(Arkitekture) Banesa kolektive, tipologjite e tyre

Shoku_vjeter

Anëtar i Nderuar
Perqindja me e madhe e njerezve qe jetojne ne qytet jetojne ne ndertesa shume kateshe , kohet e fundit , me ritjen e dendesise se njeriut ne planet ka lindur nevoja per shfrytezimin e lartesise.
pikerisht kjo menyre jetese, ne apartamente te mbivendosura ose te bashkangjitura mund te quhet ne arkitekture , banim kolektiv.
Ndertesat e banimit kolektiv ose sic i njohim ne gjuhen e perditshme pallatet e banimit sot kane mare permasa gjigante, pasi teknologjia e ndertimit na e lejon dicka te tille.

Tipologjite e banesave kolektive:

1. Banesa e vazhduar ne linje me rrugen
2. Banesa e kendit
3. Banesa me seksione
4. Banesa kulle
5. Banesa me korridor
6. Banesa e tarracuar
7. Banesa me galeri

1-Banesa e vazhduar ne linje me rrugen
Quhen ato banesa qe shtrihen pergjate nje rruge dhe e mbyllin anet e nje blloku (sheshi)
1..jpg 2..jpg

2-Banese e kendit
4..jpg

3-Banese me seksione, quhen banesa te cilat jane te organizuara me disa seksione planimetrike, 2 ose me shume nukle shkallesh
5..jpg

4-Banese e tipit kulle , quhen banesat shumekateshe qe ekspozohen ne te gjitha drejtimet dhe qe i grupojne
apartamentet rreth nje shkalle qendrore (brenda nderteses ose jo)


5-Banesa kallkan ,quhen banesat qe ndertohen ngjitur me nje murë (ndertese tjeter) me orjentim te kufizuar .
10..jpg

6-Banesa me korridor, quhen banesat te cilat kane nje shtrije lineare dhe lidhja e tyre behet nepermjet nje korridori kryesor i cili shoqeron gjithe strukturen e nderteses.


7-Banesa e tarracuar, quhen banesat te cilat per arsye te kufizimeve urbane, ose funksionale e estetike me rritjen e lartesise pesojne terheqje ose ngushtime ne planimetri, duke krijuar tarraca e veranda.

nese keni deshire te dini dicka me detaje beni pyetjet perkatese . ju faleminderit :):)
 
Redaktimi i fundit:

Morena

...Δʝɛя...
Titulli: (Arkitekture) Banesa kolektive, tipologjite e tyre

:D:D:D:D se dija une qe i kishe hap keto , do marr leksione nga ty :lexim: :p
 
Top