Ekziston një lidhje midis Trurit dhe “Shërimit spontan”. Vetë-shërimi si një proces mendor

Ekziston një lidhje midis Trurit dhe “Shërimit spontan”. Vetë-shërimi si një proces mendor​

Mund të tingëllojë si diçka e pabesueshme dhe me siguri do t’i nënshtrohet kritikave të shumta të njerëzve skeptikë, por kjo është provuar dhe nuk është një legjendë. Ekziston një lidhje reale, e vërtetë midis trurit tonë dhe vetë-shërimit.
1641057684686.png

Një mekanizëm i shkaktuar në trupin tonë, është i aftë të vetëmbrojë dhe të shërojë në mënyrë spontane. Fenomeni i përmendur duket se ka si substancë anatomike-fiziologjike sistemin hipotalamik – hipofizal – imunitar. Dhe duket se është përgjegjës për prodhimin e hormoneve dhe molekulave që favorizojnë vetë-shërimin e sëmundjeve gjithnjë e më serioze.

PNEI (psycho-neuro-endocrino-immunology) është shkenca për të cilën ne i detyrohemi këtyre provave. Kjo disiplinë studion ndërlidhjet mes psikikës, sistemit imunitar, sistemit endokrin dhe atij nervor. Pra, mund të duket si një gjë e çuditshme dhe e pazakontë, por në të vërtetë ekziston. Në fakt, truri është në gjendje të menaxhojë stimujt deri në pikën e krijimit të një situate të përshtatshme për t’u marrë me problemin dhe pastaj të gjejë zgjidhjen e duhur.
Në fakt, ajo do të prodhojë substancë të veçantë, molekula të tilla të njohura me emrin e dopaminës dhe serotoninës. Këto aktivizohen përmes sistemit limbik dhe përforcohen nga një gjendje mendore krijuese, një vetëbesim i lartë dhe eliminimi i ushqimit të tepërt, nga abuzimi i substancave të dëmshme për trupin etj. Shkurtimisht, një lloj bindjeje vetë-psikike që do ta çonte individin për t’u përballur dhe pastaj të kapërcejë problemin që u ngrit. Nuk ka shaka në lidhje me këtë, në fakt është një zbulim shumë i rëndësishëm që mund të hapë skena krejtësisht të reja për trajtimin “e detyruar” të sëmundjeve të caktuara!

Çdo sëmundje përfaqëson jo vetëm një çarje të vet jetës, por është një tërheqje e fortë e inteligjencës sonë të brendshme që nuk kërkon të rivendosë homeostazën dhe për këtë arsye shëndetin. Vendosni në rregull kaosin që është krijuar, duke rivendosur ekuilibrin e nevojshëm. Shpesh shqetësimi është në vetvete: zgjidhja e mjaftueshme do të ishte për të dalluar sinjalet që dërgon trupi, për të dëgjuar ndjesitë e tij dhe për të qenë më të vetëdijshëm për to. Të kesh aftësinë për të kuptuar se cilët janë kufijtë tanë dhe sa larg mund të shkojmë. Ky është hapi i parë për të filluar një shërim!
Sa herë do keni dëgjuar për shërimin mrekulli dhe të jashtëzakonshëm… I përkufizuar si shërim spontan, në realitet është një fenomen që fillon të ketë përgjigje nga PNEI dhe që në thelb duket se aktivizon disa kimikate, neurotransmetues. Kjo është baza e vetë-shërimit! Aktivizimi i këtyre neurotransmetuesve është i një rëndësie të konsiderueshme për mekanizmin e vetë-shërimit.

Për të ndikuar pozitivisht në veprim, ndihmojnë dhe faktorë të tillë si:

  • Mirëqenia psikike
  • Vetëbesimi
  • Konsumi i ulët i ilaçeve, të cilat dobësojnë aktivizimin e neurotransmetuesve
Sigurisht që nuk është mirë që ky proces vetë-shërimi të jetë një racionalitet i tepruar në gjëra. Në fakt: vështirësitë për situata të caktuara dhe mënyra e të menduarit ndikojnë negativisht në efektin paqeruajtës të sëmundjes! Shumë herë në bazë të “kufizimeve mendore” ekziston mendimi i përbashkët… Këto besime popullore që çojnë në dyshime për çdo gjë që nuk është shkencore dhe e bazuar në ilaçe. E pra, kjo është e gabuar… dhe sinjali i parë paralajmërues për një përdorim korrekt të trurit si një mjet shërimi! Shumë herë, pengesa për të shëruar veten, jemi vetë ne!

Ne me frikën tonë, me gjërat tona të vogla! Ne mësojmë të njohim njëri-tjetrin më mirë, të dëgjojmë dhe të kuptojmë se çfarë kërkon prej nesh organizmi ynë! Ne vetë jemi fillimi i shërimit…Burimi / www.jedanews.it
revista.psikologjia.
 
Plakat ke ne thonin: koka e shendosh - trupi i shendosh.
Mendoje se koka jone ka rendesi te madhe dhe pothuajse te plote ne shendetin tone.
 
Duhet ta kuptojne njerezit qe sherimin e trupit e ben truri, as ilaçet, as spitalet dhe as doktoret.

Covid 19 mori kaq shume jete njerezish vetem se i’u be nje super marketing ne aspektin negativ ne nivel boteror, madje edhe alienet e moren vesh, i cili i rendoi njerezit aq shume psikologjikisht sa ende mendojne se po te infektohesh, do vdesesh.
Te mos flasim per menaxhimin ne nivele shendetesore pastaj.
 
Top