Dëshironi të jeni në gjendje të lexoni njerëzit? Mund ta rrini këtë përmes 9 këshillave të ekspertëve të gjuhës së trupit

Sirius.

S∩IɹIS

Çdo gjë, nga lëvizjet e fytyrës tek lartësia e zërit dhe pozicionimi i trupit mund të ndihmojë në tregimin e një historie. Për të deshifruar ato mikro-shprehje, ne folëm me ekspertë të gjuhës së trupit në këshillat dhe truket e tyre kryesore për të lexuar njerëzit.

Çfarë është komunikimi joverbal?

Komunikimi joverbal është çdo formë e informacionit ose mesazheve të komunikimit nga një person tek tjetri pa përdorur fjalët. Mund të përfshijë gjithçka, nga sinjalet e duarve te pamja fizike dhe gjuha e trupit. Gjuha e trupit është një formë e komunikimit joverbal që përfshin shprehjet e fytyrës, gjestet, qëndrimin, lëvizjen e syve, prekjen fizike dhe sinjale të tjera të treguara përmes trupit fizik.
Shumica prej nesh ka përjetuar momente kur fjalët na shpëtojnë. Ne bëhemi shumë nervozë, shumë të ndrojtur ose tepër të mbingarkuar nga emocionet për të menduar dhe për të folur qartë. Në këto raste, shenjat joverbale flasin për ne. Meqenëse bisedat janë të dyanshme, kjo do të thotë që personi tjetër lihet të lexojë ato joverbale.
Këshilla për të lexuar njerëzit:

1. Mësoni të dalloni gjuhën pozitive dhe negative të trupit.
Shpesh, gjuha e trupit mund të ndahet në “negative” ose “pozitive”, thotë ekspertja e gjuhës së trupit Blanca Cobb. Kur trupi i dikujt tensionohet, kjo është një shprehje e zakonshme “negative”, e cila mund të ketë lidhje me stresin, shqetësimin ose zemërimin. Nga ana tjetër, gjuha e trupit “pozitive” – si pushimi i trupit ose pushimi i qetë – mund të tregojë lumturi dhe besim.

2. Kushtojini vëmendje lartësisë së zërit.
Toni tipik i zërit të dikujt mund të ndryshojë në varësi të humorit të tij. Për shembull, kur një person është i trishtuar, zëri i tij ka tendencë të shfryjë, thotë Cobb. Kjo do të thotë që ata do të flasin në një oktavë më të ulët dhe me një ritëm më të ngadaltë. Zërat më të shpejtë ose më të gëzuar kanë tendencë të tregojnë lumturinë.

3.Kushtojini vëmendje frymëmarrjes së tyre.
“Nëse dikush është i zemëruar, fytyra e tyre mund të fillojë të skuqet”, thotë Cobb. Ky reagim zakonisht shkaktohet nga frymëmarrja e shpejtë. “Kur jeni në luftë ose fluturim, truri çliron hormone dhe neurotransmetues dhe kortizoli fillon të rrjedhë”, shpjegon ajo. “Kjo rrit presionin e gjakut dhe rrahjet e zemrës suaj, duke bërë që frymëmarrja juaj të bëhet e cekët dhe e shpejtë”.

4.Shikoni lakimin e gishtave të dikujt.
Kjo mund të tingëllojë e çuditshme, por Cobb thotë se kur gishtat e një personi kanë një kthesë të lehtë, kjo ka të ngjarë të thotë se ata janë të qetë. “Ne nuk ecim me gishta plotësisht të zgjatur,” thotë ajo, duket e çuditshme. Kur keni atë lakim natyral dhe nuk ka tension, kjo ju lejon të dini se dikush ndihet mirë.”

5.Kontrolloni dobësinë e tyre.
Nëse dikush është i interesuar për ju ose bisedën, ai mund të mbështetet. “Kur flirtoni, më shpesh sesa jo, hapësira midis flirtit dhe flirtit do të rritet gjithnjë e më pak”, thotë Scott Rouse, analist i sjelljes dhe autor i Understanding Body Language: How To Decode Nonverbal Communication in Life, Love, and Work. Nga ana tjetër, nëse dikush është i frikësuar ose i painteresuar, ai mund të mbështetet. Është e rëndësishme të merren në konsideratë të gjitha të dhënat e kontekstit, veçanërisht në këto situata.

6.Shikoni kapjen e tyre.
Ashtu si disa njerëz do të zgjasin majat e gishtave në situata stresuese, të tjerët mund të mbledhin grushtat ose të shtrëngojnë kapjen e tyre. “Nëse dikush tashmë mban një gotë, ata mund të fillojnë ta mbajnë atë më fort”, thotë Cobb. “Ju keni këtë energji të ndrydhur që trupi juaj duhet ta çlirojë”.

7.Kushtojini vëmendje lëvizjeve të tyre.
Nëse një person po lëviz më shumë sesa do të bënte normalisht, kjo mund të jetë një shenjë e nervozizmit. Sipas Rouse, shenjat e nervave mund të përfshijnë tundjen e këmbës, përtypjen e buzëve, shtrëngimin e duarve, madje edhe dridhjet nervore në disa raste. “Frymëmarrja bëhet e cekët dhe lëvizjet e duarve dhe të kokës bëhen të shpejta dhe të vrullshme”, shpjegon Rouse. “Sigurisht, gjithçka varet nga niveli i nervozizmit”.

8.Vëzhgoni nuancat e buzëqeshjes së tyre.
Nëse një person buzëqesh, kjo do të thotë se është i lumtur – apo jo? Ndoshta po, por ndoshta dhe jo. Në fakt ka disa lloje të ndryshme buzëqeshjesh, sipas ekspertit të gjuhës së trupit David Matsumoto:
E dukshme: Kjo është një buzëqeshje e një kënaqësie të vërtetë dhe mund ta dalloni sepse zakonisht përfshin shfaqjen e dhëmbëve dhe arrin në sy.
Sociale: Të quajtura edhe buzëqeshje shoqëruese ose jo-kënaqësie, këto zakonisht nuk kanë dhëmbë, nuk i arrijnë sytë dhe përdoren për të përcjellë mirësjellje dhe miqësi të përbashkët sesa lumturi të mirëfilltë.
Dominuese: Kjo buzëqeshje anësore duket më shumë si një buzëqeshje, me vetëm një cep të gojës të ngritur, dhe mund të përdoret për të përcjellë besimin apo edhe mëshirën.
Dhe në rast se jeni kurioz: Një studim i fundit zbuloi se shprehja më e identifikueshme e fytyrës flirtuese ishte një buzëqeshje e lehtë me kokën të kthyer nga njëra anë, mjekra e kthyer paksa poshtë dhe kontakti i syve me subjektin e dashur.

9.Shikoni pamjen e përgjithshme.
Këshilla e fundit është padyshim më e rëndësishmja. Shikimi i shprehjeve të fytyrës mund të jetë një hap i parë i dobishëm, por ato shprehje nuk janë gjithmonë të sakta.
“Kur ndihemi në një farë mënyre, por nuk duam që njerëzit të dinë se si ndihemi, ne përpiqemi ta maskojmë”, thotë Cobb. Shenja të tjera, si lartësia, gjuha e trupit, etj., priren të japin mënyrën se si ndihemi në të vërtetë. “Ju me të vërtetë duhet t’i kushtoni vëmendje pamjes në tërësi kur jeni duke lexuar gjendjen emocionale të dikujt”.
Pavarësisht nëse jeni duke folur në mënyrë virtuale ose personalisht, kjo është e rëndësishme. Me fjalë të tjera, mos lexoni vetëm shprehjet e fytyrës. Merrni gjithashtu të dhëna të tjera të kontekstit si gjuha e trupit ose sugjerimet verbale.

/Psikologjia
 
Mimika, gjestet flasin shume me teper se fjalet.
Ndryshe nga fjalet mimiken zor se e kontrollojme dot.
 
Top