerikane arriti norma te larta por dhe jo stabile te shtimit ekonomik. Ekonomia e re, e-ekonomia apo si quhet ndryshe ekonomia informative, jane terma per produkte te reja, sherbimet dhe tregjet që jane te lidhura me perdorimin e kompjutereve, komunikimeve mobile e vecanerisht internetit, e që I japin shtytje te posacme zhvillimit ekonomik.
 

Jeta

Anëtar i Respektuar
EKONOMIA POZITIVE DHE NORMATIVE SI QASJE E ANALIZES SE FENOMENEVE EKONOMIKE

Ne jeten e perditshme mund te dallojme, ekonomin pozitive dhe normative.

Ekonomia pozitive pershkruan faktet dhe sjelljet ne ndonje ekonomi kombetare, p.sh. Cilat jane pasojat e varferise ne shoqeri. Ekonomia pozitive jep pergjigje:si p.sh. çfarë sjellje do te kene duhanxhinjte nese tatimi per cigare rritet ose pse ekonomit e ish-vendeve socialiste ishin me pak efikase ne krahasim me ekonomit e shteteve te ekonomise se tregut?, pra ekonomia pozitive nuk merr parasysh vlersimet subjektive. Ekonomia pozitive është pershkruese dhe mund te perbehet nga thenia se “papunsia është e larte ” ose nga logjike me fjalet se “nese ekonomia ringjallet, papunsia do te zvoglohet”.
Ekonomia pozitive shpjegon proceset ekonomike, fenomenet dhe kategorite e ndryshme ekonomike, si dhe pershkruan varshmerite si dhe pasojat e sjelljeve te agjentve te ndryshmen ekonomik. EP shqyrton raportet që mund te verifikohen, p.sh.” Nese cimimi I cigares rritet, njerezit do te blejne me pak” ose “nese rritet oferta e parase, niveli I cmimeve do te rritet”.
 

Jeta

Anëtar i Respektuar
EKONOMIA NORMATIVE – perfshin rregullativen etike dhe qendrimet rreth vlerave te caktuara ekonomike, p.sh. Ekonomia normative pergjigjet ne pyetjet nese te varferve duhet dhene ndihme sociale apo duhet mundesuar që te punseohen.Ne keto pytje dhe pytje te ketij lloji nuk mund ti jepen pergjegje te sakta, zgjedhjet mund te jene te ndryshme, dhe ne keto raste perdoret etika per qendrimet e caktuara vlersuese ne vend te fakteve. Shume dilema apo probleme te tilla zgjidhen nepermjet vendimeve politike, ne vend te njohurive ekonomike. Ekonomia normative I studion vlersimet-hipotezat, perkatesisht “si do te duhej te jete” nderkaq ekonomia pozitive e vene akcentin “kjo që është”.
Per dallim nga ekonomia pozitive, pergjigjet ne ekonomin normative vertetohen ose deshmohet shume me veshtire. Njohurit e individit nga ekonomia pozitive I mundesojne që te zvogloje ne mase te theksuar deshprimet.
Ekonomia normative shpjegon se çfarë do te duhej ose do te ishte me mire te ndodhte.
 

Jeta

Anëtar i Respektuar
AKTIVITET EKONOMIKE

Prodhimi – është aktivitet ekonomik, njerzit patjeter duhet te prodhojne te mira materiale apo sherbime per t’I plotesuar nevojat e tyre.Ky aktivitet duhet te zhvillohet pa nderprerje, d.m.th. Njerzit duhet te riprodhojne-perserisin prodhimin që te mund te jetojne.
Procesin e prodhimit mund ta analizojme nga aspekti ekonomik dhe teknik. Ana ekonomike e prodhimit nenkupton që me efekte sa me te vogla te arrihen rezultate sa me te medha, poashtu perfshin edhe aspektin shoqeror. Ne procesin e prodhimit askush nuk mund te hyje si një individ I izoluar, po ne mardhenje te caktuara me c’rast cdo prodhues është I varur nga lidhjet e shumta shoqerore me individet e tjere.
Problemi I pare I prodhimit ne sferen e prodhimit është struktura e prodhimit, perkatesisht CKA te prodhohet, cilat lloje te mallrave dhe sherbimeve dhe çfarë sasie. Problemi I dyte është metoda e prodhimit, perkatesisht si te prodhohet ose si te behet konbimnimi I faktoreve te prodhimit (puna,toka,kapitali< nga menyra e kombinimit mvaret edhe efikasiteti I prodhimit. Dhe problemi I trete edhe se per ke te prodhohen keto te mira.
Qellimi I fundit është shpenzimi I te mirave, pasi që te mirat e prodhuara duhet te shperndahen ne mes te antareve te shoqerise edhe perkunder faktit se te gjith nuk kane marre pjese ne procesin e prodhimit.
 

Jeta

Anëtar i Respektuar
SISTEMET EKONOMIKE

Ekonomia tradicionale – ekonomia e prodhimit natyror, sipas te ciles zgjidhja e problmeve ekonomike bazohej ne baze te traditave sic jane; trashegimia e zejeve, satusi social, etj. Ekonomia tradicionoale është sistemi me I vjeter ekonomik ne te cilin prodhohen produkte te njejta dhe kushtet per kembim nuk kane egzistuar, kjo lloj ekonomie ne te shumten e rasteve është e mbyllur dhe veteplotsuese..

Ekonomia e tregut – është ekonomia e prones private mbi resurset dhe e meshtetur ne mekanizmat e tregut te kerkeses dhe ofertes per zgjedhjen e probleve ekonomike. Marrja e vendimeve edhe e decentralizuar, d.m.th. Individet marrin vendime te pavaruara ekonomike. Ne mekanizmin ideal te tregut, keshtu quhet ekonomia e paster e tregut, perjashtohet mundesia e perzirjes se shtetit neceshtjet ekonomike, kjo nenkupton lirin e plote dhe autonome te forcave te tregut.

Ekonomia komanduese – ne kete sistem ekonomik pjesa me e madhe e firmave gjendet ne pronesi shtetrore. Te gjitha zgjedhjet ne kuader te prodhimit, shperndarjes dhe kembimit te mirave materiale, merren ne menyre te centralizuar, apo “dora e dukshme” e tregut.
 

Jeta

Anëtar i Respektuar
TIPET – LLOJET E EKONOMISE

Ne kushtet e tanishme, funksionimi I ekonomise se tregut nuk është I njellojte neper shtetet e ndryshme. Varresisht nga ajo se si veprojne mekanizmat e tregut dhe se çfarë roli luane shteti ne rregullimin e jetes ekonomike dhe ne shtimin dhe zhvillimin ekonomik, vecohen tipe te ndryshme te ekonomise se tregut dhe ate:

Anglosakson
Aziatiko-lindor-japonez
Kontinental (gjerman)
Sistemi anglosakson I ekonomise se tregut mbeshtet besimin gjitheperfshires te efikasitetit te mekanizmave te tregut si dhe ne efektshmerine shume me te larte te subjekteve private ne krahasim me ato shtetrore.

Ne sistemin japonez shteti I është dhene roli paresor ne percaktimin e qellimeve te strategjise zhvillimore, dhe se nga shteti pritet që te beje por dhe që te jete I afte t’I mobilizoje te gjitha fuqite eknomike per arritjen e qellimeve me pare te parashtruara.

Ne sistemin gjerman, zhvillimi I strategjive nacionale është I pakuptimte. Ne kete sistem si ne ate anglosakson, zhvillimi kuptohet si një proces I hapur dhe evolutiv që pershpjetohet permes vendimeve makroekonomike.
Me kete rast shtetit I është dhene per detyre, që per ato subjekte ekonomike që jane per vetveten, te zhvilloje dhe te hartoje rregulla respektivisht te krijoje kornizen ligjore dhe te mbikqyre se si I respektojne rregullat keto subjekte.
 

Ylli-1

Etnoshqiptar
INPUTET – jane te mirat dhe sherbimet që shfrytezohen nga ana e firmave ne procesin e prodhimit, me qellim që te prodhohen outpute.

OUTPUTET – jane te mirat dhe sherbimet e ndryshme por që jane te dobishme dhe që perdoren per konsumin final ose që shpenzohen per prodhimin e metejshmem si repromaterial.

RESURSET – jane te mirat e siguruara nga vete natyra ose nga gjeneratat e meparshme, që perdoren ne menyre te drejtperdrejt ose te terthorte per plotesimin e nevojave te tyre.

RISK – mundesia per fitime ose humbje, ne vartesi te suksesit ose te deshtimit te një ndermarrjeje prodhuese, tregetare ose financiare.
E respektuara Jeta,

Pa dashur te nderhyj ne shprehjet ekonomike, mendoj se shume me mire shprehjet e cekura me lart do te tingellonin ne gjuhen shqipe:

INPUTET = TE HYRAT

OUTPUTET = TE DALURAT (DALJET)

RESURSET = PASURIA (REZERVAT)

dhe RISK = RREZIKU

Mendoj se aty ku mundemi do duhet shfrytezuar shprehjet shqip

Psh. Fjalen KAPITAL mund ta perkthejme edhe si PASURI, por do ishte paksa e pakapshme sepse lidhet me fjalen KAPITALIST, por te tjerat që i theksova, mendoj se tingellojne me mire shqip.

Shpresoj se mirekuptohemi. Te falemnderit
 

Jeta

Anëtar i Respektuar
Si ti zgjedh tregu tri problemet paresore ekonomike

Cka do te prodhohet. Kjo percaktohet me votat monetare te konsumatoreve (parate), jo ne cdo 2 ose 4 vjet si zgjedhjet parlamentare ose presidenciale, por sipas vendimeve ose zgjidhjeve ditore te pronareve te parave, se cka do te blejne me ato para. Motoja e prodhimit ne ekonomine e tregut është maksimizimi I profitit. Ne kete rast firmat jane te interesuara te prodhojne ato produkte që kane cmim dhe kerkese me te larte. Cmimet e tregut I japin impulse prodhuesve se cka dhe sa te prodhojne.

Si te prodhohet – kjo sfide percaktohet ne baze te konkureneces ndermejet prodhuesve te ndryshmen ne treg. Menyra me e mire per prodhuesit e ndryshmen është që sa me me sukses ta perballojne konkurencen e cmimeve dhe ne anen tjeter te rrisin fitimin e tyre ne shkallen me te larte, duke I zvogluar shpenzimet ne mase me te madhe, duke aplikuar metodat me efikase te prodhimit.

Per ke te prodhohet – kjo percaktohet ne baze te ofertes dhe kerkeses ne treg te faktoreve te prodhues. Tregjet e faktoreve prodhues I percaktojne pagat, rentat e tokes, dividentat, kamatat dhe profitet dhe keto cmime quhen cmimet e faktorve prodhues. Ne shperndarjen e produktit ndikim kane: te ardhurat e popullsise, aftesite e trasheguara,fati, ose nga shkalla e diskriminimit racor ose gjinor.shoqnia percakton se sa te mira ose sherbime per shtresat e pasura apo te varfra.
 

Jeta

Anëtar i Respektuar
Parimet e ekonomise "10 parimet e ekonomise" (4+3+3)

1-4 – Si I marrin individet vendimet e tyre (parimet e vendosjes individuale);
5-7 - Si ndikojne individet njeri ne tjetrin (ndervarshmeria e tyre)
8-10 – Si funksionon ekonomia


Parimi 1: Individet gjithehere ndeshen me zhgjedhjen
Shperndarja e kohes se lire;
Shperndarja e buxhetit familjar;
Shperndarja e te ardhurave kombetare per shpenzimet per armatim ose ne te mira konsumuese
Shperndarja e barres tatimore ne qytetar/ndermarrje (linear apo proporcional)

Parimi 2 : Shpenzimi I dickaje është heqja dore per te fituar ate (shpenzimi oportun)

Shpenzimi I dickaje është vlera e asaj per te cilen heqim dore (abstenojme) ;
Gjate zgjedhjes se alternatives bejme krahasimin e shpenzimit dhe te dobise te cdo alternative ( a është dobia e zgjedhjes se një alternative e vlefshme ndaj shpenzimit te plote oportun) ;
Te regjistrohemi ne fakultet apo jo ;
Te zgjedhimin profesionin x apo y

Blerja e dy te mirave. Sa do te sakrifikojme njesi te mires A, per te rritur kosumin e te mires B per një njesi.

Parimi 3: Individet racional mendojne per rastet kufitare (margjinale), per dobine dhe shpenzimet margjinale.

A duhet t’I vazhdojme studimet edhe per 1 vit;
A duhet rritur vellimin e prodhimit edhe per një njesi;
A te blejme edhe 1 njesi te se mires A.

Parimi I 4: Individet reagojne ndaj ndryshimeve dhe stimulimeve.

Ndikimi I ndryshimit te cmimit ne kerkesen ose oferten e një te mire;
Ndikimi I rritjes se tatimit ne shpenzimet e benzine

Parimi I 5: Tregtia cdo kend mund ta sjelle ne pozite me te mire.

Tregetia I mundeson individeve ose shteteve që te specializohen per ate që me se miri mund ta punojne (prodhojen), rrespektivisht ne ato veprimtari ku kane perparesi komparative.

Nese tregetohet edhe me te tjeret, individet mund te blejne me shume te mira dhe sherbime me cmime me te lira.

Ky parim shpjegon edhe arsyen pse kombet tregetojne me njeri tjetrin

Parimi I 6: Tregjet sipas rregullit jane menyra me e mire per te organizuar aktivitetet ekonomike.

Ekonomia e planifikuar – qeverisja e centralizuar dhe ekonomia e tregut – qeverisja e decentralizuar
“Dora e padukshme” – e Adam Smith, Pasuria e Kombeve 1776
Cmimet jane instrument shume I rendesishem permes te cilave dora e padukshme I orientone aktivitetet ekonomike;
Cmimet (që lirshem formohen ne treg) pasqyrojne edhe vleren e ndonje te mire ose sherbimi per shoqerine, si dhe shpenzimin që e barte shoqnia per te prodhuar ate te mite ose sherbim;
Ndikimi I tatimit ne alokimin e resurseve;
Ndikimi I cmimeve te kontrolluara ne alokimin e resurseve

Parimi 7: Qeverite nganjehere mund te permisojne rezultatet dhe efektet e tregut.

Tregjet funksionojne vetem nese me ligje ose akte nenligjore mbrohen te drejtat pronsore;
Aftesia e individit ose grupit me te vogel te individeve që te bejen ndikim te theksuar ne cmimet e tregut;
Ndikimi I veprimit te një individi ne mireqenjen e individit tjeter;
Shperndarja me e drejte e mireqenjes ekonomike.

Parimi I 8: Standardi jetesor I individeve te një shteti varet nga aftesia per te prodhuar te mira dhe sherbime.

Standardi jetesor ne një shtet varet nga shkalla – niveli I produktivitetit te punes;
Produktiviteti – sasia e te mirave dhe sherbimeve te prodhuara per një ore te kohes se punes.

Parimi 9: Cmimet rriten kur shteti shtyp me shume kartemonedha (para).

Ne rastet kur shteti shtyp me teper kartemonedha, vie deri tek inflacioni, rritja e teresishme e nivelit te cmimeve ne ate shtet;
Shkaku I inflacionit është rritja e sasise se parase.

Parimi I 10: Cdo shoqeri ne afat te shkurter ballafaqohet me zgjedhjen ne mes te inflacionit dhe papunsise.

Ne rastet kur rritet saia e parase ne qarkullim, vie deri tek inflacioni, por
Ne afat te shkurter deri tek zvoglimi I papunsise (lakorja e Filipsit)
 

Jeta

Anëtar i Respektuar
E respektuara Jeta,

Pa dashur te nderhyj ne shprehjet ekonomike, mendoj se shume me mire shprehjet e cekura me lart do te tingellonin ne gjuhen shqipe:

INPUTET = TE HYRAT

OUTPUTET = TE DALURAT (DALJET)

RESURSET = PASURIA (REZERVAT)

dhe RISK = RREZIKU

Mendoj se aty ku mundemi do duhet shfrytezuar shprehjet shqip

Psh. Fjalen KAPITAL mund ta perkthejme edhe si PASURI, por do ishte paksa e pakapshme sepse lidhet me fjalen KAPITALIST, por te tjerat që i theksova, mendoj se tingellojne me mire shqip.

Shpresoj se mirekuptohemi. Te falemnderit

Ke shume te drejte ELB, mirepo keshtu jane dhe ne literature.
Gjithsesi, flm per sygjerimin!
 
Top