A egziston inegzistenca???

prodigious

I perjashtuar
Nje nga pyetjet me te medha qe mundojne mendimtaret eshte pyetja se a ka fillim egzistenca dhe a do kete fund? Po flas ketu per krijimin dhe zhdukjen mos e ngaterroni me transformimet apo shnderrimet.
A eshte krijuar ndonjehere egzistenca. Pra a ka egzistuar gjithmone egzistenca apo ajo eshte krijuar dhe ka nje fillim.

Ne rastin e pare del qe inegzistenca nuki egziston,

Ne rastin e dyte del qe inegzistenca egziston sepse nese egzistenca u krijua atehere perpara krijimit te saj ishte inegzistenca.

Te dy rastet jane te dyshimta. Ne te parin kondradiktor eshte fakti qe si mund te egzistoje dicka qe nuk eshte krijuar kurre kurse ne te dytin eshte kondradiktor fakti qe pranohet egzistenca e inegzistences.

Edhe ne rastin e dyte po te pranohet qe inegzistenca egziston atehere sipas mendimit tim qe te egzistoje inegzistenca duhet te kete dhe egzistence njekohesisht sepse i vetmi shpjegim per egzistencen e inegzistences eshte qe keta te dyja duhet te jene njekohesisht. Pra inegzistenca eshte nje pjese boshe e rrethuar nga egzistenca, dhe vetem si pasoje e egzistences kjo pjese mund te quhet inegzistence.

Por pas shume e shume mendimesh per kete gje kam arritur ne konkluzionin qe gjithcka eshte imagjinare si ne nje enderr sepse vetem ne nje enderr thjeshte egziston pa u krijuar dhe pa patur nje mbarim. Pra asgje nuk eshte reale sepse si mund te kete egzistence e cila nuk u krijua kurre dhe qe nuk do pushoje kurre se egzistuari por vetem do shnderrohet transformohet apo zhvendoset.
 

ricky_ch

******
Nje nga pyetjet me te medha qe mundojne mendimtaret eshte pyetja se a ka fillim egzistenca dhe a do kete fund? Po flas ketu per krijimin dhe zhdukjen mos e ngaterroni me transformimet apo shnderrimet.
A eshte krijuar ndonjehere egzistenca. Pra a ka egzistuar gjithmone egzistenca apo ajo eshte krijuar dhe ka nje fillim.

Ne rastin e pare del qe inegzistenca nuki egziston,

Ne rastin e dyte del qe inegzistenca egziston sepse nese egzistenca u krijua atehere perpara krijimit te saj ishte inegzistenca.

Te dy rastet jane te dyshimta. Ne te parin kondradiktor eshte fakti qe si mund te egzistoje dicka qe nuk eshte krijuar kurre kurse ne te dytin eshte kondradiktor fakti qe pranohet egzistenca e inegzistences.

Edhe ne rastin e dyte po te pranohet qe inegzistenca egziston atehere sipas mendimit tim qe te egzistoje inegzistenca duhet te kete dhe egzistence njekohesisht sepse i vetmi shpjegim per egzistencen e inegzistences eshte qe keta te dyja duhet te jene njekohesisht. Pra inegzistenca eshte nje pjese boshe e rrethuar nga egzistenca, dhe vetem si pasoje e egzistences kjo pjese mund te quhet inegzistence.

Por pas shume e shume mendimesh per kete gje kam arritur ne konkluzionin qe gjithcka eshte imagjinare si ne nje enderr sepse vetem ne nje enderr thjeshte egziston pa u krijuar dhe pa patur nje mbarim. Pra asgje nuk eshte reale sepse si mund te kete egzistence e cila nuk u krijua kurre dhe qe nuk do pushoje kurre se egzistuari por vetem do shnderrohet transformohet apo zhvendoset.


S'ikur ta gjesh edhe atë se kush po sheh ëndërr, problemi zgjidhet!
 

prodigious

I perjashtuar
S'ikur ta gjesh edhe atë se kush po sheh ëndërr, problemi zgjidhet!

Pak a shume si tek filmi Matrix. Por qeshtjen nuk e kam vetem me enderrimtaret por me enderren. Enderrimtaret se si enderrojne e se si zgjohen kete e shpjegon mendja nejrezore. Mendja shkeputej nga trupi ne rastin e vdekjes. Tani kjo vdekje ketu mbase eshte nje zgjim nga enderra ne nje vend tjeter. Nuk po flas bazuar ne fe por ne shkence. Nje zbulim shkencor ka vertetuar se mendja del nga trupi pas vdekjes se tij.
 
Top