Dua të shoh në sy

"Engjëlli i rënë".
caduto.jpg
Lotët e Luciferit. Sytë e “Engjëllit të rënë” janë protagonistët e vërtetë të veprës së artit. Ata duket se nënkuptojnë gjithçka që ju duhet të dini. Ata janë prekës, plot zemërim dhe transmetojnë "kolerë".
Por i njëjti vështrim, sado i mbushur me zemërim të jetë, nuk mund të gënjejë dhe nuk mund të fshehë një dhimbje dhe vuajtje të madhe. Lotët e tradhtojnë engjëllin, të paaftë për t'i mbajtur lotët dhe bien pa u frenuar, duke bërë kontrast me të kuqen e inatosur të syve. Një vështrim njerëzor, jo më engjëllor, spikat në fytyrën e përsosur të engjëllit të rënë.
images (12).jpeg
"Engjëlli i rënë" 1847, nga Alexandre Cabanel
Ky moment i një gjykimi hyjnore, ka frymëzuar mjaft artit të artit e kulturës në shekuj.

Për ty tërhequr pak me ndonjë shkrim dua t'u pyes çfarë thënë sytë e të tjerëve për ty.🧐
E ju tregojnë gjithçka mbi përsonin para jush? A e shikoni në qëndër ty syve kur doni të dini një të vertetë në përgjigje të një pyetje ?


Të lashtët i atribuonin kuptime të ndryshme shikimit të një personi në sy. Për disa, syri ishte një simbol i dritës dhe energjisë hyjnore. Në fenë egjiptiane, për shembull, ishte një simbol i prosperitetit, fuqisë mbretërore dhe shëndetit të mirë. Në shkrimet budiste, vetë Buda quhet "Syri i botës" dhe përfaqësimi i syve të tij, zakonisht në monumentet, siç e shohim shpesh në Nepal, ka për qëllim të përfaqësojë mendjen e gjithëdijshme të një Buda, gjë që nuk është rastësisht, sipas traditës, një qenie që ka arritur shkallën më të lartë të iluminizmit.
Në kulturën perëndimore, sytë shpesh konsiderohen si pasqyra e shpirtit. Kjo sepse emocionet tona, frika, nuancat tona më intime sentimentale reflektohen menjëherë në to.

Po për ju?? 🙄
By Lauri anunnak 👍

FB_IMG_1650482826647.jpg
download (6).jpeg
dore1_900239536.jpg
Lucifero-Gustave-Dore.jpg
dc6102d972278771e6e9f919c19733c1.jpg
 
I kerkoj gjithmone syte e njerezve, sidomos kur i kam perballe.
Pervec gjesteve, mimikes, zerit, qendrimit te nje personi syte e tij/saj jane ura qe te çon drejtperdrejt ne Unin e tij/saj
 
Top