Çmimi Nobel nuk do të ketë kuota gjinie apo etnie

Shkencëtarja suedeze dhe kryetarja e akademisë për çmimet Nobel ka përjashtuar nocionin rreth diferencave gjinore ose etnike në përzgjedhjen e laureatëve për çmimin prestigjioz. Göran Hansson, sekretari i përgjithshëm i Akademisë Suedeze të Shkencave, tha se ka shumë pak gra në garë, por pranoi se çmimi do tu jepej personave më të denjë.

Gazetarja investigative Maria Ressa nga Filipinet, ishte e vetmja grua që fitoi një çmim këtë vit, duke ndarë çmimin Nobel për paqen me gazetarin tjetër Dmitry Muratov, së bashku me 12 burra. Që nga fillimi i tij në 1901, vetëm 59 çmime Nobel u janë dhënë grave, që përbëjnë vetëm 6.2% të totalit. Hansson, i cili shpalli fituesit Nobel të kimisë, ekonomisë dhe fizikës, mbrojti qëndrimin e tij mbi numrin e të nominuarve në një intervistë për Agence France-Presse.

Është e trishtë që ka kaq pak gra laureate të Nobelit dhe kjo pasqyron kushtet e padrejta në shoqëri, veçanërisht gjatë viteve të kaluara, por ende ekzistuese. Dhe ka shumë më tepër për të bërë”– tha Hansson, raporton BBC. “Ne duam që çdo laureat të pranohet sepse ata kanë bërë një zbulim të rëndësishëm, dhe jo për shkak të gjinisë ose përkatësisë etnike. Dhe kjo është në përputhje me frymën e vullnetit të fundit të Alfred Nobel. ”

Hansson theksoi se akademia do të siguronte që “të gjitha gratë që e meritojnë të kenë të drejtën për t’u vlerësuar për çmimin Nobel”.

Pamfleti.net
 
Top