15 pesembedhjete urat me te famshme ne bote

Soulmind

Soli/Soulmendja/Soul
Gjate gjithe koherave, njeriu ka perdorur arkitekturen per te mbushur boshlleqet mes pengesave fizike, me qellim te ofrimit te nje pasazh te lehte. Shumica e ketyre urave jane konsideruar si monumente dhe jane nje pjese jetike e infrastrukturave te rajoneve ne bote. Disa jane bere edhe ikona e qytetit per shkak te ndikimit te tyre aftesive inxhinjerike. Me poshte eshte nje liste e urave me te famshme ne bote.

1. GREAT BREZ

Ura e Madhe Belt perbehet nga dy ura - nje Lindore dhe nje pjese perendimore, te ndare nga ishulli i vogel Sprogّ.Ura e Mesme, 1624 meter (5,328 feet) kalon pjesen me te thelle te Storebوlt ne mes te ishullit te Zelandes se dhe Sprogّs. Ajo radhitet e treta me gjatesin eme te madhe ne bote. Ura Perendimore eshte 6.611 meter (21,689 feet)

1.jpg

2. CHAPEL BRIDGE

Ura e Kishes eshte ure 204m (670 kembe) e gjate e cila kalon lumin Reuss ne qytetin e Luzern ne Zvicer. Ajo eshte ura me e vjeter prej druri te mbuluara ne Evrope, dhe nje prej terheqjet kryesore turistike te Zvicres.Ura e mbuluar, ndertuar ne vitin 1333, eshte projektuar per te ndihmuar ne mbrojtjen e qytetit te Lucernit nga sulmet. Brenda ures jane nje seri pikturash te shekullit te 17-te, te cilat pershkruajne ngjarjet nga historia Luzernes. Pjesa me e madhe e ures, dhe shumica e ketyre pikturave, u shkaterruan ne nje zjarr te vitit 1993, edhe pse ajo u rindertua shpejt.

2.jpg

3. CHENGYANG BRIDGE

Chengyang Bridge(e njohur edhe si Ura e Eres dhe Shiut) eshte ndertuar ne vitin 1916, dhe eshte nder me te njohurat ne mesin e urave te eres dhe shiu ne rajonin e Pakicave Dong ne Kine.Ura shtrihet pergjate lumit Linxi dhe perdoret gjeresisht. Ajo eshte ndertuar nga druri dhe guri pa gozhda apo thumba dhe eshte me e madhja nga te gjithe urat e eres dhe shiut. Ajo eshte 64.4 metra e gjate, 3.4 metra e gjere dhe 10.6 metra e larte.

3.jpg

4. BROOKLYN BRIDGE

Perfunduar ne 1883, Brooklyn Bridge lidh Manhattan dhe Brooklyn mbi lumin East. Per disa vjet, ishte ura me e gjate ne bote dhe ishte bere nje pike e famshme referimi per Nju Jork.Ura ka nje vendkalim te gjere e te hapur per kembesoret dhe çiklisteve. Ky vendkalim merr nje rendesi te veçante ne kohe te veshtira kur mjetet e zakonshme te kalimit te lumit Lindor jane te padisponueshem si ka ndodhur gjate disa nderprerjeve si dhe pas sulmeve te 11 shtatorit, 2001.

4.jpg

5. ALCءNTARA BRIDGE

Ura Alcلntara eshte nje kryeveper e ndertimit te lashte romak te ures.Ura u ndertua ne mes 104 dhe 106 me nje urdher te perandorit romak. Ura Alcلntara ka marre me shume deme nga lufta se nga elementet.Mauret i shkaterruan nje hark me te vogel ne njeren ane, ndersa harku i dyte ne anen tjeter u shkaterrua nga spanjoll per te ndaluar Portugueset.

5.jpg

6. SYDNEY HARBOUR BRIDGE

Sydney Harbour Bridge eshte nje nga monumentet me te njohura dhe te fotografuara te Australise. Eshte Ura harkore celiku me e madhe ne bote (por jo me e gjate) me majen te ures e cila qendron 134 metra (440 feet) mbi Sydney Harbour. U deshen tete vjet per ta ndertuar dhe eshte hapur ne mars 1932.

6.jpg

7. STARI MOST

Stari Most eshte nje ure e famshme dhe e vjeter e cila kalon lumin Neretva ne qytetin e Bosnjes dhe Herzegovines. Ka qene ndertuar nga Turqit ottoman ne 1566 dhe mbijetoi per 427 vjet derisa ura u shkaterrua ne 1993 nga lufta ne Bosnje. Me vone nje project mori persiper ta rindertonte dhe ura e re u rihap ne 2004. Eshte bere tradite qe te rinjte e qytetit te hidhen nga ura per zhytje. Pasiqe uji eshte s hi ftohte eshte sh e rrezikshme zhytja, keshtuqe vetem zhytesit profesioniste ja dalin me sukses.

7.jpg

8. SI-O-SE POL BRIDGE

Si-o-se Pol (Ura e 33 harqeve) eshte nje ure e njohur ne qytetin Iranian te Isfahanit. Ajo eshte renditur si nje nga shembujt me te famshme te dezajnit te urave Safavid. Autorizuar ne 1602 nga Shah Abbas I, ura eshte ndertuar me tulla dhe gure. Ajo eshte 295 metra e gjate dhe 13.75 metra te gjere. Eshte thene se ura ka qene perbere fillimisht nga 40 harqe megjithate ky numer gradualisht reduktuar ne 33.

8.jpg

9. AKASHI-KAIKYO BRIDGE

Ura Akashi-Kaikyo,e njohur gjithashtu si Ura Perle, eshte ura me e gjate ne bote(1991 meter). Ajo shtrihet ne ngushticen Akashi ne Japoni dhe lidh Koben dhe ishullin Iwaya.Ura mori gati 12 vjet per tu ndertuar dhe u hap per trafikun ne vitin 1998.Gjatesia e saj fillimisht ishte vetem 1990 meter, por termeti ne Kobe me 17 janar 1995, zhvendosi dy kullat keshtu qe ajo duhej te zgjates me 1 meter.

9.jpg

10. RIALTO BRIDGE

Ura Rialto eshte nje nga kater urat qe perfshin Kanalin e Madh ne Venecia, Itali. Kjo eshte ura me e vjeter ne te gjithe kanalin. Ura e Gurit aktuale, e projektuar nga Antonio da Ponte, u perfundua ne 1591 dhe eshte perdorur per te zevendesuar nje ure prej druri qe u rrezua ne 1524.Ura ka patur shume kritika nga arkitekte te ndryshem por ajo ka sfiduar kritiket e saj duke u bere nje nga ikonat arkitektonike te Venecias.

10.jpg

vashdon me poshte...
 
Redaktimi i fundit:

Soulmind

Soli/Soulmendja/Soul
Pe: 15 pesembedhjete urat me te famshme ne bote

11. CHARLES BRIDGE

Ura Charles eshte nje e njohur per stilin Gothic me gur. Ajo kalon lumin Vltava ne Prage, ne Republiken اeke. Ndertimi i saj filloi ne vitin 1357 nen kujdesin e mbretit Charles IV, dhe perfundoi ne fillim te shekullit te 15-te. Si mjeti i vetem i kalimit te lumit Vltava, Ura Charles ishte lidhja me e rendesishme ne mes te qytetit te vjeter dhe zonen perreth Keshtjelles se Prages. Lidhja e beri Pragen shume te rendesishme si nje rruge tregtare ne mes te Evropes Lindore dhe Perendimore. Sot ajo eshte nje nga pamjet me te vizituara ne Prage me piktoret, pronaret e kiosqeve dhe tregtaret e tjere se bashku me turistet e shumte qe kalojne uren.

11B.jpg

12. TOWER BRIDGE

Ura Tower eshte nje ure qe kalon pergjate lumit Thames, Londer . Eshte bere nje simbol ikonik i Londres dhe emrin e ka mare pikerisht sepse eshte afer Kulles se Londres. Ndertimi filloi ne 1886 dhe zgjati tete vjet per tu ndertuar.Ura perbehet nga dy kulla te cilat jane te lidhura se bashku ne nivel te larte me ane te dy vendkalimeve horizontale te cilat jane te dizajnuara per te perballuar forcat e seksioneve menjanuese te ures.

12.jpg

13. MILLAU BRIDGE

Ura Millau eshte nje Rruge-ure qe shtrihet ne luginen e lumit prane Millau Tarn ne Francen jugore. Kjo eshte ura me e larte automjetesh ne bote.Kufiri i shpejtesise ne ure u reduktua nga 130 km / h (81 mph) ne 110 km / h (68 mph) per shkak te trafikut te ngadalesuar,prej qe marin foto te ures nga automjetet.

13.jpg

14. GOLDEN GATE BRIDGE

Ura “porta e Arte” eshte nje ure qe perfshin Porten e Arte, ngushticen ne mes te San Francisco dhe Marin County ne veri.Kryevepra e arkitektit Jozef B. Strauss mori shtate vjet per te ndertuar, dhe u perfundua ne vitin 1937. Ura Porta e Arte ishte me e gjata ne bote kur u perfundua dhe eshte bere nje simbol i njohur nderkombetarisht i San Franciskos dhe Kalifornise.

14.jpg

15. PONTE VECCHIO

Vecchio Ponte "Ura e Vjeter" eshte nje ure mesjetare mbi lumin Arno ne Firence, ura e vetme e mbijetuar gjate WW2.Ura eshte e njohur qe ka ende dyqanet e ndertuara se bashku me te, siç ishte e zakonshme ne ditet e Medici.

15.jpg
 
Redaktimi i fundit:

Soulmind

Soli/Soulmendja/Soul
Pe: 15 pesembedhjete urat me te famshme ne bote

fotot qe jan fshier:(

1. GREAT BREZ
1-2.jpg

2. CHAPEL BRIDGE
2-2.jpg

3. CHENGYANG BRIDGE
3-2.jpg
4. BROOKLYN BRIDGE

4-2.jpg

5. ALCءNTARA BRIDGE

5-1.jpg

6. SYDNEY HARBOUR BRIDGE
6.jpg

7. STARI MOST

7.jpg

8. SI-O-SE POL BRIDGE
8.jpg

9. AKASHI-KAIKYO BRIDGE
9.jpg

10. RIALTO BRIDGE
10.jpg
 
Top