8 zakone të këqija që dëmtojnë sistemin tonë imunitar

NeVertiti

~Kohe & Stine~
Staf në FV.AL
Adm
8 zakone të këqija që dëmtojnë sistemin tonë imunitar

teta.jpg

Disa sjellje mund ta bëjnë trupin më të prekshëm ndaj sëmundjeve, siç është konfirmuar nga specialistët e Qendrës Immuno në Spitalin Humanitas në Milano, një qendër për sëmundjet imunopulmonike të konceptuara me qëllim të mjekësisë precize, e cila integron kërkimin në aftësi klinike në gastroenterologji, pneumologji dhe alergji, dermatologji dhe reumatologji.

Gjumi i paktë

Gjatë gjumit trupi intensifikon reagimin imun ndaj viruseve dhe baktereve. Për pasojë, gjumi i paktë nuk lejon që trupi të luftojë sëmundjet në mënyrë efektive, siç konfirmohet nga një studim i botuar në Pflügers Archiv – European Journal of Physiology: “Studime të tjera kanë treguar se sistemi ynë imunitar funksionon ndryshe në varësi të kohës së ditës”, konfirmon Profesor Carlo Selmi, Udhëheqës i Reumatologjisë dhe Imunologjisë Klinike në Humanitas dhe profesor në Universitetin e Milanos.

Këshilla: 7-8 orë gjumë lejojnë që sistemi imunitar të jetë në efikasitetin maksimal.

Qëndrimi ulur gjithë ditën

Mungesa e stërvitjes mund të zgjasë rrjedhën e sëmundjeve dhe prova është gjetur në një hulumtim të botuar në British Journal of Sports Medicine, ku u pa se infeksionet respiratore zgjatën 42% të kohës shtesë në vullnetarë, që bënin aktivitet fizik një herë në javë ose më pak, krahasuar me ata që bënin ushtrime aerobike 5 ose më shumë herë në javë.

Këshilla: përpiquni të bëni një aktivitet të moderuar fizik çdo ditë, që mund të jetë edhe një shëtitje e shkurtër gjatë kohës së drekës.

Të ndjerit vetëm

Një studim pesëvjeçar i botuar në Proceedings of the National Academy of Sciences ka treguar se norepinephrine është më i lartë në njerëzit që ndjehen të vetmuar: gjatë krizës, ky hormon rrit prodhimin e qelizave të bardha të gjakut që ndihmojnë në shërimin e plagëve, por procesi mbyll pjesën e sistemit imunitar që lufton viruset, duke e lënë organizmin më të ekspozuar ndaj sëmundjeve. “Lidhja mes çrregullimeve psikologjike ose neurologjike dhe sistemit imunitar është diçka që dyshohet prej kohësh, – thekson Selmi – por që shkenca e ka shfaqur vetëm kohët e fundit. Dhe një shembull tjetër është i lidhur me bllokimin e interleukin 6, një nga zërat më të lartë të inflamacionit, bllokada e të cilit – e përdorur tani në sëmundje si artriti reumatoid – ka efekte të dobishme edhe për depresionin”.

Konsumimi i yndyrave të gabuara

Yndyrat e gabuara e dëmtojnë sistemin imunitar, duke shkaktuar inflamacion; përkundrazi, sipas një studimi të publikuar në Journal të të ushqyerit, omega 3 kanë vetitë antiinflamatore natyrore dhe ndihmojnë trupin për të kontrolluar proteinat që janë në gjendje të njohin patogjenët. “Yndyrat omega 3 janë të rëndësishme në proceset e tretjes së inflamacionit të zorrëve, në të cilat ato luajnë një rol kyç”, thotë Profesor Silvio Danese, kreu i Qendrës për sëmundje të zorrëve inflamatore dhe profesor i Universitetit Humanitas.

Përdorimi i antibiotikëve shumë shpesh

Antibiotikët shkatërrojnë komunikimin mes sistemit imunitar dhe baktereve, – të mira dhe të këqija, – që janë në trup, duke dobësuar kështu aftësinë për t’u rezistuar sëmundjeve. “Përdorimi i tepërt i antibiotikëve në fëmijëri rrit rrezikun e zhvillimit të sëmundjes kronike të zorrëve inflamatore”, paralajmëron Danesi.

Këshilla: kur është e mundur, është mirë të lejohet që trupi të luftojë vetë shqetësimin që ka. Me fjalë të tjera, është më mirë të shmangni drejtimin te mjeku për të marrë antibiotikë.

Partneri nuk ka një sistem të mirë imunitar

Hulumtimet e botuara në revistën “Imunologjia e Natyrës” kanë zbuluar se prindërit që jetojnë së bashku kanë 50% më pak ndryshime në sistemet imunologjike reciproke sesa një person që jeton në një popullsi më të madhe dhe sipas autorëve të studimit kjo mund të shpjegohet nga fakti që njerëzit që jetojnë së bashku kanë të njëjtin mjedis dhe priren të kenë të njëjtat zakone. “Ka të ngjarë që kjo të lidhet me ndarjen e florës bakteriale të zorrëve, por edhe orale, – sugjeron Selmi, që mund të shkëmbehet edhe me një puthje”.

Konsumimi i tepërt i alkoolit


Alkooli është një shtypës i sistemit imunitar, sepse zvogëlon efektivitetin e qelizave të bardha të gjakut në sulmimin e baktereve të dëmshme dhe dëmton aftësinë e trupit për të prodhuar qeliza që mund t’u rezistojnë viruseve.

Të qenit mbipeshë

Obeziteti është një formë e kequshqyerjes së tepërt dhe mund të shkaktojë një ndryshim në numrin e qelizave të bardha të gjakut, duke zvogëluar aftësinë e trupit për t’i rezistuar sëmundjes. Jo çuditërisht, një raport mbi procedurat e të ushqyerit shpjegon se si barku dhe yndyra që ndodhen rreth organeve ndikojnë në sistemin imunitar shumë më tepër se yndyra totale e trupit. “Yndyra që rrethon zorrën e pacientëve me sëmundjen e Crohn luan një rol kyç në prodhimin e citokineve inflamatore, – shpjegon Danesi, – dhe mund të përfaqësojë një objektiv terapeutik”.

(gazeta-Shqip.com)
 
Top