Egjipti njoftoi zbulimin e një nekropoli, me qindra sarkofagë dhe mijëra statuja

NeVertiti

~Kohe & Stine~
Staf në FV.AL
Adm
Egjipti njoftoi zbulimin e një nekropoli, me qindra sarkofagë dhe mijëra statuja

Screen-Shot-2018-03-01-at-22.39.38.jpg

arri gjendet në veri të zonës së Tuna-al Gabal-it, një vend i gjerë arkeologjik në buzë të shkretëtirës perëndimore. Ministria e Antikiteteve njoftoi për një zbulim të një nekropoli antik afër Minya-s, një qytet në luginën e Nilit në jug të Kajros. Ministri i antikiteteve tha se në nekropol gjenden të varrosur anëtarë të ndryshëm të familjeve të ndryshme. Besohet se i korrespondon epokës së fundit faraonike (664-332 a.c) dhe fillimi i erës ptolemike (310-30 a.c).
Sipas një komunikate varreza përfshin një sërë gropash ku varroseshin të vdekurit pa u emërtuar për të mashtruar vjedhësit. Ekspertët kanë identifikuar në një nga varret një prift të sërës së lartë të quajtur Hersa-Essei dhe në brendësi të tij gjenden 13 statuja ushabti, artefakte të vogla që shoqëronin të ndjerin dhe t’i shërbenin si nënshtetas në botën e përtejme.
Mumja e priftit është e dekoruar me perla blu dhe të kuqe dhe me gjethe prej broxi. Shefi i këtij misioni arkeologjik, Mostafa Waziri thotë se janë zbuluar 8 varre deri më tani dhe parashikohen zbulime të tjera. Egjipti shpreson që kjo seri zbulimesh të rigjallërojnë sektorin turistik, të rëndësishëm për ekonominë, që është prekur nga mungesa e stabilitetit politik që pasoi kryengritjen e 2011. / bota.al

Screen-Shot-2018-03-01-at-22.39.14.jpg

Screen-Shot-2018-03-01-at-22.39.31.jpg

Screen-Shot-2018-03-01-at-22.39.26.jpg
 

Attachments

 • Screen-Shot-2018-03-01-at-22.39.38.jpg
  Screen-Shot-2018-03-01-at-22.39.38.jpg
  145.9 KB · Shikime: 0
 • Screen-Shot-2018-03-01-at-22.39.14.jpg
  Screen-Shot-2018-03-01-at-22.39.14.jpg
  181.3 KB · Shikime: 0
 • Screen-Shot-2018-03-01-at-22.39.31.jpg
  Screen-Shot-2018-03-01-at-22.39.31.jpg
  184.9 KB · Shikime: 0
 • Screen-Shot-2018-03-01-at-22.39.26.jpg
  Screen-Shot-2018-03-01-at-22.39.26.jpg
  255.2 KB · Shikime: 0
Top