Duke shfaqur rezultatet 1 nga 6 e 6

Temė: Kuriozitete nga Kuzhina

  1. #1
    Dum spiro, spero くる Avatari i sweetzzinna
    Anėtarėsuar
    Jul 2008
    Vendndodhja
    Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ
    Postime
    18,949
    Blog Entries
    53
    Rrespekti
    25

    Gabim Kuriozitete nga Kuzhina



    MAJDANOZI

    Majanozi ?sht? er?za m? e zakonshme n? kuzhina, n? t? gjith? bot?n. P?rdoret i prer? holl? p?r t?ju dh?n? shije t? leht? salcave, sallatave dhe dressing. Kombinohet idealisht me hudhr?n n? nj? p?rzierje t? quajtur persiland, e cila p?rdoret kryesisht n? Franc?. N?se shtojm? edhe l?kur? t? grir? limoni, at?her? del gremolata italiane, nj? p?rzierje aromatike, e cila p?rdoret p?r t?i shtuar penelat?n e fundit mishit apo peshkut t? pjekur.
    Perdorej qe ne kohet e lashta e deri ne ditet tona per te neutralizuar eren e keqe te gojes, sidomos pas ngrenies se hudhrave. Kultivohet me lehte si kudo, prandaj gjendet gjithe vitin ne treg, ne dy varietete kryesore, majdanozi fletegjere, dhe majdanozi i zakonshem (ose kacurrel), te cilat jane e njejta bime me te njejten shije. Ndryshimi i tyre eshte se majdanozi i zakonshem eshte me i bukur dhe perdoret per te bere dekoracione ne gatime, sidomos me peshk. Menyra me e thjeshte eshte ta hedhim ne nje tigan te thell? me vaj (ose ne friteze), ta skuqim per 2-3 minuta, ta kullojme ne leter kuzhine dhe ta shtojme ene pjate.
    P?rdorimet e tij ne kuzhine jane te pafundshme. Ja vlen te permendim sallaten greke me majdanoz, sallaten libaneze me bollgur, si dhe aliolion italiane (kreme me hudhra, majdanoz, vaj ulliri dhe peperoneino). Gjithashtu gjen perdorim neper turshi si dhe ne perzierje beharnash si psh. bouquet garni Franceze. Shkon dhe kombinohet pothuajse me te gjitha erezat dhe beharnat


    Think Pink! Say NO to breast cancer!

  2. #2
    Dum spiro, spero くる Avatari i sweetzzinna
    Anėtarėsuar
    Jul 2008
    Vendndodhja
    Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ
    Postime
    18,949
    Blog Entries
    53
    Rrespekti
    25

    Gabim




    KuRRY

    Eshte nje perzierje beharnash nga India, i cili pergatitet ne mijera versione te ndryshme, sipas krahines, traditave, beharnave dhe sasise qe perdoret cdo her?.
    Beharnat kryesore jane rrenja e verdh? (kurkuma), koliandri, qimnoni, xhinxheri, paprika, fara sinapi, kanella, karafili dhe kardamoni.
    Ne Indi ekzistojne perzierje te ndryshme, tecilat ne varesi me perdorimin e tyre mund te jen? te renda (per mish) dhe me te lehta (per peshk ose perime). Gjithashtu faktoret qe ndryshojne ne cdo lloj perzierjeje jane edhe shija djegese, ngjyra (e gjelber, e verdhe, deri ne te kuqe), dhe shija pikante. Ne pergjithesi mund te themi se ne kuzhinat aziatike gatuajne me kurry pothuajse te gjitha llojet e gjelleve, duke filluar nga perimet dhe bishtajat, e deri ne mishrat e peshqit, ndersa ne kuzhinat perendimore perdoret kryesisht vetem ne mish apo peshk.
    Qe te dale kurry i sakte, duhet tei kaurdisim beharnat teplota, ne menyre qe te leshojne vajrat eterike e te marrin keshtu me teper shije. Ne vazhdim i shtypim ne havan ose ne makineri grirese (blender).
    Ne treg mund te gjejme perzierje karry te gatshme, me shkallezime: i lehte, i mesem apo i forte, sipas fortesise se shijes.


    Think Pink! Say NO to breast cancer!

  3. #3
    Dum spiro, spero くる Avatari i sweetzzinna
    Anėtarėsuar
    Jul 2008
    Vendndodhja
    Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ
    Postime
    18,949
    Blog Entries
    53
    Rrespekti
    25

    Gabim



    Rigoni, manxurana ose marjorana, trumbi, trumza

    RIGONI- (angl. Regano, lat. Origanum vulgare)
    MANXURANA OSE MARJORANA? (angl. Marjoran, lat. Maiorana hortensis/syriaca)
    TRUMBI ? (angl. Savory, lat. Satureja hortensis/montana)
    TRUMZA- (angl. Thyme, lat. Thymus vulgaris)

    Jane bime aromatike te se njejtes familje, te cilat ngjajne mjaft ne pamje, por kane arome te ndryshme nga njera-tjetra. Manxurana eshte me e embel, ndersa rigoni me i hidhur, trumbi eshte midis rigonit dhe trumzes, eshte mjaft aromatik, ndersa trumza ka nje shije te ngrohte pikante.
    Qe te katerta jane bime aromatike karakteristike te kuzhines shqiptare. I gjejme te egra ne te gjitha zonat e vendit tone, por gjithshtu kultivohen edhe ne parcela, per arsye se rritja dhe kultivimi i tyre eshte mjaft i lehte. Mund te i rritim akoma edhe neper vazo lulesh ne kushte shtepiake. Trumza shkon pothuajse ne te gjitha gjellet, ndersa te tjerat kane shije me te forte dhe rekomandohet te eprdoren ne marinada, ne menyre qe te marre shije mishi, ose te hidhen ne fund te gatimit, qe te mos lene shije te hidhur. Kur jane te njoma kane shije me te leht, sesa ne forme te thare, prandaj ne receta permendet dyfishi i sasise kur i perdorim te njoma.
    Manxurana shkon me teper me perime, prodhime deti, mishra te bardha dhe ne pergjithesi me ushqime me shije me delikate. Rigoni dhe trumbi kombinohen me mire me mishra te pjekura, ndersa trumza pedoret ne lengje supash, por edhe ne peshk, mish, salca dhe dressing per sallata.
    Kombinohen nga ana e shijes edhe me er?za t? tjera si p.sh.; borzilok, rozmarin? si edhe paprika, hudh?r dhe sherebel?


    Think Pink! Say NO to breast cancer!

  4. #4
    Dum spiro, spero くる Avatari i sweetzzinna
    Anėtarėsuar
    Jul 2008
    Vendndodhja
    Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ
    Postime
    18,949
    Blog Entries
    53
    Rrespekti
    25

    Gabim

    Cardamom: (Elettaria cardamomum ne latinisht) .Kjo bime rritet ne Indine perendimore dhe jugore , si dhe vendet e nxehta te Azise juglindore.Eshte nje bime shumevjeēare ,e larte 4-5 metra ,me gjethe te medha .Frutat e saj jane 1-2 cm te medha me ngjyre jeshile ose te bardhe te perhimte.Ka nje arome te mrekullueshme.
    Mua per vete me kujton eren e nje livandoje qe gjyshja ime e perdorte neper rrobat e saj.Kur them livando nenkuptohet diēka shume e rende.Ne fakt eshte shume kundermuese por aspak velitese,ndaj eshte shume e veēante kjo bime.Farat e kesaj bime permbajne dhe niseshte dhe disa vajra lehte te tretshem.Ka efekt hapes oreksi dhe ēlirim gazrash dhe si rrjedhoje dhe te stomakut.
    Perveē perdorimit te saj ne embelsira dhe gjellera , arabet e perdorin dhe ne kafen turke.Duhet patjeter ta perdorni kete kafe te veēante!Kjo bime karakteristike domosdo dhe ēmimin e ka disi te kripur , 100 gr i saj kushton 5-6 €.
    Njihet dhe me keto emra:Buhur, Boswellia, Styrax, Frankincense, Encens, @Yummania



    Think Pink! Say NO to breast cancer!

  5. #5
    Dum spiro, spero くる Avatari i sweetzzinna
    Anėtarėsuar
    Jul 2008
    Vendndodhja
    Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ
    Postime
    18,949
    Blog Entries
    53
    Rrespekti
    25

    Gabim

    Sallate “Horatiki” dhe limonate me agrume

    September 8, 2008 in creative, flash, food, healthy, kitchen art, life style, mediterranean, photography, traditional, veggie | 2 comments


    SALLATA HORATIKI
    Sot po ju pershkruaj ēfare hengra mbreme per darke pasi mua per vete me pelqeu.Meqe nuk e kam gatuar une , receta do ju jepet “me sy” Sallata “Horatiki” eshte nje lloj sallate greke.
    Permbajtja :
    domate qershi te prera ne copa jo shume te vogla,
    kastravec i prere jo fare imet,
    djathe kaēkavall i bute i prere ne copa te vogla
    djathe i bardhe i prere ne copa te vogla
    nje grusht me rukola e prere imet
    1 spec jeshil i prere imet
    copa buke te thekura dhe te vajisura me vaj ulliri,kripe dhe ereza (ato qe hengra une ishin dhe me arome hudhrash ;ne nje rast te tille mund te perdorni fare mire “Bake Rolls” per kete sallate)
    vaj ulliri,
    lengu i nje limoni
    kripe,
    1/2 luge gjelle valanidh
    Perzijini keto te tera me njera tjetren dhe ne fund zbukurojeni dhe me kaēkavall te grire dhe sallata eshte gati.

    LIMONATA ME AGRUME DHE MENTE
    Kjo limonata ishte fantastike fare, me pelqeu aq shume sa qe jam gati ta bej perdite dhe ne ēdo moment
    Limonata behet me lengun e agrumeve te ndryshme (limon,portokall,mandarine,limon jeshil perveē qitros jo sepse i jep idhtesi).Pergatiteni siē pergatisni limonaten e zakonshme duke perdorur lengun e te tera agrumeve dhe duke i shtuar sheqer sipas deshires suaj.Pa harruar qe ne fillim ti hidhni nja 3-4 gjethe menteje te fresket.Do ti jape nje shije te mrekullueshme!!
    Ju befshin mire te dyja!



    Menuja e dites

    September 3, 2008 in food, life style, mediterranean, photography, traditional | 8 comments


    Sot ma paska qejfi me ngrene ne menyre tradicionale ndaj po ja fus me nje groshe, tarator dhe ide per fruta.Vertet shume e ditur dhe e perdorur ehte grosha per shqiptaret por ama edhe menyrat e pergatitjes se saj jane te ndryshe.Dikush e do te holle,dikush te trashe ,dikush me mish,dikush me spec,ketu e bejne dhe me pasterma dhe ne mjaft menyra te tjera qe mua nuk me vijne nder mend he per he.Nese do te pyetesha une, do te thoja se me pelqen grosha e trashe.Per ata qe nuk dine ta gatuajne groshen ja dhe nje recete e thjeshte:
    Per 4-5 veta
    300 gr fasule
    1 qepe e madhe
    2 domate
    1 luge salce domateje
    6 luge gjelle vaj /ose vaj ulliri
    uje me sy
    2 luge ēaji kripe
    Vijini fasulet te ziejne.Pasi te zien nderrojani ujin dhe vijini te zihen serish ne zjarr te ulet.Nga ana tjeter pritini qepet dhe domatet si per gjelle dhe shtojini keto te fundit siper fasuleve duke shtuar dhe vajin,salcen.Me tej lijeni te zihet ne zjarr te ulet duke ja shtuar ujin fasuleve nese kane nevoje.Ne fund fare shtojini dhe kripen (jo qe ne fillim se ngadaleson zierjen e fasuleve).

    Per taratorin ju duhen:
    1 kastravec i grire ne rende
    200 gr kos
    nje luge embelsire nenexhik
    1 luge vaj ulliri
    2 thelbinj te grire hudhrash
    pakez borzilok i grire
    Te tera asortimentet perzihen me njera tjetren dhe taratorin e keni gati.Ju befshin mire.
    Per fruta une sot zgjodha idet te cilat mund ti gjeni ne kete kohe fare lehte.Ju befshin mire te gjitha!




    Mjaft me vjedhjet

    August 27, 2008 in food | Tags: acarim | | 15 comments

    Para disa ditesh me ane te faqes Copyscape - Website Plagiarism Search - Web Site Content Copyright Protection , thashe te hyj dhe te provoj nese do kapja ndonje shembull plagjiarizmi.Ne pergjithesi nuk rastisa me shume raste, perveē njerit qe ishte aq skandaloz dhe plot saqe mjaftoi per te tere.
    Tek faqja Forumi Katolik Rinor - Mundėsuar nga www.forumikatolik.net(vbulletin) (me saktesisht ketu :
    Gatime Flash - Forumi Katolik Rinor) ka nje dyzine te shkrimeve te mia dhe me zune syte dhe nje te Kuzhines se Gjyshes (Kuzhina e Gjyshes) te vendosura ne nje nga temat e forumit.
    Nuk eshte hera e pare qe shoh shkrime te miat neper forume dhe pjese te tjera te medias.Por gjithnje kane qene te shoqeruara me te drejten e autorit.
    Por forumi katolik , si te mos mjaftohej me kopjimin sistematik dhe super te perpikte te shkrimeve dhe fotove te mia , kishin marre mundimin dhe i kishin dhene disa shtremberime apo ndryshime te shemtuara shkrimeve te mia , thjesht per ti treguar sikur i kishin shkruar vete.
    Per nje forum , ky eshte nje element shume i shemtuar dhe i denueshem!Nese administratoret e tij nuk dine sesi ta administrojne apo ēfare temash te vene ne forum , me mire le ta lene kete sport dhe te merren me akrobacira te tjera se ketu nuk jane te sukseshem dhe kapen shpejt jo per gje por fale teknologjise i zbulojme!
    Theksoj dhe njehere dhe nuk flas vetem per vete ketu,por dhe per vjedhjet qe behen nga blogjet e tjera ,se nuk eshte e lejuar (nuk po flas per etike se ate e keni qare me lot ka kohe) te merrni asnje dokument pa lejen e autorit apo ne rastin me ekstrem pa e cituar emrin dhe adresen e faqes se internetit te tij aty ku e perdorni!
    Shumica e blogerave shqiptare mesa di une shkruajne per qejf , por kjo nuk do te thote se dikur nuk do ti shnderrojne keto faqe ne faqe biznesi .Edhe nese nuk i shnderrojne, shkrimet,fotot dhe informacionet qe vihen ne keto faqe jane konkluzion i nje pune artistike , ne mos e tille pune kerkimore dhe mendimesh personale .
    Ju siguroj se eshte me interesante te besh kerkime dhe te shkruani vete diēka sesa te vini nje artikull te marre nga nje vend tjeter! Eh ne fakt kjo fjali e fundit vlen per ata qe mendojne se kane kellqe , zell dhe dashuri ta bejne kete pune.
    Nese ky do ju duket si nje shkrim i acaruar dhe ofendues, ju siguroj se eshte i tille!!! Dhe ju sugjeroj te tereve atyre qe bejne kete gje , te mendohen mire dhe ti vene gishtin kokes perpara se te inatosen me kete shkrim dhe te mendojne palen perballe.
    Se ne mos e mendofshin ata, e mendojne ligjet qe ruajne te drejten krijuese!



    Muhalebi aromatike

    August 25, 2008 in creative, desert, food, healthy, kitchen art, kushina aziatike, life style, photography, traditional, turkish cuisine | No comments


    Sot do sjell per ju receten e nje muhallebie ter pergatitur me dy asortimenete qe une i dua shume dhe kane nje arome te mrekullueshme.Kjo eshte arsyeja qe e titullova keshtu kete muhalebi.Se pari po ju jap receten , me tej dua t’ju flas veē per dy asortimentet qe i japin veēantine kesaj muhalebie.




    Per muhalebine aromatike ju duhen:
    4 gota uji qumesht
    3 filxhane kafeje miell
    1 kokerr peme ēemēakizi
    1,5 gote uji sheqer
    20 kokrra cardamom ( me vjen keq nuk e gjeta ne shqip kete fjale,
    Elettaria cardamomum eshte emri latinisht)
    Zbrazni ne nje tas qumeshtin,shtoni miellin,sheqerin ,kokrren e ēemēakizit te pishes pasi ta keni shtypur kete te fundit mire dhe kokrrat e cardamom dhe perzijini te tera me mikser.Perzijini ne zjarr te forte per me shume se 10 minuta.Lijeni te ftohet pakez dhe perzijeni serish me mikser.Me tej lejeni te ftohet.Servireni te fresket duke i shtuar disa kokrra cardamom siper.
    Ju befte mire!
    Cardamom: (Elettaria cardamomum ne latinisht) .Kjo bime rritet ne Indine perendimore dhe jugore , si dhe vendet e nxehta te Azise juglindore.Eshte nje bime shumevjeēare ,e larte 4-5 metra ,me gjethe te medha .Frutat e saj jane 1-2 cm te medha me ngjyre jeshile ose te bardhe te perhimte.Ka nje arome te mrekullueshme.
    Mua per vete me kujton eren e nje livandoje qe gjyshja ime e perdorte neper rrobat e saj.Kur them livando nenkuptohet diēka shume e rende.Ne fakt eshte shume kundermuese por aspak velitese,ndaj eshte shume e veēante kjo bime.Farat e kesaj bime permbajne dhe niseshte dhe disa vajra lehte te tretshem.Ka efekt hapes oreksi dhe ēlirim gazrash dhe si rrjedhoje dhe te stomakut.
    Perveē perdorimit te saj ne embelsira dhe gjellera , arabet e perdorin dhe ne kafen turke.Duhet patjeter ta perdorni kete kafe te veēante!Kjo bime karakteristike domosdo dhe ēmimin e ka disi te kripur , 100 gr i saj kushton 5-6 €.
    Njihet dhe me keto emra:Buhur, Boswellia, Styrax, Frankincense, Encens

    Kokrra e pemes se ēemēakizit :Kjo e fundit perfitohet nga rreshira qe merret nga pema e ēemēakizit , peme e cila rritet vetem ne Ishullin e ēemēakizit ne Egje.Njihet dhe me emrin “skinari” apo “pixari” ndersa kokrres se perfituar prej saj i thone edhe “mastiē”
    Emri latinisht eshte:
    “Pistacia Lentiscus Var Chia”
    Kjo koker ka qene e famshme dhe shume e preferuar qe ne kohet antike.Thuhet se ne kohen e perandorise osmane fitoi fame mbllaēitja e saj si ēemēakez,mode kjo e perhapur nga konkubinat e haremeve.
    Ka nje arome shume te kendshme dhe te embel.Perdorimin e ka te gjere.Perdoret ne embelsira,madje Arabet e perdorin dhe neper buke ,kafe,ēokollata,hallva,llokume .Ne Liban perdoret dhe ne prodhimin e nje djathi te veēante.Ne Turqi prodhohet dhe reēeli i saj.Ka nje ēmim te larte ,te cilin e justifikon me aromen e mrekullueshme dhe efektet pozitive mjekesore.Si nje antiseptike shume e mire ,perdoret shume dhe ne prodhimin e ēemēakizeve dhe ne produktet e shumta te dhembeve.Thuhet se perdorimi i ketij produkti ka veti pozitive ne zorre,mushkeri,stomakut,astmes madje ka dhe veti mbrojtese ne rastet e pickimit nga gjarpri.@yumania

    Think Pink! Say NO to breast cancer!

  6. #6
    Dum spiro, spero くる Avatari i sweetzzinna
    Anėtarėsuar
    Jul 2008
    Vendndodhja
    Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ
    Postime
    18,949
    Blog Entries
    53
    Rrespekti
    25

    Gabim

    Sallate “Horatiki” dhe limonate me agrume

    September 8, 2008 in creative, flash, food, healthy, kitchen art, life style, mediterranean, photography, traditional, veggie | 2 comments


    SALLATA HORATIKI
    Sot po ju pershkruaj ēfare hengra mbreme per darke pasi mua per vete me pelqeu.Meqe nuk e kam gatuar une , receta do ju jepet “me sy” Sallata “Horatiki” eshte nje lloj sallate greke.
    Permbajtja :
    domate qershi te prera ne copa jo shume te vogla,
    kastravec i prere jo fare imet,
    djathe kaēkavall i bute i prere ne copa te vogla
    djathe i bardhe i prere ne copa te vogla
    nje grusht me rukola e prere imet
    1 spec jeshil i prere imet
    copa buke te thekura dhe te vajisura me vaj ulliri,kripe dhe ereza (ato qe hengra une ishin dhe me arome hudhrash ;ne nje rast te tille mund te perdorni fare mire “Bake Rolls” per kete sallate)
    vaj ulliri,
    lengu i nje limoni
    kripe,
    1/2 luge gjelle valanidh
    Perzijini keto te tera me njera tjetren dhe ne fund zbukurojeni dhe me kaēkavall te grire dhe sallata eshte gati.

    LIMONATA ME AGRUME DHE MENTE
    Kjo limonata ishte fantastike fare, me pelqeu aq shume sa qe jam gati ta bej perdite dhe ne ēdo moment
    Limonata behet me lengun e agrumeve te ndryshme (limon,portokall,mandarine,limon jeshil perveē qitros jo sepse i jep idhtesi).Pergatiteni siē pergatisni limonaten e zakonshme duke perdorur lengun e te tera agrumeve dhe duke i shtuar sheqer sipas deshires suaj.Pa harruar qe ne fillim ti hidhni nja 3-4 gjethe menteje te fresket.Do ti jape nje shije te mrekullueshme!!
    Ju befshin mire te dyja!



    Menuja e dites

    September 3, 2008 in food, life style, mediterranean, photography, traditional | 8 comments


    Sot ma paska qejfi me ngrene ne menyre tradicionale ndaj po ja fus me nje groshe, tarator dhe ide per fruta.Vertet shume e ditur dhe e perdorur ehte grosha per shqiptaret por ama edhe menyrat e pergatitjes se saj jane te ndryshe.Dikush e do te holle,dikush te trashe ,dikush me mish,dikush me spec,ketu e bejne dhe me pasterma dhe ne mjaft menyra te tjera qe mua nuk me vijne nder mend he per he.Nese do te pyetesha une, do te thoja se me pelqen grosha e trashe.Per ata qe nuk dine ta gatuajne groshen ja dhe nje recete e thjeshte:
    Per 4-5 veta
    300 gr fasule
    1 qepe e madhe
    2 domate
    1 luge salce domateje
    6 luge gjelle vaj /ose vaj ulliri
    uje me sy
    2 luge ēaji kripe
    Vijini fasulet te ziejne.Pasi te zien nderrojani ujin dhe vijini te zihen serish ne zjarr te ulet.Nga ana tjeter pritini qepet dhe domatet si per gjelle dhe shtojini keto te fundit siper fasuleve duke shtuar dhe vajin,salcen.Me tej lijeni te zihet ne zjarr te ulet duke ja shtuar ujin fasuleve nese kane nevoje.Ne fund fare shtojini dhe kripen (jo qe ne fillim se ngadaleson zierjen e fasuleve).

    Per taratorin ju duhen:
    1 kastravec i grire ne rende
    200 gr kos
    nje luge embelsire nenexhik
    1 luge vaj ulliri
    2 thelbinj te grire hudhrash
    pakez borzilok i grire
    Te tera asortimentet perzihen me njera tjetren dhe taratorin e keni gati.Ju befshin mire.
    Per fruta une sot zgjodha idet te cilat mund ti gjeni ne kete kohe fare lehte.Ju befshin mire te gjitha!




    Mjaft me vjedhjet

    August 27, 2008 in food | Tags: acarim | | 15 comments

    Para disa ditesh me ane te faqes Copyscape - Website Plagiarism Search - Web Site Content Copyright Protection , thashe te hyj dhe te provoj nese do kapja ndonje shembull plagjiarizmi.Ne pergjithesi nuk rastisa me shume raste, perveē njerit qe ishte aq skandaloz dhe plot saqe mjaftoi per te tere.
    Tek faqja Forumi Katolik Rinor - Mundėsuar nga www.forumikatolik.net(vbulletin) (me saktesisht ketu :
    Gatime Flash - Forumi Katolik Rinor) ka nje dyzine te shkrimeve te mia dhe me zune syte dhe nje te Kuzhines se Gjyshes (Kuzhina e Gjyshes) te vendosura ne nje nga temat e forumit.
    Nuk eshte hera e pare qe shoh shkrime te miat neper forume dhe pjese te tjera te medias.Por gjithnje kane qene te shoqeruara me te drejten e autorit.
    Por forumi katolik , si te mos mjaftohej me kopjimin sistematik dhe super te perpikte te shkrimeve dhe fotove te mia , kishin marre mundimin dhe i kishin dhene disa shtremberime apo ndryshime te shemtuara shkrimeve te mia , thjesht per ti treguar sikur i kishin shkruar vete.
    Per nje forum , ky eshte nje element shume i shemtuar dhe i denueshem!Nese administratoret e tij nuk dine sesi ta administrojne apo ēfare temash te vene ne forum , me mire le ta lene kete sport dhe te merren me akrobacira te tjera se ketu nuk jane te sukseshem dhe kapen shpejt jo per gje por fale teknologjise i zbulojme!
    Theksoj dhe njehere dhe nuk flas vetem per vete ketu,por dhe per vjedhjet qe behen nga blogjet e tjera ,se nuk eshte e lejuar (nuk po flas per etike se ate e keni qare me lot ka kohe) te merrni asnje dokument pa lejen e autorit apo ne rastin me ekstrem pa e cituar emrin dhe adresen e faqes se internetit te tij aty ku e perdorni!
    Shumica e blogerave shqiptare mesa di une shkruajne per qejf , por kjo nuk do te thote se dikur nuk do ti shnderrojne keto faqe ne faqe biznesi .Edhe nese nuk i shnderrojne, shkrimet,fotot dhe informacionet qe vihen ne keto faqe jane konkluzion i nje pune artistike , ne mos e tille pune kerkimore dhe mendimesh personale .
    Ju siguroj se eshte me interesante te besh kerkime dhe te shkruani vete diēka sesa te vini nje artikull te marre nga nje vend tjeter! Eh ne fakt kjo fjali e fundit vlen per ata qe mendojne se kane kellqe , zell dhe dashuri ta bejne kete pune.
    Nese ky do ju duket si nje shkrim i acaruar dhe ofendues, ju siguroj se eshte i tille!!! Dhe ju sugjeroj te tereve atyre qe bejne kete gje , te mendohen mire dhe ti vene gishtin kokes perpara se te inatosen me kete shkrim dhe te mendojne palen perballe.
    Se ne mos e mendofshin ata, e mendojne ligjet qe ruajne te drejten krijuese!



    Muhalebi aromatike

    August 25, 2008 in creative, desert, food, healthy, kitchen art, kushina aziatike, life style, photography, traditional, turkish cuisine | No comments


    Sot do sjell per ju receten e nje muhallebie ter pergatitur me dy asortimenete qe une i dua shume dhe kane nje arome te mrekullueshme.Kjo eshte arsyeja qe e titullova keshtu kete muhalebi.Se pari po ju jap receten , me tej dua t’ju flas veē per dy asortimentet qe i japin veēantine kesaj muhalebie.




    Per muhalebine aromatike ju duhen:
    4 gota uji qumesht
    3 filxhane kafeje miell
    1 kokerr peme ēemēakizi
    1,5 gote uji sheqer
    20 kokrra cardamom ( me vjen keq nuk e gjeta ne shqip kete fjale,
    Elettaria cardamomum eshte emri latinisht)
    Zbrazni ne nje tas qumeshtin,shtoni miellin,sheqerin ,kokrren e ēemēakizit te pishes pasi ta keni shtypur kete te fundit mire dhe kokrrat e cardamom dhe perzijini te tera me mikser.Perzijini ne zjarr te forte per me shume se 10 minuta.Lijeni te ftohet pakez dhe perzijeni serish me mikser.Me tej lejeni te ftohet.Servireni te fresket duke i shtuar disa kokrra cardamom siper.
    Ju befte mire!
    Cardamom: (Elettaria cardamomum ne latinisht) .Kjo bime rritet ne Indine perendimore dhe jugore , si dhe vendet e nxehta te Azise juglindore.Eshte nje bime shumevjeēare ,e larte 4-5 metra ,me gjethe te medha .Frutat e saj jane 1-2 cm te medha me ngjyre jeshile ose te bardhe te perhimte.Ka nje arome te mrekullueshme.
    Mua per vete me kujton eren e nje livandoje qe gjyshja ime e perdorte neper rrobat e saj.Kur them livando nenkuptohet diēka shume e rende.Ne fakt eshte shume kundermuese por aspak velitese,ndaj eshte shume e veēante kjo bime.Farat e kesaj bime permbajne dhe niseshte dhe disa vajra lehte te tretshem.Ka efekt hapes oreksi dhe ēlirim gazrash dhe si rrjedhoje dhe te stomakut.
    Perveē perdorimit te saj ne embelsira dhe gjellera , arabet e perdorin dhe ne kafen turke.Duhet patjeter ta perdorni kete kafe te veēante!Kjo bime karakteristike domosdo dhe ēmimin e ka disi te kripur , 100 gr i saj kushton 5-6 €.
    Njihet dhe me keto emra:Buhur, Boswellia, Styrax, Frankincense, Encens

    Kokrra e pemes se ēemēakizit :Kjo e fundit perfitohet nga rreshira qe merret nga pema e ēemēakizit , peme e cila rritet vetem ne Ishullin e ēemēakizit ne Egje.Njihet dhe me emrin “skinari” apo “pixari” ndersa kokrres se perfituar prej saj i thone edhe “mastiē”
    Emri latinisht eshte:
    “Pistacia Lentiscus Var Chia”
    Kjo koker ka qene e famshme dhe shume e preferuar qe ne kohet antike.Thuhet se ne kohen e perandorise osmane fitoi fame mbllaēitja e saj si ēemēakez,mode kjo e perhapur nga konkubinat e haremeve.
    Ka nje arome shume te kendshme dhe te embel.Perdorimin e ka te gjere.Perdoret ne embelsira,madje Arabet e perdorin dhe neper buke ,kafe,ēokollata,hallva,llokume .Ne Liban perdoret dhe ne prodhimin e nje djathi te veēante.Ne Turqi prodhohet dhe reēeli i saj.Ka nje ēmim te larte ,te cilin e justifikon me aromen e mrekullueshme dhe efektet pozitive mjekesore.Si nje antiseptike shume e mire ,perdoret shume dhe ne prodhimin e ēemēakizeve dhe ne produktet e shumta te dhembeve.Thuhet se perdorimi i ketij produkti ka veti pozitive ne zorre,mushkeri,stomakut,astmes madje ka dhe veti mbrojtese ne rastet e pickimit nga gjarpri.@yumania

    Think Pink! Say NO to breast cancer!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Bookmarks

Rregullat E Postimit

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182